Πως απαντά η ΑΝΕΚ στις κατηγορίες των ναυτεργατικών σωματείων

«Οι πρωτεργάτες αυτής της συκοφαντικής εκστρατείας, επιλεκτικά και μόνο απευθύνονται στην ΑΝΕΚ, διαφοροποιώντας τις στάσεις τους, για να υπονομεύσουν τη βιωσιμότητα της εταιρείας μας και των εργαζομένων της», αναφέρει η εταιρία απαντώντας στις καταγγελίες 13 ναυτεργατικών σωματείων.

Πως απαντά η ΑΝΕΚ στις κατηγορίες των ναυτεργατικών σωματείων

Σε συνέχεια της νεότερης επιστολής που απέστειλαν 13 Ναυτεργατικά Σωματεία στην ΑΝΕΚ, η εταιρεία απαντά τα εξής:

«Οι ναυτεργάτες που εργάζονται στην AΝΕΚ, δεν εκφράζονται από αυτές τις θέσεις. Αντίθετα την στηρίζουν και ενδιαφέρονται για τη βιωσιμότητά της.

Επαναλαμβάνουμε ότι καμία «αυθαιρεσία», «παρατυπία», «ναυτεργατική μεθόδευση» δεν έχει γίνει από μέρους μας αναφορικά με τη θερινή σύνθεση, ούτε η ΑΝΕΚ είναι η πρώτη ή η μοναδική ακτοπλοϊκή εταιρεία που εφαρμόζει το Νόμο αναφορικά με το μειωμένο πρωτόκολλο επιβατών με τις απαιτούμενες εγκρίσεις των αρμοδίων φορέων.

Θυμίζουμε ότι τον Μάιο του 2020, πριν την έναρξη ισχύος της θερινής σύνθεσης, μεγάλη ακτοπλοϊκή εταιρεία νόμιμα μείωσε τον αριθμό των κλινών από 758 σε 324 σε συγκεκριμένο πλοίο που εκτελούσε δρομολόγιο εσωτερικού, προκειμένου να μειωθεί αντίστοιχα ο αριθμός των μελών ξενοδοχειακού πληρώματος. Αυτό έγινε σε μία εποχή χωρίς περιορισμούς στις μετακινήσεις, που δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή συγκυρία.

Είναι άξιο απορίας γιατί οι Διοικήσεις των 13 Ναυτεργατικών Σωματείων δεν εξέφρασαν την παραμικρή διαμαρτυρία, ούτε νοιάστηκαν για τους συναδέλφους τους ναυτεργάτες που απασχολούνταν σε ένα δρομολογημένο πλοίο, που συνεχίζει όμως να βρίσκεται εκτός δρομολογίων από τον Οκτώβριο του 2020.

Από αυτή την επιλεκτική μεταχείριση καταδεικνύεται ότι οι πρωτεργάτες αυτής της συκοφαντικής εκστρατείας, επιλεκτικά και μόνο απευθύνονται στην ΑΝΕΚ, διαφοροποιώντας τις στάσεις τους, για να υπονομεύσουν τη βιωσιμότητα της εταιρείας μας και των εργαζομένων της.

Η ΑΝΕΚ πάντα θα απαντάει με σαφήνεια και πλήρη διαφάνεια σε όποιον επιχειρεί να αμαυρώσει την ιστορία και τη λειτουργία της, πόσο μάλλον όταν αυτές οι ψευδείς αιτιάσεις υποκινούνται από ψευδεπίγραφους «σωτήρες» των ναυτεργατών που εξυπηρετούν σκοπούς αγνώστων συμφερόντων».

Η ανακοίνωση των σωματείων:

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη με κοινή ανακοίνωσή τους τα 13 ναυτεργατικά σωματεία, μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν ζητούν τo υπουργείο Ναυτιλίας και η ναυτιλιακή εταιρεία ΑΝΕΚ να εφαρμόσουν άμεσα και απαρέγκλιτα ό,τι προβλέπεται από τη νομοθεσία για την επάνδρωση της θερινής οργανικής σύνθεσης στα πλοία της ακτοπλοΐας, από 1ης Απριλίου, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει αγωνιστική δράση.

Χαρακτηρίζουν επίσης «ανεπίτρεπτο να στοχοποιούνται και να υπονομεύονται τα ναυτεργατικά δικαιώματα στην απασχόληση και η ασφαλής επάνδρωση των πλοίων» προσθέτοντας ότι «η ΑΝΕΚ είναι η μοναδική ακτοπλοϊκή εταιρεία που προέβη σε αυτές τις πρωτοφανείς αντεργατικές μεθοδεύσεις».

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι διοικήσεις των ναυτεργατικών σωματείων (Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών, Πανελλήνια Ένωση Ναυτών, Πανελλήνια Ένωση Αρχιθαλαμηπόλων - Θαλαμηπόλων, Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων, Πανελλήνια Ένωση Ηλεκτρολόγων - Ηλεκτρονικών, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Οικονομικών Αξιωματικών, Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών ΜΕΚ ΕΝ, Πανελλήνια Ένωση Φροντιστών, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Τροφοδοσίας, Πανελλήνια Ένωση Ναυτών M/S - Π/Κ - Ο/Γ, Πανελλήνια Ένωση Πρακτικών Πλοιάρχων - Κυβερνητών), αποφασίστηκε ομόφωνα για την απεργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς, η κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στις 06/05.

Για το σκοπό αυτό θα ληφθούν αμέσως επόμενες ημέρες αποφάσεις των ίδιων των διοικητικών συμβουλίων των σωματείων, αναφέρουν.

Παράλληλα, συμφωνήθηκε η καταγγελία των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και απαίτηση για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με σκοπό την ανανέωσή τους σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, ενώ συζητήθηκαν οι καθυστερήσεις που όπως αναφέρθηκε διαπιστώνονται, στην απονομή των συντάξεων των ναυτικών, αλλά και στην καταβολή των επιδομάτων των εν ενεργεία ναυτικών που είναι σε πολύμηνη αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους λόγω της πανδημίας covid-19.

Σημειώνεται ότι η ΑΝΕΚ για το θέμα της θερινής σύνθεση των πληρωμάτων των πλοίων της ακτοπλοΐας, είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι δεν υπάρχει καμία «αυθαιρεσία» και οι ενέργειες στις οποίες είχε προχωρήσει η εταιρεία για μείωση των διαθέσιμων καμπινών των πλοίων, συντελέστηκαν σε εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και μετά από έλεγχο των αρμοδίων Υπηρεσιών του ΥΕΝ, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Eπίσης, ο Σύνδεσμος των ακτοοπλόων για το θέμα της θερινής σύνθεσης είχε τονίσει ότι «δεν είναι δυνατόν, όταν τα πρωτόκολλα των πλοίων είναι μειωμένα κατά 50% και ισχύει απαγόρευση των θαλάσσιων μετακινήσεων, να επιδιώκουμε τον διπλασιασμό των μελών του πληρώματος του ξενοδοχειακού τμήματος των πλοίων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v