Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πράσινο πιστοποιητικό ανεβάζει προσδοκίες στην Aegean

Στόχο αποτελεί η ασφαλής επανεκκίνηση των ταξιδιών, έτσι ώστε να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα, τόνισε ο CEO της Aegean Δ. Γερογιάννης, στο πλαίσιο online event του Politico. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για το φετινό καλοκαίρι.

Το πράσινο πιστοποιητικό ανεβάζει προσδοκίες στην Aegean

Ως ένα εξαιρετικό βήμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο χαρακτήρισε την υιοθέτηση του ψηφιακού πιστοποιητικού ο διευθύνων σύμβουλος της AegeanΔημήτρης Γερογιάννης, στο πλαίσιο online event του Politico, με τίτλο «Saving Europe’s summer: mission impossible?», που συνδιοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλύτερο από εκείνο του 2020.

«Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων ήταν πολύ γρήγορη και ελπίζουμε ότι η διαδικασία εφαρμογής θα είναι εξίσου γρήγορη», τόνισε ο CEO της Αegean, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε η Ελλάδα, αφενός, στη δημιουργία του momentum για το πιστοποιητικό και αφετέρου, στις προσπάθειες που έχουν γίνει σε τοπικό επίπεδο για την ψηφιοποίησή του.

«Το ψηφιακό πιστοποιητικό είναι μια πολύ σημαντική κίνηση. Είναι η πρώτη τυποποιημένη πρακτική σε ολόκληρη την Ε.Ε., που επιτρέπει στους ταξιδιώτες να επωφεληθούν από την αυξημένη δυναμική της εκστρατείας εμβολιασμού στην Ευρώπη και να απολαύσουν ξανά το προνόμιο του ταξιδιού και της μετακίνησης σε διάφορες χώρες χωρίς περιορισμούς», είπε ο Δ. Γερογιάννης. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι εξίσου σημαντική είναι η ύπαρξη των υποδομών που εγγυώνται την προστασία από απάτες και την ασφάλεια της αυθεντικής πιστοποίησης.

«Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση είναι να υπάρχει μια ψηφιακή εφαρμογή που να εγγυάται ότι τυχόν κακόβουλες πράξεις θα παρακολουθούνται ηλεκτρονικά και θα αναγνωρίζονται εγκαίρως ως τέτοιες, για να αντιμετωπιστούν αναλόγως», επεσήμανε.

Οι παράγοντες που δρουν ανασταλτικά για τα ταξίδια

Ερωτηθείς για το εάν τα τεστ που απαιτούνται αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στην απόφαση των δυνάμει τουριστών, ο Δ. Γερογιάννης τόνισε ότι κάθε δεδομένο που δημιουργεί περισσότερα κόστη και διαδικασίες μπορεί να λειτουργήσει αποθαρρυντικά για τους ταξιδιώτες, ωστόσο στόχο αποτελεί η ασφαλής επανεκκίνηση των ταξιδιών, έτσι ώστε να μην υπάρξουν πισωγυρίσματα.

«Έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι. Υπάρχουν περισσότερες επιστημονικές γνώσεις, πολλές προσπάθειες και συντονισμένη οργάνωση των εμβολίων που έχει μειώσει το κόστος για τις χώρες με μικρότερο κίνδυνο στην Ευρώπη, συν το σταθερά μειωμένο κόστος των τεστ. Ελπίζουμε ότι όλες αυτές οι προσπάθειες θα μειώσουν το “βάρος” για τον τουρίστα και θα του δώσουν περισσότερα κίνητρα να ταξιδέψει ξανά αυτό το καλοκαίρι. Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε πιο αισιόδοξοι γι' αυτό το καλοκαίρι σε σχέση με πέρυσι», είπε χαρακτηριστικά ο CEO της Αegean και προσέθεσε ότι «κάποιοι περιορισμοί θα ισχύουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Οι εμβολιασμοί, η επιστημονική γνώση, τα τεστ και το πιστοποιητικό υπάρχουν και αποτελούν θετικά σημάδια, μαζί με πολλά ακόμη βήματα που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες και θα πρέπει να είμαστε πολύ ευχαριστημένοι».

