Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Cenergy: Θετικά μηνύματα από τα αποτελέσματα τριμήνου

Η ακτινογραφία των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων και οι προοπτικές που διαγράφονται τόσο στον κλάδο των καλωδίων, όσο και σε αυτόν των σωλήνων. Αυξημένο κατά 150 εκατ. ευρώ το υπόλοιπο  ανεκτέλεστων συμβάσεων σε σχέση με την αρχή του έτους.

Cenergy: Θετικά μηνύματα από τα αποτελέσματα τριμήνου

Θετικά μηνύματα για την πορεία της φετινής χρονιάς προέκυψαν από τις τριμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις της Cenergy, καθώς -εκτός των άλλων- κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων του εισηγμένου Ομίλου αυξήθηκε από τα 500 στα 650 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, το πρώτο τρίμηνο η Cenergy αύξησε τον κύκλο εργασιών της κατά 4% (στα 228,4 εκατ. ευρώ), είδε το επαναλαμβανόμενο EBITDA να μειώνεται ελαφρά (από τα 18,76 στα 18 εκατ. ευρώ), το χρηματοοικονομικό της κόστος να περιορίζεται από τα 8,36 στα 7,3 εκατ. ευρώ και τα καθαρά της κέρδη να εκτινάσσονται από το 1,99 στα 4,62 εκατ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, η Cenergy σημείωσε:

  • Αύξηση κύκλου εργασιών λόγω και της πορείας των τιμών των μετάλλων, ενώ σε όγκο οι ανέβηκαν οι πωλήσεις καλωδίων και (όπως αναμενόταν) υποχώρησαν οι αντίστοιχες των σωλήνων χάλυβα.
  • Επαναλαμβανόμενη κερδοφορία (χωρίς τις επιπτώσεις από τις τιμές των μετάλλων) που αυξήθηκε ελαφρά λόγω της υποχώρησης του κόστους χρηματοδότησης, ενώ η λογιστική κερδοφορία μετά από φόρους υπερδιπλασιάστηκε (από τα1,996 στα 4,62 εκατ. ευρώ). 

Οι προοπτικές

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, το πρώτο φετινό τρίμηνο εξελίχθηκε λίγο-πολύ σύμφωνα με τις προβλέψεις, με τον κλάδο των καλωδίων να κινείται ανοδικά, σε αντίθεση με αυτόν των σωλήνων ο οποίος επηρεάστηκε αρνητικά καθώς οι περυσινές πολύ χαμηλές τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέρια μπλόκαραν σχετικά projects, την υλοποίηση των οποίων θα μπορούσαν να διεκδικήσουν τα Σωληνουργεία Κορίνθου.  Αυτό είχε ως συνέπεια, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της 31ης/12/2020 των 500 εκατ. ευρώ να αφορά κατά κύριο λόγο τον κλάδο των καλωδίων. 

Σε ότι αφορά τώρα τους επόμενους εννέα μήνες της φετινής οικονομικής χρήσης, παρά το κλίμα αβεβαιότητας που συνεχίζεται λόγω της πανδημίας:

  • Το υπόλοιπο των ανεκτέλεστων συμβάσεων στα υποβρύχια καλώδια είναι τόσο μεγάλο, έτσι ώστε η μονάδα της Fulgor στην Κορινθία να έχει εξασφαλισμένη λειτουργία σε πλήρη παραγωγική δυναμικότητα για ολόκληρο το 2021 και για μεγάλο τμήμα της επόμενης χρονιάς.
  • Η ζήτηση για τις υπόλοιπες κατηγορίες καλωδίων (επηρεάζεται από τη γενικότερη κατασκευαστική-επενδυτική δραστηριότητα) παραμένει ισχυρή σε Ευρώπη, Ηνωμένο Βασίλειο, Ανατολική Ευρώπη  και Μέση Ανατολή.
  • Μέσα στο πρώτο φετινό τρίμηνο, η θυγατρική Σωληνουργεία Κορίνθου κατάφερε να αυξήσει το υπόλοιπο των ανεκτέλεστων συμβάσεών της (βλέπε έργο στο Ισραήλ), με αποτέλεσμα η πορεία της να αναμένεται πως θα ανακάμψει κατά το δεύτερο μισό του 2020.
  • Το περυσινό δεύτερο τρίμηνο ήταν αδύναμο λόγω των επιπτώσεων του πρώτου σκληρού lock down στην παγκόσμια οικονομία, άρα αποτελεί μια σχετικά χαμηλή βάση σύγκρισης για την πορεία της Cenergy κατά την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου. 
  • Τέλος, ο εισηγμένος Όμιλος διεκδικεί την ανάληψη ευρείας σειράς συμβάσεων ανά τον κόσμο (τόσο στο μέτωπο των καλωδίων, όσο και σε αυτό των σωλήνων), εξέλιξη ωστόσο που αναμένεται  να επηρεάσει -ανάλογα με το βαθμό επιτυχίας του εγχειρήματος- την πορεία του  δεύτερου φετινού εξαμήνου και κυρίως του επόμενου έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v