Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλαστικά Θράκης: Οι εξαγορές σε «πρώτο πλάνο»

Τι δήλωσε η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου στους Έλληνες θεσμικούς επενδυτές. Το νέο πενταετές Business Plan με κεντρικό πυλώνα τις εξαγορές, η έμφαση στο ESG και το ικανοποιητικό πρώτο φετινό εξάμηνο.

Πλαστικά Θράκης: Οι εξαγορές σε «πρώτο πλάνο»

Μετά από ένα εντυπωσιακό 2020, το οποίο χαρακτηρίστηκε από αύξηση εσόδων, πολλαπλασιασμό κερδών και μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 45,3 εκατ. ευρώ, σαφώς ικανοποιητικά αναμένεται να κινηθεί και το πρώτο φετινό εξάμηνο για τα Πλαστικά Θράκης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου στους Έλληνες θεσμικούς επενδυτές.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι και στο πρώτο φετινό εξάμηνο θα δούμε μια καλή εικόνα (positive outlook) σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία μας», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου Δημήτρη Μαλάμο, ενώ θετικές εξελίξεις αναμένονται και στο μέτωπο των ταμειακών ροών, όπου συνεχίζεται και φέτος η μείωση του καθαρού δανεισμού. Αντίθετα, η διοίκηση ήταν φειδωλή σχετικά με τις εκτιμήσεις της από το προσεχές καλοκαίρι και μετά, μιλώντας για έλλειψη ορατότητας.

Ειδικότερα, ο οικονομικός διευθυντής των Πλαστικών Θράκης Γιάννης Φράγγος εκτίμησε ότι σε βάθος χρόνου η ζήτηση για προϊόντα υγιεινής αναμένεται να μειωθεί, ωστόσο εστίασε στη συνεχή πολιτική της εισηγμένης να προσαρμόζει και να διαφοροποιεί την προϊοντική της γκάμα, επεκτεινόμενη σε πωλήσεις υψηλότερης προστιθέμενης αξίας και μεγαλύτερου περιθωρίου κέρδους. Στον παράγοντα αυτό άλλωστε, απέδωσε το γεγονός ότι το ποσοστό αύξησης των περυσινών κερδών ήταν πολλαπλάσιο από το αντίστοιχο ποσοστό ανόδου του κύκλου εργασιών.

Σε ό,τι αφορά τον πιθανό επηρεασμό από τη σημαντική αύξηση που έχει σημειωθεί στις τιμές των πρώτων υλών, ο κ. Φράγγος τόνισε ότι στόχος του ομίλου είναι να διατηρήσει μέσα στο 2021 αλώβητο το μεικτό περιθώριο κέρδους του και ότι μέχρι τώρα το καταφέρνει. Σ’ αυτό συμβάλλει, αφενός, η υπεραποθεματοποίηση στην οποία είχε προχωρήσει ο όμιλος το 2020, όσο και η εκτίμηση της διοίκησης ότι από το δεύτερο φετινό τρίμηνο η κατάσταση στις τιμές των πρώτων υλών θα αρχίσει να ομαλοποιείται.

Ρευστότητα-εξαγορές

Γενικότερος στόχος των Πλαστικών Θράκης είναι η διατήρηση του «καθαρού χρέους προς EBITDA» κάτω από το 2, όταν το 2020 ο συγκεκριμένος δείκτης διαμορφώθηκε στο 0,55. Πέραν αυτού, το ύψος του καθαρού χρέους έχει μειωθεί περαιτέρω μέσα στο 2021, ενώ δύο ακόμη θετικές εξελίξεις αναμένονται στο συγκεκριμένο μέτωπο από το δεύτερο φετινό εξάμηνο και μετά: Πρώτον, η ολοκλήρωση της πώλησης ακινήτου στις ΗΠΑ, από την οποία η εισηγμένη θα εισπράξει το εναπομείναν υπόλοιπο του τιμήματος (3,5 εκατ. ευρώ) και δεύτερον η σταδιακή είσπραξη της απαίτησης της εταιρείας από τον ΟΑΕΔ ύψους 11 εκατ. ευρώ.

Πέρα από την υπάρχουσα υπερβάλλουσα ρευστότητα που διαθέτουν τα Πλαστικά Θράκης, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι στο νέο πενταετές Business Plan 2021-2025 δεν περιλαμβάνονται τόσο μεγάλες επενδύσεις με στόχο την οργανική ανάπτυξη. Αντίθετα, βασικός πυλώνας θα είναι οι εξαγορές έτσι ώστε: α) να προκύψουν συνέργειες που θα εκμεταλλευθούν από την υπάρχουσα παραγωγική δυναμικότητα, β) Να διευρυνθεί η προσφερόμενη προϊοντική γκάμα. Άρα, οι εξαγορές αποτελούν βασικό στόχο της επόμενης πενταετίας, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από την υπάρχουσα πλεονάζουσα ρευστότητα και από ενδεχόμενο δανεισμό.

Έμφαση στο ESG

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος των Πλαστικών Θράκης στο μέτωπο της βιωσιμότητας (μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος, στήριξη κοινωνίας και Εταιρική Διακυβέρνηση), θεωρώντας πως μέσα από τις νέες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το περιβάλλον μπορούν να προκύψουν ευκαιρίες ανάπτυξης για τον εισηγμένο όμιλο.

«Στόχος μας είναι να πετύχουμε ένα πολύ καλό ESG Rating, καθώς αυτό θα ικανοποιήσει τους πελάτες μας, την κοινωνία και τους πιστωτές μας», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, ο όμιλος κινείται στα μέτωπα της μείωσης του αποτυπώματος CO2, της κυκλικής οικονομίας και της εξοικονόμησης ενέργειας (π.χ. στόχος για περαιτέρω χρησιμοποίηση ανακυκλώσιμων πρώτων υλών, έρευνα για μορφές παραγωγής με μικρότερη ενεργειακή κατανάλωση, ανακυκλώσιμα προϊόντα, επέκταση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), ενώ το 2022 θα δεσμευθεί για μια σειρά μετρήσιμων στόχων στο συγκεκριμένο μέτωπο.

«Υποτιμημένη» η μετοχή

Τέλος, η διοίκηση του εισηγμένου ομίλου απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις αναλυτών, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

  • Παρά την άνοδο που έχει σημειώσει τους τελευταίους μήνες η τιμή της μετοχής, εξακολουθεί να μην αντανακλά τις οικονομικές επιδόσεις και τις προοπτικές του ομίλου.
  • Η εταιρεία θα προχωρήσει στη διανομή μερίσματος προς τους μετόχους, το ύψος του οποίου θα ανακοινωθεί σε μελλοντικό χρόνο.
  • Τα Θερμοκήπια Θράκης (συμμετέχουν Πλαστικά Θράκης και Έλαστρον) που σήμερα παράγουν τομάτες και αγγούρια, θα διευρύνουν την προϊοντική τους γκάμα από το 2022 προσφέροντας τομάτες κοκτέιλ και μελιτζάνες.
  • Η εταιρεία θα δημιουργήσει φωτοβολταϊκά πάρκα στις στέγες των εργοστασίων της και σε άλλους χώρους, προκειμένου να μειώσει το κόστος της και να περιορίσει το ποσοστό της ενέργειας που προμηθεύεται από μη ανανεώσιμες πηγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v