Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΦΑΓΕ: Πωλήσεις $521 εκατ., «αλλαγή πλεύσης» στο Λουξεμβούργο και νέα επένδυση

Αύξηση πωλήσεων στην Ελλάδα 4,3% σε αξία και 1,7% σε όγκο. Οι επιδόσεις της Fage International και η νέα στρατηγική μετά την απόσυρση από την επένδυση σε μονάδα στο Λουξεμβούργο.

ΦΑΓΕ: Πωλήσεις $521 εκατ., «αλλαγή πλεύσης» στο Λουξεμβούργο και νέα επένδυση

Στα 521,3 εκατ. δολ. ανήλθαν το 2020 οι πωλήσεις του ομίλου Φάγε, σημειώνοντας αύξηση 5,5% από τα επίπεδα του 2019 (494,3 εκατ. δολ.) -με αύξηση 4,3% στην Ελλάδα-, ως αποτέλεσμα της αύξησης του όγκου πωλήσεων κατά 7,5%, της μείωσης της μέσης καθαρής τιμής κατά 2,9% και της θετικής επίδρασης κατά 0,9% από την ενίσχυση του δολαρίου έναντι της βρετανικής λίρας.

Ο όμιλος, που προχωρά σε νέα επένδυση στη Δυτική Ευρώπη, έχοντας ακυρώσει τα σχέδια στο Λουξεμβούργο όπου σχεδίαζε να κατασκευάσει εργοστάσιο, βελτίωσε τις επιδόσεις του εν μέσω πανδημίας, εμφανίζοντας καθαρά κέρδη 43,4 εκατ. δολ. το 2020 από 21,4 εκατ. δολ. το 2019, με EBITDA 115,5 εκατ. δολ. από 81,3 εκατ. δολ. αντίστοιχα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της FAGE International (με έδρα το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου), οι πωλήσεις σε αξία αυξήθηκαν σε ΗΠΑ, Ιταλία, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο κατά 2,0%, 15,6%, 4,3% και 11,8%, αντίστοιχα. Με όρους όγκου, η αύξηση είναι 7,5%, ως αποτέλεσμα της αύξησης του όγκου πωλήσεων σε ΗΠΑ, Ιταλία, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο κατά 7,6%, 8,2%, 1,7% και 12,7%, αντίστοιχα.

Οι πωλήσεις σε αξία εκτός Ελλάδας αντιπροσώπευαν το 84,8% των συνολικών πωλήσεών το 2020 έναντι 84,7% το 2019. Το μεικτό κέρδος ανήλθε σε 212,4 εκατ. δολ., με αύξηση 15,6% και ως ποσοστό των πωλήσεων είναι 40,7%, σε σύγκριση σε 37,2% για το 2019. Ο κύριος λόγος αυτής της αύξησης ήταν η μείωση των τιμών του γάλακτος που χρησιμοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις των ΗΠΑ κατά 12,5%, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση των τιμών του γάλακτος που χρησιμοποιείται στις ελληνικές εγκαταστάσεις κατά 2,3%.

Τα έξοδα εμφανίζονται μειωμένα κατά 1,1 εκατ. δολ., κυρίως λόγω της μείωσης της διαφήμισης. Ως ποσοστό των πωλήσεων, η διαφήμιση ήταν 6,1% το 2020 και 7,1% το 2019. Τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 70,8 εκατ. δολ., με αύξηση 39,6%.

Από τις κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους 23,1 εκατ. δολ. το 2020, 11,6 εκατ. δολ. σχετίζονται με κεφαλαιουχικές δαπάνες για τις εγκαταστάσεις των ΗΠΑ, 7,9 εκατ. δολ. για τις εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και 3,6 εκατ. δολ. για τη νέα επένδυση που δρομολογεί ο όμιλος στη Δυτική Ευρώπη. Τα έσοδα από διάθεση περιουσιακών στοιχείων ανήλθαν σε 34,6 εκατ. δολ. και περιλαμβάνουν και τα έσοδα από τη διάθεση του οικοπέδου στο Λουξεμβούργο ύψους 30,8 εκατ. δολ., επένδυση από την οποία αποσύρθηκε.

Στην Ελλάδα

Ειδικότερα στην ελληνική αγορά, η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών τα τελευταία χρόνια έχει επηρεάσει αρνητικά τις πωλήσεις. Με βάση στοιχεία για τις χρήσεις 2018, 2019 και 2020 στην ελληνική αγορά, οι πωλήσεις αντιπροσώπευαν περίπου το 15,8%, το 16,6% και το 15,7% του όγκου και το 15,6%, το 15,3% και το 15,2% των εσόδων αντίστοιχα.

