Τιτάν: Με νέα τεχνολογία μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα του τσιμέντου

Μέσω αυτής της νέας τεχνολογίας, η ιπτάμενη τέφρα ανακτάται από περιοχές απόθεσης προτού μετατραπεί σε επαναχρησιμοποιήσιμα, «πράσινα» προϊόντα με σταθερά χαρακτηριστικά και υψηλή ποιότητα.

Τιτάν: Με νέα τεχνολογία μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα του τσιμέντου

Η Separation Technologies (ST), θυγατρική του Ομίλου ΤΙΤΑΝ στις ΗΠΑ, εισήγαγε μια καινοτόμο διαδικασία ανακύκλωσης ιπτάμενης τέφρας από περιοχές απόθεσής της. H ανακυκλωμένη ιπτάμενη τέφρα αξιοποιείται για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των προϊόντων του Τιτάνα και των πελατών της ST.

Μέσω αυτής της νέας τεχνολογίας, η ιπτάμενη τέφρα ανακτάται από περιοχές απόθεσης προτού μετατραπεί σε επαναχρησιμοποιήσιμα, «πράσινα» προϊόντα με σταθερά χαρακτηριστικά και υψηλή ποιότητα. Τα προϊόντα αυτά που έχει εισάγει o Τιτάνας στην αγορά των ΗΠΑ με τις εμπορικές ονομασίες ProAsh και EcoTherm, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βιώσιμες πρώτες ύλες στην παραγωγή δομικών υλικών και ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, πολύ σημαντικό είναι ότι η αποκλειστική τεχνολογία του Τιτάνα μπορεί να προσφέρει διεθνώς μια ουσιαστική λύση για τον καθαρισμό και την αποκατάσταση περιοχών απόθεσης ιπτάμενης τέφρας, όπως και των γειτονικών τους κοινοτήτων. Σε μια εποχή όπου η ζήτηση για συμπληρωματικά τσιμεντοειδή υλικά που βρίσκονται σε έλλειψη αυξάνεται συνεχώς, η ανάκτηση ιπτάμενης τέφρας από περιοχές απόθεσης μπορεί να αποτελέσει όχι μόνο μια σημαντική ευκαιρία ανάπτυξης, αλλά και έναν βιώσιμο τρόπο μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα της αλυσίδας αξίας τσιμέντου.

Για τη νέα διαδικασία, η ST δημιούργησε την πρώτη βιομηχανική μονάδα στον κόσμο για ξήρανση και ηλεκτροστατικό διαχωρισμό του υλικού, στην ατμοηλεκτρική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Brunner Island, της εταιρίας Talen Energy, στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ. Οι πιλοτικές της εγκαταστάσεις συνδυάζουν το νέο αποκλειστικό σύστημα ξήρανσης με την αποδεδειγμένα αποτελεσματική διαδικασία ηλεκτροστατικού διαχωρισμού της ST για την απομάκρυνση άκαυστου άνθρακα από την ιπτάμενη τέφρα για χρήση στην παραγωγή τσιμεντοειδών προϊόντων.

«Αυτό το πρωτοποριακό επίτευγμα αντανακλά τη δέσμευση του Τιτάνα για μείωση των εκπομπών CO2 μέσω της καινοτομίας, καθώς σχεδιάζουμε να επεκτείνουμε τη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας σε όλο το εύρος των κλάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και δομικών υλικών», δήλωσε ο Βασίλης Ζαρκαλής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Titan America, θυγατρικής του Ομίλου στις ΗΠΑ. «Αξιοποιώντας τη δύναμη αυτής της τεχνολογίας, η εταιρία ST χρησιμοποιεί μια επαναστατική διαδικασία εμπλουτισμού, η οποία έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει αποδοτικά την τέφρα που ανακτάται από χώρους απόθεσης. Δημιουργείται έτσι ένα ποιοτικό, χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα δομικό υλικό, καθώς και ένα πλούσιο σε καύσιμο προϊόν για την τσιμεντοβιομηχανία και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v