Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Βουλή η νέα 25ετής σύμβαση παραχώρησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας

Τι προβλέπει η νέα συμφωνία κυβέρνησης – Ελληνικός Χρυσός για τα Μεταλλεία της Χαλκιδικής. Αδειοδοτήσεις σε 60 με 75 ημέρες. Σε δύο χρόνια το πόρισμα για την άδεια μεταλλουργίας. Ανοίγει το θέμα εισόδου επενδυτή στο έργο.

Στη Βουλή η νέα 25ετής σύμβαση παραχώρησης των Μεταλλείων Κασσάνδρας

Αργά το βράδυ της Παρασκευής 5 Μαρτίου, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, κατατέθηκε προς κύρωση στη Βουλή η «επενδυτική συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ελληνικός Χρυσός» για την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας στη Χαλκιδική.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προβλέπει την παράταση κατά 25 χρόνια της σύμβασης παραχώρησης των μεταλλείων στην Ελληνικός Χρυσός από το 2026 οπότε και λήγει η υφιστάμενη, ενώ στις διατάξεις του παρουσιάζεται αναλυτικά το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας το οποίο τίθεται σε ισχύ από την ημέρα ψήφισης του νόμου. Θα ανέλθει στα 1,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1 δισ. ευρώ θα επενδυθούν στην πρώτη πενταετία.

Ρητή αναφορά γίνεται και στο πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Ελληνικός Χρυσός το οποίο αποτιμάται σε 80 εκατ. δολ. στη διάρκεια της 25ετίας εκ των οποία τα 15 εκατ. δολ. θα διατεθούν σε έργα την πρώτη πενταετία. Επιπλέον, με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπονται σαφέστατα χρονικά όρια ως προς την έκδοση των αναγκαίων αδειών των διαφόρων εργασιών ή εγκαταστάσεων εξοπλισμού κλπ. τα οποία κινούνται ανάλογα με το είδος στις 60 και τις 75 ημέρες. Σε περίπτωση παραβίασης αυτών των ορίων τότε το δημόσιο αναλαμβάνει με βάση τη νομοθεσία την «ευθύνη παράλειψης».

Για την εκκίνηση του νέου επενδυτικού σχεδίου απαιτείται η έκδοση νέας Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. Η Ελληνικός Χρυσός υποχρεούται στην κατάθεση νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η έκδοση της ΑΕΠΟ θα πρέπει να γίνει σε διάστημα 90 ημερών και να είναι διάρκειας τουλάχιστον 15 ετών.

Με το νομοσχέδιο παραπέμπεται σε εξαμελής επιτροπής του υπουργείου ΠΕΝ και της Επιτροπής το επίμαχο θέμα της άδειας μεταλλουργίας. Η εταιρεία υποχρεούται να καταθέσει πρόταση σε διάστημα έως και δύο έτη από την ψήφιση του νόμου και η επιτροπή να αποφασίσει εντός έξι μηνών. Τον τελευταίο λόγο τον διατηρεί ο υπουργός ΠΕΝ.

Μέρος των διατάξεων αναλώνεται στις προβλέψεις για την είσοδο επενδυτή στην Ελληνικός Χρυσός και τη χρηματοδότηση του έργου. Προβλέπεται ακόμη και το ενδεχόμενο πλήρους αποχώρησης της εταιρίας και αντικατάστασης της από άλλον επενδυτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v