Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου έως 800 εκατ. εξετάζει η Alpha Bank

(upd3) Γιατί η τράπεζα κινείται τώρα για κεφαλαιακή ενίσχυση. Η συγκυρία και το μήνυμα για προάσπιση της αξίας της επένδυσης των υφιστάμενων μετόχων. JP Morgan και Goldman Sachs ανέλαβαν σύμβουλοι για να τρέξουν τη διαδικασία.

Αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου έως 800 εκατ. εξετάζει η Alpha Bank

Το ενδεχόμενο πραγματοποίησης αύξησης έως 800 εκατ. ευρώ διερευνά η Alpha Bank, μέσω των συμβούλων JP Morgan και Goldman Sachs, εξέλιξη που επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο.

Σε αυτή επιβεβαιώνει και την πληροφορία που μετέδωσε το Euro2day.gr ότι η αύξηση κεφαλαίου είναι καθαρά αναπτυξιακού χαρακτήρα και σχετίζεται με την εύρεση πρόσθετων κεφαλαίων για τη συμμετοχή της τράπεζας στο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης της χώρας.

Εφόσον οι συνθήκες στην αγορά είναι κατάλληλες, δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και εντός του επόμενου διμήνου.

Η πληροφορία για την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου πάντως έχει οδηγήσει σε μεγάλη πίεση στον τίτλο της τράπεζας, που φτάνει να υποχωρεί στα όρια του limit down. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επικαιροποιημένο πλάνο τριετίας (2021-23) που υπέβαλε η τράπεζα στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) ενέχει, σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερο φιλόδοξους στόχους, με αφετηρία τη φετινή χρονιά.

Ειδικότερα, αναμένεται να διευρυνθεί η περίμετρος της τιτλοποίησης Cosmos και να προστεθούν πωλήσεις ρυθμισμένων κυρίως δανείων. Αν, φέτος, τιτλοποιηθούν/πωληθούν δάνεια μεικτής λογιστικής αξίας της τάξης των 6,4 με 6,5 δισ. ευρώ, τα NPEs του ομίλου θα υποχωρήσουν στο τέλος της χρονιάς στα επίπεδα των 3 δισ. ευρώ και το NPE ratio στα επίπεδα του 9%.

Για το τραπεζικό σύστημα, η επανένταξη περίπου του 50% των δανειοληπτών που σήμερα είναι «κόκκινοι» στο αποτελεί το μεγαλύτερο και δυσκολότερο στοίχημα που έχουν μπροστά τους οι τράπεζες, λόγω της αργής εξυγίανσης. Εξού και συντηρείται ο προβληματισμός για το πόσο επιτεύξιμοι είναι οι φιλόδοξοι στόχοι πιστωτικής επέκτασης και κερδοφορίας της περιόδου 2021-23.

Στο ίδιο πεδίο, οι αυξήσεις κεφαλαίου θα επιτρέψουν, σύμφωνα με την ΤτΕ, τη δημιουργία επαρκών προβλέψεων, που θα συμβάλουν σε αποτελεσματικές μακροχρόνιες ρυθμίσεις όσων δανειοληπτών επλήγησαν από την πανδημία και κρίνονται βιώσιμοι. Τέλος, οι «αναπτυξιακές» ΑΜΚ έχουν ένα παράπλευρο όφελος. Καθησυχάζουν τις ανησυχίες για το «αγκάθι» των οριστικών και εκκαθαρισμένων αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTC). Οι ζημιές από τις νέες τιτλοποιήσεις θα εκτινάξουν το ποσοστό των οριστικών και εκκαθαρισμένων αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων έως και το 100% των εποπτικών κεφαλαίων. Αν προστεθούν DTC και κρατικές εγγυήσεις επί των senior notes ομολογιών, τα νούμερα «ζαλίζουν». Όλα αυτά σε μια περίοδο που οι υπόλοιπες τράπεζες του Νότου μειώνουν το ποσοστό συμμετοχής του DTC στα εποπτικά τους κεφάλαια.

Άλλωστε, το υψηλό DTC (παρ)εμποδίζει τη διανομή μερισμάτων, ακυρώνοντας ένα μέρος του story, που «πωλούν» επενδυτικά οι τράπεζες, για επάνοδο σε κανονικότητα.

Η επίσημη ανακοίνωση

Σε απάντηση δημοσιευμάτων στον Τύπο, η «Alpha Services and Holdings S.A.», 100% μητρική εταιρεία της Alpha Bank A.E. (“Αlpha Bank”), ανακοινώνει ότι στα πλαίσια της αναθεώρησης του τριετούς στρατηγικού της σχεδίου, έχει προσλάβει την JP Morgan και την Goldman Sachs Bank Europe SE, προκειμένου να διερευνήσει το ενδεχόμενο άντλησης κεφαλαίων ύψους 0,8 δισ. ευρώ περίπου, για τη χρηματοδότηση του αναπτυξιακού της σχεδίου.

Η προτεινόμενη άντληση κεφαλαίων επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τις τρέχουσες ευνοϊκές συνθήκες στις χρηματαγορές, καθώς και την ισχυρή οικονομική θέση της Αlpha Bank, προασπίζοντας ταυτοχρόνως την αξία της επένδυσης των υφιστάμενων μετόχων.

Η Αlpha Bank θεωρεί εξαιρετικά θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και αναλαμβάνει να συμβάλει υποστηρικτικά στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύσει την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα.

H Alpha Services and Holdings S.A, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, θα προβεί εγκαίρως σε περαιτέρω ενημέρωση του επενδυτικού κοινού επί του θέματος αυτού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v