Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Frigoglass στη Ρουμανία

Ξέσπασε το Σάββατο και έσβησε χθες σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Πρόκειται για κεντρική μονάδα κατασκευής επαγγελματικών ψυγείων του ομίλου.

Πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Frigoglass στη Ρουμανία

Σοβαρή πυρκαγιά ξέσπασε το Σάββατο το βράδυ, στο εργοστάσιο ψυγείων της Frigoglass στη Ρουμανία, 15 χιλιόμετρα από την Τιμισοάρα, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Είναι η κεντρική μονάδα παραγωγής για τον όμιλο, που διαθέτει επίσης παραγωγικές εγκαταστάσεις σε Ρωσία, Ινδία, Ινδονησία και Νότιο Αφρική.

Πρόκειται για το πρώτο εργοστάσιο της Frigoglass από το οποίο ξεκίνησε στα τέλη του 2014 η παραγωγή της προϊοντικής σειράς ICOOL. Την εποχή εκείνη είχε μεταφερθεί στη Ρουμανία και η παραγωγή που διατηρούσε η εταιρεία στην Τουρκία, όπου έκλεισε το εργοστάσιό της. Με σειρά επενδύσεων το εργοστάσιο στη Ρουμανία είχε εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε κεντρική μονάδα κατασκευής επαγγελματικών ψυγείων με δυνατότητα παραγωγικής υποστήριξης πολλών ευρωπαϊκών αγορών ενώ απασχολεί περίπου 500 εργαζόμενους.

Οι πυροσβέστες, με τη συνδρομή εθελοντών, έσβησαν τη φωτιά γύρω στις 5.00 το πρωϊ της Κυριακής μετά από πραγματική μάχη με τις φλόγες, όπως μετέδιδαν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ανέφεραν ότι η πυρκαγιά προκάλεσε ζημιές σε επιφάνεια άνω των 10.000 τ.μ. καθώς επεκτάθηκε γρήγορα λόγω των εύφλεκτων υλικών στο χώρο του εργοστασίου, όπως βερνίκια και χρώματα.

Πάντως δεν έχει γίνει ακόμη η αποτίμηση της ζημιάς και αναμένεται επίσημη ενημέρωση από την εταιρεία για τις επιπτώσεις σε εξοπλισμό και μηχανήματα. Σημειώνεται επίσης ότι είναι σε εξέλιξη έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς, που εκτιμάται ότι ξεκίνησε από την αποθήκη του εργοστασίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία διατηρεί ασφαλιστήρια συμβόλαια για κάλυψη από υλικές ζημιές καθώς και δυνητικές επιπτώσεις από τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας, τακτική που την προφύλαξε από σημαντικές ζημιές το 2014, όταν είχε ξεσπάσει φωτιά στο εργοστάσιό της στην Ινδία.

Τα οικονομικά μεγέθη

Η Frigoglass είχε προβλέψει αύξηση πωλήσεων στο β’ τρίμηνο, μετά από αύξηση κατά 31% τον Απρίλιο. Προηγήθηκε ωστόσο μείωση πωλήσεων κατά 29,4% στο α’ τρίμηνο (96 εκατ. ευρώ) λόγω της συνεχιζόμενης επίδρασης των περιορισμών που σχετίζονται με την Covid-19, των αρνητικών επιπτώσεων από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες καθώς και της σύγκρισης με το προ της πανδημίας α’ τρίμηνο του 2020. Εμφάνισε ισχυρή ανάπτυξη στην Ασία λόγω αύξησης μεριδίου αγοράς ενώ τον Μάιο ξεκίνησε τις παραδόσεις του επαγγελματικού ψυγείου αποκλειστικής σχεδίασης ICOOL II της Coca-Cola και εγκαινίασε τη δραστηριότητα της Frigoserve στην Ελβετία με στόχο να εδραιώσει την παρουσία της στη δυτική Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.

Το περιθώριο EBITDA στο α’ τρίμηνο κυμάνθηκε στα επίπεδα του περυσινού τριμήνου και τα επίπεδα ρευστότητας κρίνονται επαρκή, με 62 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα και 13 εκατ. ευρώ διαθέσιμες πιστωτικές γραμμές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v