Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγεται στην «ενεργειακή αποδοτικότητα» η ΔΕΗ

Η ενεργειακή αποδοτικότητα είναι πολύ υψηλά στην ατζέντα της Κομισιόν, θέτοντας ως στόχο τη βελτίωση κατά 32,5% της ενεργειακής απόδοσης των κρατών-μελών της Ε.Ε. ως το 2030. Παραμένουν εκπρόσωποι εργαζομένων στο Δ.Σ.

Ανοίγεται στην «ενεργειακή αποδοτικότητα» η ΔΕΗ

Σε έναν νέο τομέα δραστηριότητας εισέρχεται η ΔΕΗ. Πρόκειται για την ενεργειακή αποδοτικότητα, στην οποία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία η Ε.Ε. ενόψει του κεντρικού στόχου για τη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου.

Η προοπτική αυτή για τη ΔEΗ θα καταστεί δυνατή με την τροποποίηση του καταστατικού της, στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, στις 4 Ιουνίου, η οποία προγραμματίζεται στο πλαίσιο της προσαρμογής της εταιρίας στο Ν.4706/20, περί εταιρικής διακυβέρνησης.

Ταυτόχρονα, η διοίκηση της ΔEΗ επιλέγει να αφήσει ίδιο τον αριθμό των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της, μεταξύ των οποίων θα εξακολουθούν να συγκαταλέγονται δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων της Επιχείρησης, σε αντίθεση με την ΕΛ.ΠΕ.

Τρία είναι τα θέματα της έκτακτης γενικής συνέλευσης, η τροποποίηση άρθρων του καταστατικού, ώστε να εναρμονισθεί με τις πρακτικές της εταιρικής διακυβέρνησης, η έγκριση της Πολιτικής Καταλληλότητας των μελών του Δ.Σ., σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν.4706/20, καθώς και η έγκριση της νέας πολιτικής αποδοχών της ΔEΗ.

Όπως προκύπτει από τις αλλαγές του καταστατικού, που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της, το άρθρο 3 που αναφέρεται στον σκοπό της ΔEΗ εμπλουτίζεται με τη δυνατότητα ανάπτυξης δραστηριότητας στον τομέα της ενεργειακής αποδοτικότητας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται «η εμπορία και κάθε είδους συναφών προϊόντων και εξοπλισμού, καθώς και η παροχή προϊόντων και υπηρεσιών μελέτης, εφαρμογής, εγκατάστασης, διαχείρισης και χρηματοδότησης συστημάτων παραγωγής ενέργειας, θέρμανσης, ψύξης και βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας σε κτίρια και εγκαταστάσεις».

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η ΔEΗ, μετά την έγκριση των αλλαγών από τους μετόχους της, θα μπορεί να αξιοποιεί υφιστάμενα προγράμματα, όπως το Εξοικονομώ, το ΕΣΠΑ και άλλα, προκειμένου να παρέχει στην πελατειακή της βάση πακέτο υπηρεσιών για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητςα κατοικιών, δημόσιων κτιρίων και εγκαταστάσεων. Πρακτική που ακολουθούν και άλλοι παίκτες της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού σήμερα.

Η ενεργειακή αποδοτικότητα είναι πολύ υψηλά στην ατζέντα της Κομισιόν, θέτοντας ως στόχο τη βελτίωση κατά 32,5% της ενεργειακής απόδοσης των κρατών-μελών της Ε.Ε. ως το 2030, σε συνδυασμό με τη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου κατά 40% στο τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. Προφανώς, η ΔEΗ επιδιώκει να προσπορίσει προστιθέμενη αξία από την επέκταση της σε έναν τομέα με μεγάλο ενδιαφέρον στα επόμενα χρόνια.

Το δεύτερο, εξίσου, σημαντικό γεγονός που προκύπτει από την αλλαγή του καταστατικού της ΔEΗ είναι η απόφασή της να διατηρήσει στα 11 μέλη τον αριθμό συμμετεχόντων στο Δ.Σ., τα 9 από τα οποία θα εκλέγονται από τη γενική συνέλευση των μετόχων, με βάση την Πολιτική Καταλληλότητας της εταιρείας. Τα δύο εναπομείναντα θα καλύπτονται από ισάριθμους εκπροσώπους των εργαζομένων, που θα ορίζονται με τον ίδιο τρόπο που ισχύει και σήμερα. Να σημειωθεί ότι ήδη λειτουργεί στη ΔEΗ Επιτροπή Υποψηφιοτήτων, επιφορτισμένη για την υπόδειξη των κατάλληλων μελών του Δ.Σ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v