Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικό το πρώτο τρίμηνο για την Ικτίνος Μάρμαρα

Τι δήλωσε η διοίκηση της εισηγμένης για την πορεία της προηγούμενης οικονομικής χρήσης και του πρώτου φετινού τριμήνου. Οι εξελίξεις στη θυγατρική ΙΔΕΗ και στο τουριστικό project του νομού Λασιθίου.

Ανοδικό το πρώτο τρίμηνο για την Ικτίνος Μάρμαρα

Την εκτίμησή της ότι η τρέχουσα χρονιά θα εξελιχθεί καλύτερα από την περυσινή για την Ικτίνος Μάρμαρα εξέφρασε η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας κατά τη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της.

Ειδικότερα, η αντιπρόεδρος της Ικτίνος Μάρμαρα Ιουλία Χαϊδά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι:

  • Ο όμιλος κατάφερε να ανταποκριθεί με επιτυχία στις μεγάλες προκλήσεις που προέκυψαν το 2020 λόγω της πανδημίας, κλείνοντας τη χρονιά με κερδοφόρο αποτέλεσμα και χωρίς να θέσει σε διαθεσιμότητα εργαζομένους της. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε ενοποιημένη βάση ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά περίπου 21% (οι εξαγωγές αποτέλεσαν το 95% των συνολικών πωλήσεων) και η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) κατά περίπου 28% (κοντά στα 8 εκατ. ευρώ).
  • Το πρώτο φετινό τρίμηνο κινήθηκε σαφώς ανοδικά σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα, με τον κύκλο εργασιών σε ενοποιημένη βάση να παρουσιάζει άνοδο 16%, το EBITDA υπερδιπλασιάζεται και το ύψος του καθαρού δανεισμού να μειώνεται σε σχέση με το επίπεδο της 31ης Δεκεμβρίου του 2020. Η ανοδική πορεία εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί τουλάχιστον και κατά το δεύτερο τρίμηνο με δεδομένο ότι η αντίστοιχη επίδοση του 2020 ήταν χαμηλή, ενώ ελπίζεται ότι με τη σταδιακή αποκατάσταση της ομαλότητας στο υγειονομικό μέτωπο, θα βελτιωθεί περαιτέρω η κατάσταση.
  • Παρά την πανδημία, η εισηγμένη δεν διέκοψε το επενδυτικό της πρόγραμμα, με το σχετικό project στο νομό Δράμας ύψους 6,9 εκατ. ευρώ να βρίσκεται σε εξέλιξη (απομένει η διάθεση 2,4 εκατ. ευρώ). Επιπρόσθετα, επενδυτικό πρόγραμμα 8,3 εκατ. ευρώ που εντάχθηκε στον αναπτυξιακό νόμο για εκσυγχρονισμό μηχανολογικού εξοπλισμού και θα υλοποιηθεί σταδιακά.
  • Σε ότι αφορά το αιολικό πάρκο της θυγατρικής ΙΔΕΗ, παρατάθηκε για μια ακόμη δεκαετία (έως το Μάρτιο του 2031) η σύμβαση λειτουργίας του, μέσω της οποίας εξασφαλίζει σταθερή ταρίφα υψηλότερη από την τρέχουσα τιμή των πλειστηριασμών.
  • Το τουριστικό project στο νομό Λασιθίου, βρίσκεται στη φάση της αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή. Έχει εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον, πλην όμως περαιτέρω εξελίξεις αναμένονται όταν θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο υγειονομικό μέτωπο και θα επανέλθει στην κανονικότητα στην τουριστική δραστηριότητα.
  • Η εταιρεία προγραμματίζει να προχωρήσει και φέτος σε χρηματική διανομή προς τους μετόχους της, χωρίς η διοίκηση να έχει αποφασίσει τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα υλοποιηθεί.

Κατά τη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Ικτίνος, εγκρίθηκε ομόφωνα και παμψηφεί η σύναψη νέου ομολογιακού δανείου, συνολικού ύψους 3,5 εκατ. ευρώ από την Attica Bank, επταετούς διάρκειας, με σκοπό την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων. Το επιτόκιο θα είναι 3,25%, με δωδεκάμηνη περίοδο χάριτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v