Ο όγκος πωλήσεων γιαουρτιού εκτός των ΗΠΑ και Ελλάδας έχει αυξηθεί μέσω των τοπικών διανομέων και των εξαγωγών από την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι ο όμιλος Φάγε διαθέτει ιδιόκτητες μονάδες διανομής σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Κύπρο, Ολλανδία και Γαλλία. Οι ελληνικές εγκαταστάσεις εξάγουν σήμερα περισσότερα από τα μισά επιδόρπια γιαουρτιού και γαλακτοκομικών προϊόντων που παράγονται στον όμιλο και προβλέπεται να συνεχίσουν να αυξάνονται οι εξαγωγές.

Η δραστηριότητα και τα λειτουργικά αποτελέσματα επηρεάζεται από το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα, απ’ όπου προέρχεται το 15,2% των πωλήσεων. Μετά από δέκα χρόνια ύφεσης εξακολουθούν να υφίστανται προκλήσεις, από το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων καταναλωτών μέχρι την αδυναμία πελατών να πληρώσουν τα προϊόντα «εγκαίρως ή καθόλου», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση, επισημαίνοντας ότι η Φάγε, σε μια προσπάθεια να μειώσει την πιστωτική έκθεση σε ασυνεπείς πελάτες, αποφάσισε να μειώσει και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και να σταματήσει, τις πωλήσεις σε λιγότερο αξιόπιστους πελάτες, γεγονός που επηρέασε επίσης αρνητικά τις πωλήσεις. Ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και των μέτρων που στοχεύουν στην αντιμετώπισή της, οι όγκοι των πωλήσεων και οι στρατηγικές τιμολόγησης στην Ελλάδα ενδέχεται να επηρεαστούν δυσμενώς για απροσδιόριστη χρονική περίοδο.

Η στρατηγική

Με τα σήματα FAGE Total, ο όμιλος δραστηριοποιείται σε περίπου 32 χώρες στην Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία και την Αφρική και τα προϊόντα του βρίσκονται στα ράφια περίπου 300 αλυσίδων τροφίμων ή περίπου 50.000 σούπερ μάρκετ, καθώς και σε μικρά σημεία πώλησης κυρίως σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Έχει την τέταρτη θέση στην κατάταξη της αγοράς των ΗΠΑ, που διατηρεί παραγωγικές εγκαταστάσεις, όπως και στην Ελλάδα. Από το 2016 έχει επενδύσει αθροιστικά 181 εκατ. δολ. συμπεριλαμβανομένης επένδυσης 96,5 εκατ. δολ. για την ολοκλήρωση της επέκτασης των παραγωγικών εγκαταστάσεων στο Johnstown της Νέας Υόρκης. Σκοπεύει δε να αναπτύξει συμπληρωματική παραγωγική ικανότητα σε αυτή των ελληνικών εγκαταστάσεων, κατασκευάζοντας μια νέα μονάδα παραγωγής στη Δυτική Ευρώπη, η οποία θα συνεισφέρει επιπλέον 40.000 τόνους γιαουρτιού ετησίως. Θα χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία και διαδικασίες New Manufacturing Facility που χρησιμοποιείται στις εγκαταστάσεις των ΗΠΑ. Μέχρι να ολοκληρωθεί η νέα επένδυση, η παραγωγή στο εργοστάσιο γιαουρτιού στην Ελλάδα αυξάνεται προκειμένου να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση στην Ευρώπη.

Αναφορικά με το σχέδιο που ανακοινώθηκε το 2016 για την κατασκευή νέας παραγωγικής μονάδας στο Λουξεμβούργο δεν ευοδώθηκε και στο γ’ τρίμηνο του 2020 αποφασίστηκε να εγκαταλειφθεί. Αναζητείται εναλλακτική τοποθεσία, μετά την εξαγορά στα τέλη του 2020 από την κυβέρνηση του Λουξεμβούργου του οικοπέδου που είχε πουλήσει στον όμιλο για την επένδυση, στην αρχική τιμή αγοράς των 27,6 εκατ. ευρώ.

Το ομόλογο

Ο όμιλος ΦΑΓΕ, που συνεχίζει να βρίσκεται στον έλεγχο των ιδρυτών του (από το 1926), στην οικογένεια του Αθανασίου Φιλίππου, επισημαίνει στην έκθεσή του ότι το 2026 ωριμάζει το ομόλογο ύψους 420 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5,625%, με τίτλους υψηλής εξασφάλισης που εξέδωσε η FAGE International και η FAGE USA Dairy Industry, με εγγυητή τη Φάγε Ελλάδος Α.Ε. το 2016, όταν αποφάσισε να αποχωρήσει από την αγορά γάλακτος και να εστιάσει στην κατηγορία γιαουρτιού. Στις 31 Δεκεμβρίου 2020, ήταν σε εκκρεμότητα 412,3 εκατ. δολ. των senior notes.

Σοφία Εμμανουήλ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v