Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην ΤΕΡΝΑ το φ/β της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μεγαλόπολη

Κατακυρώθηκε στην ΤΕΡΝΑ το έργο ύψους 23,5 εκατ. ευρώ για την κατασκευή δύο πάρκων και νέου υποσταθμού. Πώς θα χρηματοδοτηθεί το έργο. Σε εξέλιξη η κατασκευή του mega φωτοβολταϊκού στη Μακεδονία.

Στην ΤΕΡΝΑ το φ/β της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μεγαλόπολη

Ένα ακόμη μεγάλο φωτοβολταϊκό της ΔΕH Ανανεώσιμες βαίνει προς υλοποίηση. Πρόκειται για το φωτοβολταϊκό πάρκο της Μεγαλόπολης, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 50 MW, το οποίο κατακυρώθηκε στην ΤΕΡΝΑ.

Πρόκειται στην ουσία για συστοιχία δύο πάρκων, το ένα ισχύος 11 MW και το δεύτερο 39 MW, τα οποία θα κατασκευαστούν σε απαλλοτριωμένη έκταση της ΔΕΗ, που είχε χρησιμοποιηθεί παλαιότερα για αποθέσεις, όταν λειτουργούσαν τα ορυχεία λιγνίτη.

Η ΤΕΡΝΑ αναλαμβάνει, αντί του ποσού των 23,5 εκατ. ευρώ, τη μελέτη, τα έργα πολιτικού μηχανικού, την προμήθεια, τη μεταφορά, την εγκατάσταση, καθώς και τη θέση σε λειτουργία του εξοπλισμού των δύο πάρκων, καθώς και ενός νέου Υποσταθμού Μέσης προς Υψηλή τάση, για τη σύνδεσή τους στο Σύστημα. Το έργο θα πραγματοποιηθεί με συστήματα μονού άξονα και πλαίσια με τεχνολογία διπλής όψεως (bifacial) και προβλέπεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2022.

Η χρηματοδότηση του έργου θα είναι μεικτή. Για τα 39 MW θα υπογραφεί διμερές συμβόλαιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, PPA, με τη μητρική εταιρεία, τη ΔEΗ, το οποίο θα είναι το πρώτο που θα γίνει στο πλαίσιο του target model. Σύμφωνα με πηγές της ΔΕHΑΝ, οι τράπεζες είναι πλέον σε θέση να στηρίξουν τα συμβόλαια αυτά και απαιτείται όλοι οι φορείς να τα προωθήσουν με βάση το διεθνές παράδειγμα. Για το δεύτερο, μικρότερο, πάρκο των 11 MW έχει εξασφαλισθεί επιδοτούμενη ταρίφα, κατά τον περσινό διαγωνισμό της ΡΑΕ, ύψους 49,11 ευρώ τη MWh.

Παράλληλα, κατασκευάζεται και το mega φωτοβολταϊκό της ΔΕHΑΝ, συνολικής ισχύος 230 MW, στο λιγνιτικό κέντρο της Δυτικής Μακεδονίας. Tο μεγαλύτερο πάρκο των 200 MW ανέλαβε η Mytilineos και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2022. Τα 15 MW έχουν ολοκληρωθεί και απομένουν άλλα 15 MW που αναμένεται να παραδώσει η ΤΕΡΝΑ μέσα στο καλοκαίρι.

Η ΔΕHΑΝ επιδιώκει να αξιοποιήσει τα ορυχεία της ΔEΗ κατά τη μεταλιγνιτική εποχή και για τον λόγο αυτό έχει υποβάλει στη ΡΑΕ αιτήσεις για φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε αυτές τις εκτάσεις, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 600 MW. Έτσι, στα άμεσα σχέδιά της είναι η προκήρυξη ενός νέου φωτοβολταϊκού σταθμού 65 MW στη Δυτική Μακεδονία.

Στα τέλη του 2022, η ΔΕHΑΝ προσδοκά να διαθέτει σε λειτουργία έργα ΑΠΕ πάνω από 500 MW, με στόχο της επόμενης τριετίας το 1,5 GW.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v