Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ στις ΑΠΕ από την Ιντρακάτ

Οι στόχοι για την αγορά καθαρής ενέργειας και η διεκδίκηση έργων από το μεγάλο «πακέτο» της προσεχούς δεκαετίας. Σταθερό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη τουριστικών ακινήτων.

Επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ στις ΑΠΕ από την Ιντρακάτ

Επενδύσεις 300 εκατ. ευρώ την προσεχή τριετία για την ανάπτυξη του τομέα ΑΠΕ, μετά και τη συμφωνία συγχώνευσης με τη ΓΑΙΑ Άνεμος, η οποία διαθέτει υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 1,1 GW, προγραμματίζει ο όμιλος Ιντρακάτ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε στους αναλυτές η διοίκηση του ομίλου, η χρηματοδότηση των παραπάνω επενδύσεων αναμένεται να εξυπηρετηθεί με μείγμα δανειακών και ίδιων κεφαλαίων, ενώ η διοίκηση του ομίλου αναφέρθηκε και σε στρατηγικές συνεργασίες.

Με βάση τον σχεδιασμό, τα υπό κατασκευή αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 93 MW, θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2023. Επιπλέον 207 MW αιολικών και 208 MW φωτοβολταϊκών πάρκων θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2024. Σε βάθος οκταετίας, δε, οι επενδύσεις στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας ενδέχεται να φθάσουν το 1 δισ. ευρώ.

Στην παρούσα φάση, πέραν της διείσδυσης στην αγορά καθαρής ενέργειας -όπου έως το 2030 οι συνολικές επενδύσεις θα φτάσουν τα 8 δισ. στην χώρα μας και η συνολική ισχύ θα αγγίξει τα 8 GMW-, ο όμιλος επικεντρώνεται στα μεγάλα έργα του επόμενου διαστήματος.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Π. Σουρέτη, κατά την προσεχή δεκαετία θα διατεθούν 43,4 δισ. ευρώ για δημόσια έργα, ενώ μέχρι το 2026 αναμένονται έργα 7 δισ. ευρώ σε ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις. Πέραν των παραπάνω, ο όμιλος επιδιώκει την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου τουριστικών ακινήτων.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της Intrakat μαζί με τις προς υπογραφή συμβάσεις (225,6 εκατ. ευρώ) φτάνει τα 600 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά την πιθανότητα συνέχισης της συνεργασίας με τη Fraport μετά την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου αναβάθμισης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ο κ. Σουρέτης σημείωσε πως θα εξαρτηθεί και από το επενδυτικό πρόγραμμα της Fraport, το οποίο επαναξιολογείται λόγω πανδημίας. Ανέφερε ωστόσο πως υπάρχει σχέδιο για επένδυση 150 εκατ. ευρώ στους χώρους κυκλοφορίας των αεροπλάνων στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που ελέγχει η Fraport, συμπληρώνοντας ότι η Ιντρακάτ διατηρεί επαφές με τον γερμανικό όμιλο, για το ενδεχόμενο ανάληψης του κατασκευαστικού έργου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v