Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Centric: «Λίρα εκατό» το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο

Σημαντικό στήριγμα στις οικονομικές επιδόσεις του 2020 τα κέρδη του επενδυτικού χαρτοφυλακίου. Πώς επηρεάστηκαν από την πανδημία οι δραστηριότητες της εισηγμένης και σε ποιους τομείς προσανατολίζεται να επεκταθεί.

Centric: «Λίρα εκατό» το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο

Αντίδοτο στις επιπτώσεις που προκάλεσε στις περυσινές οικονομικές επιδόσεις της Centric η πανδημία covid-19 αποτελεί η θετική απόδοση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της εισηγμένης κατά το δεύτερο εξάμηνο της περυσινής χρονιάς.

Ειδικότερα, λόγω της πανδημίας επηρεάστηκαν αρνητικά οι εργασίες στους κλάδους της εν πλω ψυχαγωγίας (κυρίως λόγω των επιπτώσεων στην κρουαζιέρα και λιγότερο στα δρομολόγια της Αδριατικής), των ξενοδοχείων (η μονάδα της Μυκόνου ξεκίνησε τις εργασίες της τον Ιούλιο), αλλά και της εστίασης. Αντίθετα, περιορισμένες ήταν οι απώλειες εσόδων από την εκμίσθωση-εκμετάλλευση ακινήτων.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν δύο τουλάχιστον λόγοι για τους οποίους οι προαναφερθείσες επιπτώσεις στα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να αμβλυνθούν σε πολύ σημαντικό βαθμό.

Πρώτον, το γεγονός ότι στους κλάδους που επλήγησαν από την πανδημία, πέρα από την καθίζηση του κύκλου εργασιών παρατηρήθηκε και δραστική υποχώρηση των εξόδων, είτε επειδή είναι δομημένες με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε τα σταθερά έξοδα να είναι σχετικά περιορισμένα, είτε επειδή έγινε χρήση των σχετικών κυβερνητικών μέτρων στήριξης και

δεύτερον, επειδή κατά το δεύτερο μισό του 2020 προέκυψαν πολύ σημαντικά κέρδη από το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο που διατηρεί η εισηγμένη. Πρόκειται για ένα διαφοροποιημένο (κλαδικά και γεωγραφικά, κατά κύριο λόγο τοποθετημένο σε τίτλους του εξωτερικού) χαρτοφυλάκιο αποτελούμενο από μετοχές και ομόλογα, με τις μετοχικές τοποθετήσεις να αφορούν ισχυρούς ομίλους που χαρακτηρίζονται από διανομές μερισμάτων.

Με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2020, η Centric είχε υποχρεωθεί σε ζημία ύψους 1,73 εκατ. ευρώ, πλην όμως τα πράγματα φαίνεται να βελτιώθηκαν στη συνέχεια λόγω και της πορείας του επενδυτικού χαρτοφυλακίου, το οποίο από τα 11,4 εκατ. της 30ης Ιουνίου, σκαρφάλωσε στα 13,4 εκατ. στο τέλος του εννεαμήνου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, η τρέχουσα αξία του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου ανέβηκε περαιτέρω κατά το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς, επηρεασμένο από την γενικότερη πορεία που διέγραψαν οι διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Ειδικότερα, στις 30 Σεπτεμβρίου, η Centric διέθετε χρηματοοικονομικό χαρτοφυλάκιο αξίας 13,4 εκατ. ευρώ και διαθέσιμα ύψους 6,9 εκατ. ευρώ, όταν το σύνολο του τραπεζικού της δανεισμού ανερχόταν στα 5,1 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, η εισηγμένη διέθετε στο τέλος εννεαμήνου θετικό καθαρό ταμείο (net cash) 15,2 ευρώ (ποσό που λογικά θα εμφανιστεί αυξημένο στις 31/12/2020), όταν τα ίδια κεφάλαιά της ξεπερνούσαν τα 29 εκατ. ευρώ.

Η φετινή πορεία της εταιρείας θα επηρεαστεί από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και της χαλάρωσης των σχετικών περιοριστικών μέτρων που λαμβάνονται ανά τον κόσμο. Η διοίκηση της εισηγμένης αναμένει με ενδιαφέρον το πότε θα επανεκκινήσει η κρουαζιέρα, καθώς και το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα σε σχέση με τον τουρισμό στην Ελλάδα.

Η διοίκηση της Centric διαθέτοντας πολύ υψηλή ρευστότητα, διερευνά σειρά επενδυτικών σχεδίων προκειμένου να αναπτυχθεί, με προτεραιότητα αυτή την περίοδο να δίδεται στον κλάδο των ακινήτων, αλλά και σε αυτόν των σκαφών αναψυχής, όπου πέρυσι έγινε το πρώτο βήμα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v