Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Noval Property: Τα τέσσερα νέα ακίνητα και οι στόχοι για το 2021

Ενισχυμένο χαρτοφυλάκιο ακινήτων διαθέτει ήδη η θυγατρική του ομίλου Βιοχάλκο, η οποία προγραμματίζει νέες επενδύσεις σε εμπορικά κέντρα, κτίρια γραφείων, data και logistics center, αλλά και κτίρια σχολείων και φοιτητικών εστιών. Οι επιπτώσεις της πανδημίας και η αναδιάρθρωση δανεισμού.

Noval Property: Τα τέσσερα νέα ακίνητα και οι στόχοι για το 2021

Μεγέθυνση χαρτοφυλακίου ακινήτων μέσα στο α’ τετράμηνο του 2021 πέτυχε η Noval Property -o βραχίονας του ομίλου Βιοχάλκο στον τομέα διαχείρισης ακινήτων- καθώς πέρα από την απόκτηση του ακινήτου της Kodak στο Μαρούσι (μέσω του πλειστηριασμού των παγίων της Ektasis), προχώρησε σε ακόμη τρεις επενδύσεις.

Αναλυτικότερα, η εταιρεία στις αρχές Απριλίου απέκτησε οικιστικό ακίνητο το οποίο βρίσκεται στο Κεφαλάρι Κηφισιάς, 840 τ.μ. και οικία συνολικής δομημένης επιφάνειας 422,75 τ.μ. Το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε σε 1,26 εκατ. ευρώ. Επίσης στις αρχές του περασμένου μήνα απέκτησε οικόπεδο, το οποίο βρίσκεται επί της οδού Χειμάρρας στο Μαρούσι, συνολικής επιφάνειας 1.635,29 τ.μ. Ακόμη, στις 6 Απριλίου 2021, η εταιρεία απέκτησε οικόπεδο το οποίο βρίσκεται επίσης επί της οδού Χειμάρρας, συνολικής επιφάνειας 262,89 τ.μ., έναντι 225 χιλ. ευρώ. 

Υπενθυμίζεται δε ότι η εταιρεία (μαζί με την Brook Lane) πλειοδότησε τον Φεβρουάριο για το ακίνητο της υπό ειδική διαχείριση εταιρείας Ektasis, το οποίο επίσης βρίσκεται στην οδό Χειμάρρας στο Μαρούσι, συνολικής έκτασης 16.109,77 τ.μ., με συνολικό προσφερόμενο τίμημα 28,605 εκατ. ευρώ.

Με τις παραπάνω προσθήκες πλέον το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Noval Property αριθμεί 46 ιδιοκτησίες, ωστόσο, και πριν από αυτές, η εταιρεία κατέγραψε αύξηση κατά 22% στην εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της το 2020, καθώς από 298,5 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2019 αυτή ανήλθε στα 364,6 εκατ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2020, ως αποτέλεσμα της απορρόφησης ακινήτων από θυγατρικές της (ΙΚΕΑ Κηφισού και επιπλέον ποσοστό στο εμπορικό κέντρο River West).

Κατά το 2020 πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις συνολικού ύψους 70,2 εκατ. ευρώ, λόγω ανάπτυξης ακινήτων (όπως η ολοκλήρωση του συγκροτήματος γραφείων The Orbit στην Αθήνα και η επέκταση του εμπορικού κέντρου River West), καθώς και λόγω απόκτησης πλήρους κυριότητας ακινήτων μέσω εταιρικού μετασχηματισμού. Σημειώνεται δε ότι μέσα στο 2020, ολοκληρώθηκε το συγκρότημα γραφείων «The Orbit» στην Αθήνα (39.650 τ.μ.), το οποίο είναι ήδη σχεδόν πλήρως μισθωμένο.

Αναδιάρθρωση δανεισμού

Προκειμένου να εξυπηρετήσει τις παραπάνω κινήσεις αλλά και να χρηματοδοτήσει νέες επενδύσεις, η Noval Property προχώρησε τον Φεβρουάριο του 2021 σε δύο νέες συμβάσεις παροχής πιστώσεως με ανοιχτό αλληλόχρεο λογαριασμό με την Εθνική Τράπεζα, συνολικού ποσού έως  55 εκατ. ευρώ και λήξης 30.06.2021. Οι εν λόγω συμβάσεις προβλέπεται να αναχρηματοδοτηθούν στη λήξη τους μέσω μακροπρόθεσμου δανεισμού από την ίδια τράπεζα, καθώς αποτελούν τμήμα μεγαλύτερου πιστωτικού ορίου εγκεκριμένου από την εν λόγω τράπεζα. Τόσο το βραχυπρόθεσμο εγκεκριμένο όριο όσο και το μεταγενέστερο μακροπρόθεσμο πιστωτικό όριο δύναται να χρησιμοποιηθεί μέσω σταδιακών αιτημάτων κάλυψης. Στο σύνολό της, η εν λόγω συναλλαγή χρηματοδοτεί το έργο ανάπτυξης και επέκτασης του εμπορικού κέντρου River West, αναχρηματοδοτεί υφιστάμενες βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις και δύναται να καλύψει μέρος του μελλοντικού επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας. 

