Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Σε μακροπρόθεσμου ορίζοντα επενδυτές οι αδιάθετες μετοχές

Στη διακριτική ευχέρεια του Δ.Σ της Alpha Services &Holdings η διάθεση τυχόν αδιάθετων μετοχών. Καμιά αναφορά για δικαίωμα υπερεγγραφής σε υφιστάμενους μετόχους. Η ατζέντα της γενικής συνέλευσης και η επιστολή προθέσεων του ΤΧΣ.

Alpha: Σε μακροπρόθεσμου ορίζοντα επενδυτές οι αδιάθετες μετοχές

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Services &Holdings, εισηγμένης εταιρείας συμμετοχών του ομίλου Alpha Bank, θα αποφασίσει πως θα διατεθούν οι τυχόν αδιάθετες μετοχές, που θα προκύψουν από τη συνδυασμένη προσφορά, ενώ δεν υπάρχει καμία, προς το παρόν, ένδειξη ότι θα δοθεί δικαίωμα υπερεγγραφής στους παλαιούς μετόχους.

Από το σχέδιο απόφασης και την ειδική έκθεση του Δ.Σ προκύπτει ότι τυχόν αδιάθετες μετοχές, που δεν θα καλυφθούν στη δημόσια προσφορά ή στην ιδιωτική τοποθέτηση, θα διατεθούν, κατά τη διακριτική ευχέρεια του Διοικητικού Συμβουλίου σε επενδυτές με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι το Δ.Σ θα συνυπολογίσει τη γνώμη των γενικών συντονιστών και διαχειριστών του βιβλίου προσφορών, αναφορικά με την επιλογή μακροπρόθεσμων επενδυτών, που αγοράζουν μετοχές και τις διακρατούν σε βάθος χρόνου ( buy and hold investors).

Η έκτακτη γενική συνέλευση της Alpha Services&Holdings έχει συγκληθεί για τις 15 Ιουνίου, με μοναδικό θέμα την αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών ως 800 εκατ. ευρώ και κατάργηση, τυπικά, των δικαιωμάτων προτίμησης.

Οι νέες μετοχές που θα εκδοθούν, ονομαστικής 0,30 ευρώ έκαστη, προτείνεται να διατεθούν, μέσω συνδυασμένης προσφοράς (ιδιωτική τοποθέτηση με τη διαδικασία διεθνούς βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό, δημόσια προσφορά στην Ελλάδα), με όλους τους υφιστάμενους μετόχους (σ.σ. κατά την ημερομηνία καταγραφής) να διαθέτουν προτιμησιακή μεταχείριση, κατά τη κατανομή.

Οι μέτοχοι θα κληθούν να εξουσιοδοτήσουν το Δ.Σ της Συμμετοχών για τον ορισμό του χρονοδιαγράμματος του εγχειρήματος και την οριστικοποίηση των όρων της έκδοσης (εύρος τιμών, επιμερισμός της συνδυασμένης προσφοράς, τιμή διάθεσης μετά την ολοκλήρωση του βιβλίου προσφορών κά). Υπενθυμίζεται ότι η τιμή διάθεσης δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη της ονομαστικής (0,30 ευρώ ανά μετοχή).

Επίσης, το σώμα των μετόχων θα κληθεί να αποφασίσει ότι οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα δικαιούνται κατανομής μετοχών κατά προτεραιότητα, εξουσιοδοτώντας το Δ.Σ να εξειδικεύσει την αναλογία και την ημερομηνία αναφοράς.

Συνεπώς, όσοι βρίσκονται στο μητρώο μετόχων της εισηγμένης εταιρείας συμμετοχών του ομίλου Alpha (ήδη υφιστάμενοι μέτοχοι ή νέοι, που θα τοποθετηθούν μέχρι την ημερομηνία καταγραφής) και επιθυμούν να συμμετάσχουν στην αύξηση θα μπορούν να λάβουν, κατά προτεραιότητα, αναλογικό αριθμό νέων μετοχών.

Πρόθεση της Alpha είναι να δοθούν για όσους εγγραφούν στο ελληνικό βιβλίο τουλάχιστον όσες μετοχές απαιτούνται, προκειμένου να διατηρήσουν το υφιστάμενο ποσοστό τους αμετάβλητο. Η ίδια, κατά προτεραιότητα κατανομή θα δοθεί και στους υφιστάμενους μετόχους ( ξένους επενδυτές και ΤΧΣ), οι οποίοι θα εγγραφούν μέσω της ιδιωτικής τοποθέτησης. Αποκλείεται, τέλος, η συμμετοχή οποιουδήποτε και στις δύο εκ παραλλήλου διαδικασίες.

Στόχος είναι η ολοκλήρωση της συναλλαγής και η διάθεση των νέων μετοχών να ολοκληρωθούν έως τα μέσα Ιουλίου, υπό την επιφύλαξη των συνθηκών της αγοράς και της λήψης των απαιτούμενων εταιρικών και εποπτικών εγκρίσεων.

Η επιλογή της κατάργησης των δικαιωμάτων προτίμησης και της παροχής προτιμησιακής μεταχείρισης, κατά την κατανομή, προκρίνεται, λόγω της ευελιξίας και της ταχύτητας, που έχει η διαδικασία, σε σχέση με μια κλασσική ΑΜΚ με παροχή δικαιωμάτων προτίμησης.

Η επιστολή προθέσεων του ΤΧΣ

Σημειώνεται ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ως ο μεγαλύτερος μέτοχος της Alpha, εκδήλωσε, με επιστολή, την πρόθεσή του να συμμετάσχει στη σχεδιαζόμενη προσφορά μετοχών, έως του υφιστάμενου ποσοστού συμμετοχής του, ήτοι 10,94%. Πρόκειται για διατύπωση που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να εγγραφεί για χαμηλότερο αριθμό μετοχών από αυτόν που του αναλογεί, οι οριστικές, όμως, αποφάσεις θα ληφθούν πριν την έκτακτη γενική συνέλευση.

Με την επιφύλαξη έγκρισης από την έκτακτη γενική συνέλευση των προτεινόμενων προϋποθέσεων (κριτηρίων) κατανομής, το Διοικητικό Συμβούλιο, θα εφαρμόσει τις ίδιες προϋποθέσεις (κριτήρια) στη συμμετοχή του ΤΧΣ, όπως και σε κάθε άλλο υφιστάμενο μέτοχο που συμμετέχει στη συνδυασμένη προσφορά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v