Πόσο επηρεάζει τις αερομεταφορές η αβεβαιότητα

Αναφερόμενος στο περιβάλλον αβεβαιότητας μέσα στο οποίο επιχειρούν το τελευταίο διάστημα οι αεροπορικές εταιρείες, ο Δ. Γερογιάννης τόνισε: «Οι αεροπορικές εταιρείες έχουν ζήσει με αυτή την αβεβαιότητα και με έλλειψη συντονισμού ακόμη και εντός της Ε.Ε. τουλάχιστον τους τελευταίους 12 μήνες και φυσικά είναι ευχή όλων να περιοριστεί σημαντικά. Η εκστρατεία εμβολιασμού καθώς και η συμφωνία για το πράσινο πιστοποιητικό μειώνουν αυτή την αβεβαιότητα και δημιουργούν πιο ομοιογενή εργαλεία».

Μάλιστα, ο CEO της Αegean είπε ότι οι ειδικοί από τον κλάδο της υγείας, συμπεριλαμβανομένου του ECDC (Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσσσων), αναφέρουν πως υπάρχει περιθώριο για τις χώρες να αποφασίσουν τι είδους μέτρα θα λάβουν ανάλογα με την κατάσταση κάθε ταξιδιώτη (εμβολιασμένος, με τεστ ή όχι). «Εκτιμώ ότι θα εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των χωρών και θα θέλαμε ακόμα να δούμε πιο εναρμονισμένες κατευθυντήριες γραμμές. Η Κομισιόν εργάζεται πάνω σε αυτή την κατεύθυνση και θα επανέλθει με ανακοινώσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Εφόσον υπάρχει καλύτερος συντονισμός, οι εναρμονισμένες οδηγίες θα είναι σίγουρα κάτι πολύ θετικό για τις αεροπορικές εταιρείες. Πάντως, η εκστρατεία εμβολιασμού και το πράσινο πιστοποιητικό είναι ήδη δύο σημαντικά βήματα προς τη μείωση της αβεβαιότητας και έτσι ελπίζουμε στη σταδιακή μείωση των ταξιδιωτικών περιορισμών», υπογράμμισε.

Αισιοδοξία για το καλοκαίρι

Τη συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ανέδειξε με τη σειρά του ο Luís Araújo, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «στον τουρισμό μέρα που περνά, χάνεται». Τόνισε δε ότι είναι ώρα η Ε.Ε. να λάβει υπόψη της τι κάνουν οι άλλες χώρες εκτός της Ένωσης σχετικά με τον τουρισμό και την επανεκκίνηση των ταξιδιών και να βρεθούν οι λύσεις που θα επιτρέψουν τη μείωση των περιορισμών. «Θα σωθεί το καλοκαίρι και θα αναγεννηθεί ο τουρισμός σε μια πιο βιώσιμη μορφή», τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών.

Απαραίτητο για την άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν με στόχο τη διαφύλαξη της υγείας των πολιτών χαρακτήρισε από την πλευρά της το ψηφιακό πιστοποιητικό η Salla Saastamoinen, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια στη Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης και Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην ύπαρξη μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού έως ότου ένα σημαντικό ποσοστό των πολιτών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εμβολιαστεί εστίασε η Andrea Ammon, Διευθύντρια, Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, τονίζοντας ότι ένα τεστ αποτελεί μία αποτύπωση της κατάστασης ενός ατόμου σε μία συγκεκριμένη στιγμή, κάτι το οποίο μπορεί να αλλάξει άμεσα αναλόγως με τις δραστηριότητες τις οποίες θα επιλέξει να κάνει στη συνέχεια το ίδιο άτομο.

Στην έλλειψη επιστημονικών δεδομένων που θα επέτρεπαν την ελεύθερη μετακίνηση εντός της Ε.Ε. των πολιτών που έχουν κάνει μόνο μία δόση εμβολίου αναφέρθηκε η Océane Thieriot, μόνιμη αντιπρόσωπος της Γαλλίας στην Ε.Ε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v