Σημειώνεται ότι το 2020 η εταιρεία είχε αυξήσει τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό της κατά 10,5 εκατ. ευρώ, καταλήγοντας ωστόσο στις 31.12.2020 με υπόλοιπο 21 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμων δανείων, μετά από αναχρηματοδότηση τμήματος αυτού από μακροπρόθεσμο δανεισμό. Επίσης μετέτρεψε βραχυπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό ύψους  6 εκατ. ευρώ σε ισόποση μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση μέσω κοινού, εμπραγμάτως εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου και προχώρησε στη σύναψη και εκταμίευση μακροπρόθεσμου, κοινού, εμπραγμάτως εξασφαλισμένου ομολογιακού δανείου ποσού 14 εκατ. ευρώ, το οποίο κατά 50% (7 εκατ.) αναχρηματοδότησε και μείωσε ισόποσα μέρος του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της εταιρείας, ενώ το υπόλοιπο 50% (7 εκατ.) χρησιμοποιήθηκε για την κάλυψη κεφαλαιουχικών δαπανών.

Η εταιρεία, αξιοποιώντας τη δυνατότητα αναβολής της αποπληρωμής προγραμματισμένων δόσεων κεφαλαίου των επιχειρήσεων μέχρι το τέλος του 2020, έκανε χρήση αυτού του μέτρου σε σχέση με υφιστάμενο μακροπρόθεσμο ομολογιακό δάνειο και ανέβαλε τις δόσεις κεφαλαίου του 2020 του συγκεκριμένου δανείου, κατά εννέα μήνες, με εξοικονόμηση 720 χιλ. ευρώ μέσα στο 2020.

Τέλος, μετά την απορρόφηση της ΜΕΤΕΜ (που ήλεγχε τα ακίνητα ΙΚΕΑ και River West), η Noval Property ανέλαβε το σύνολο του τραπεζικού δανεισμού αυτής, ποσού 17,319 εκατ. ευρώ, ο οποίος είναι μακροπρόθεσμος, μέσω ομολογιακών δανείων, χωρίς εξασφαλίσεις.

Οι επιδόσεις και οι επιπτώσεις

Η επίπτωση της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που οδήγησαν σε έκπτωση ενοικίων, κόστισαν 1,5 εκατ. ευρώ στο ταμείο της Noval Property (ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 9,8% επί των αναμενόμενων εσόδων). Τα κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και αναπροσαρμογής εύλογης αξίας περιουσιακών στοιχείων για τη χρήση 2020 ανήλθαν σε 7,2 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημιές μετά από φόρους για την περίοδο από 01.01.2020 έως 31.12.2020 ανέρχονται σε 1,565 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα την 31.12.2020 ανήλθαν σε 4,5 εκατ. ευρώ, ενώ η εσωτερική λογιστική αξία της εταιρείας την 31.12.2020 ήταν 281,9 εκατ. ευρώ ή 1,14 ευρώ ανά μετοχή.

H εταιρεία εκτιμά δε ότι και κατά το πρώτο δίμηνο του 2021, η επίπτωση από έσοδα ενοικίων ανέρχεται σε 800 χιλ. ευρώ, χωρίς να μπορεί προς το παρόν να οριστικοποιήσει την επίπτωση και για το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου. 

Οι νέοι στόχοι

Πέρα από την αξιοποίηση των νέων αποκτημάτων της και την ολοκλήρωση της επέκτασης του εμπορικού κέντρου River West στον Κηφισό κατά 25.000 τ.μ. (με ορίζοντα ολοκλήρωσης στο β' εξάμηνο του 2021), η εταιρεία διατηρεί σχέδια αξιοποίησης υφιστάμενων ακινήτων αλλά και ενεργοποίηση σε νέους τομείς. 

Ειδικότερα, στοχεύει στη μετατροπή πρώην βιομηχανικών ακινήτων του ομίλου Βιοχάλκο σε κέντρα logistics και data centers, τομείς του real estate που εμφανίζουν ισχυρή ζήτηση. Από τη στρατηγική της δεν εξαιρείται ο σχεδιασμός ανάπτυξης ακινήτων του ομίλου για άλλες χρήσεις όπως ο τουρισμός και η αναψυχή, καθώς ήδη δρομολογεί την αξιοποίηση ιδιόκτητης έκτασης στον Ελαιώνα, επί της Λ. Πειραιώς 252. 

Επίσης, η εταιρεία -με βάση τις αναφορές της διοίκησής της στην αναλυτική χρηματοοικονομική κατάσταση αποτελεσμάτων 2020- εκτιμά πως υπάρχουν ευκαιρίες και σε οικιστικά projects, που αφορούν είτε σχολικές μονάδες και φοιτητικές εστίες είτε κτίρια κατοικιών για εργαζομένους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v