Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΤΟΝ Χημικά: Ικανοποιητικό το πρώτο δίμηνο

Μετά την περιορισμένη πτώση των περυσινών της αποτελεσμάτων, το 2021 ξεκίνησε ενθαρρυντικά, με την εισηγμένη εταιρεία να πιάνει στην Ελλάδα τις αντίστοιχες περυσινές της επιδόσεις. Στόχος η εξαγορά εταιρείας στην Κεντρική Ευρώπη.

ΕΛΤΟΝ Χημικά: Ικανοποιητικό το πρώτο δίμηνο

Επιδεικνύοντας ισχυρή άμυνα απέναντι στην πανδημία, το 2020 έκλεισε για την ΕΛΤΟΝ Χημικά με μονοψήφια ποσοστιαία πτώση εσόδων, κερδοφόρο τελικό αποτέλεσμα και χωρίς προβλήματα επισφαλών απαιτήσεων.

Η εισηγμένη εταιρεία που είχε σημειώσει στο εννεάμηνο κάμψη πωλήσεων της τάξεως του 8% και πτώση στα προ φόρων κέρδη της κατά 18,5%, έκλεισε τελικά τη χρονιά με μια υποχώρηση κύκλου εργασιών η οποία σε επίπεδο ομίλου κυμάνθηκε γύρω στο 5%.

Ειδικότερα, οι εγχώριες δραστηριότητες υποχώρησαν κατά περίπου 10%, με σημαντικές διαφοροποιήσεις στην πορεία των επιμέρους τμημάτων της εταιρείας, καθώς άλλα εξ αυτών επηρεάστηκαν έντονα από την πανδημία (π.χ. τουριστικές εταιρείες, HORECA) και άλλα ενδεχομένως και να ευνοήθηκαν. Πάντως, η ΕΛΤΟΝ Χημικά φαίνεται να κινήθηκε καλύτερα από τον μέσο όρο της αγοράς.

Το γεγονός ότι σε ενοποιημένη βάση το ποσοστό πτώσης των πωλήσεων ήταν χαμηλότερο από αυτό της μητρικής εταιρείας οφείλεται στις θυγατρικές του εξωτερικού (Σερβία, Ρουμανία, Τουρκία, Μολδαβία), οι οποίες -με εξαίρεση αυτή της Βουλγαρίας- κινήθηκαν σαφώς ικανοποιητικά.

Το ποσοστό υποχώρησης των ενοποιημένων κερδών αναμένεται για το σύνολο του 2020 να είναι μεγαλύτερο από το -5% του κύκλου εργασιών, λόγω του ότι η εταιρεία δεν προχώρησε σε απολύσεις, ούτε χρησιμοποίησε το μέτρο της αναστολής εργασίας. Επίσης, δεν παρουσιάστηκε πρόβλημα αυξημένων επισφαλειών, καθώς υπήρξε προσεκτική παρακολούθηση του ζητήματος (παράλληλα, οι απαιτήσεις της εταιρείας εδώ και αρκετά χρόνια είναι ασφαλισμένες).

Το 2021 έχει ξεκινήσει ενθαρρυντικά για την εισηγμένη εταιρεία, χωρίς να καταγράφονται απώλειες σε σύγκριση με την περυσινή χρήση, παρά το γεγονός ότι κατά το πρώτο δίμηνο του 2020 δεν είχε αρχίσει η ελληνική οικονομία να επηρεάζεται αρνητικά από την πανδημία. Ικανοποιητικά επίσης εξελίσσεται και η πορεία των θυγατρικών στο εξωτερικό.

Η εισηγμένη ευελπιστεί σε άνοδο της ζήτησης από την προσεχή άνοιξη και μετά, (από τη στιγμή δηλαδή που θα ξεκινήσουν να χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται για την πανδημία), γεγονός που θα επιδράσει θετικά και στην πορεία των δικών της οικονομικών επιδόσεων.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το μέτωπο των εξαγορών, η διοίκηση της ΕΛΤΟΝ Χημικά συνεχίζει να ενδιαφέρεται για εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Κεντρική Ευρώπη (π.χ. Αυστρία, Γερμανία), δηλαδή σε περιοχές υψηλής καταναλωτικής ζήτησης. «Έχουμε συνηθίσει εδώ και πολλά χρόνια να ανταγωνιζόμαστε τους ξένους πολυεθνικούς ομίλους, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες χώρες που δραστηριοποιούμαστε» δηλώνουν κύκλοι προσκείμενοι στη διοίκηση της εταιρείας.

H ΕΛΤΟΝ Χημικά είναι κατά κύριο λόγο εμπορική εταιρεία και βασικοί τομείς εξειδίκευσης είναι:

  • Αγροτικά εφόδια και πολλαπλασιαστικό υλικό
  • Τρόφιμα, ποτά, ζωική διατροφή
  • Προϊόντα προσωπικής και οικιακής φροντίδας, φαρμακευτικά
  • Κατασκευές, δομικά υλικά, πολυμερή, κεριά, πλαστικά, χρώματα
  • Επεξεργασία νερού, μετάλλου, πολυουρεθάνες, βυρσοδεψία, κλωστοϋφαντουργία, βιομηχανικές εφαρμογές
  • Αντιδραστήρια και όργανα χημείου
  • Εξειδικευμένα χημικά ψυκτικών Εφαρμογών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v