Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράθυρο ευκαιρίας για Πίτσος με πρόταση Ν. Μπακατσέλου στην BSH

Η πρότασή του στοχεύει στην ανάπτυξη παραγωγικής δραστηριότητας ελληνικών κουζινών, πιθανόν με νέο σήμα. Σε πρώτη φάση σχεδιάζεται η παραγωγή προϊόντων για λογαριασμό της πολυεθνικής.

Παράθυρο ευκαιρίας για Πίτσος με πρόταση Ν. Μπακατσέλου στην BSH

Την απάντηση της γερμανικής BSH, ιδιοκτήτριας του εργοστασίου της Πίτσος (PITSOS), περιμένουν οι εργαζόμενοι αλλά και ο Νίκος Μπακατσέλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Πυραμίς Μεταλλουργία, που φέρεται έτοιμος να αναβιώσει την παραγωγή ηλεκτρικών κουζινών της μονάδας, δραστηριότητα συγγενική με αυτή την εταιρείας του.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρότασή του στοχεύει στην ανάπτυξη παραγωγικής δραστηριότητας ελληνικών κουζινών, πιθανόν με νέο σήμα. Η BSH, στην περίπτωση που συμφωνήσουν οι δύο πλευρές, θα παραχωρήσει το δικαίωμα στο ελληνικό εργοστάσιο να παράγει για λογαριασμό της κάποιους όγκους προϊόντων για διάστημα 1-2 ετών. Έτσι θα γίνει ομαλά η μετάβαση στη νέα δραστηριότητα του Έλληνα επιχειρηματία, με νέα σειρά προϊόντων ελληνικής παραγωγής, πιθανόν με νέο σήμα αφού η BSH δεν προβλέπεται να παραχωρήσει τα σχετικά δικαιώματα.

Καθώς η μονάδα είναι πλήρως λειτουργική και το ανθρώπινο δυναμικό έτοιμο να πιάσει και πάλι δουλειά, το «πράσινο φως» από τη γερμανική εταιρεία θα σημάνει άμεση επανεκκίνηση. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση που έγινε στο προσωπικό και στη διοίκηση του εργοστασίου, ο κ. Μπακατσέλος έχει δεσμευθεί να διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου δυναμικού, που σήμερα έχει μπει στα προγράμματα εθελουσίας εξόδου περιμένοντας να αποζημιωθεί -συνολικά περίπου 200 άτομα-, προτείνοντας νέες συμβάσεις ενώ σχεδιάζει να επενδύσει σε περαιτέρω ανάπτυξή του, καθώς η λειτουργία του εργοστασίου μετά τον πρώτο χρόνο θα απαιτήσει επιπλέον προσωπικό.

Υπενθυμίζεται ότι το εργοστάσιο της Pitsos ήταν από τις πρώτες επενδύσεις της BSH εκτός Γερμανίας το 1977 και βρέθηκε στο επίκεντρο πριν το 2017 που ελήφθησαν οι αποφάσεις για την Ελλάδα, όταν έγινε η αναδιάρθρωση στον όμιλο σε συνέχεια της αποχώρησης της Siemens από το αρχικό μετοχικό σχήμα της μητρικής. Στη μονάδα του Ρέντη, που κατασκευάζονταν ψυγεία και κουζίνες, σε πρώτη φάση διεκόπη η παραγωγή ψυγείων και όταν άρχισε η παραγωγή κουζινών νέας γενιάς σταμάτησε και η άλλη γραμμή παραγωγής. Η εταιρεία επέλεξε να παράγει σε Πολωνία, Τουρκία και Κίνα.

Στο τέλος της περσινής χρονιάς έσβησαν τα φώτα στο εργοστάσιο, μετά την απόφαση της ιδιοκτήτριας εταιρείας τον περασμένο Οκτώβριο να κλείσει τη μονάδα και να μεταφέρει τη δραστηριότητα που είχε απομείνει στην Τουρκία. Mε κυβερνητική παρέμβαση επιχειρήθηκε ανάκληση της απόφασης της γερμανικής πολυεθνικής Bosch Siemens Hausegerate (BSH). Οι κινήσεις αμφισβητήθηκαν ως προς το αποτέλεσμά τους, δεδομένου ότι η πρόθεση της BSH να κλείσει το εργοστάσιό της στην Ελλάδα είναι γνωστή ήδη από το 2017, οπότε και υλοποιήθηκε το τελευταίο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στην εταιρεία. Τότε, είχε εκδηλώσει τις προθέσεις της να συντηρήσει μικρή παραγωγή, ώστε να επανεξετάσει στο μεταξύ το μοντέλο λειτουργίας του εργοστασίου.

Ωστόσο δεν ευοδώθηκαν οι προσδοκίες και η εταιρεία έκανε γνωστό ότι θα αποσύρει τη δραστηριότητα μέχρι το 2021.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v