Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στήριξη από ΕΤΕπ σε επενδύσεις για απολιγνιτοποίηση και ΔΕΗ

Κάλυψη ενός μέρους του κόστους των δημόσιων επενδύσεων, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας, της Αρκαδίας και των νησιών. Η συμφωνία αυτή είναι η πρώτη του είδους στην Ευρώπη, αναφέρει η τράπεζα.

Στήριξη από ΕΤΕπ σε επενδύσεις για απολιγνιτοποίηση και ΔΕΗ

Νέα σημαντική υποστήριξη για ενεργειακές επενδύσεις και την πράσινη μετάβαση της χώρας ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Ο πρόεδρος της τράπεζας Verner Hoyer, ο αντιπρόεδρος Christian Kettel Thomsen και ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων Alain Godard, που έρχονται στην Αθήνα, θα έχουν σήμερα το απόγευμα συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΗ και αύριο με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Πιο συγκεκριμένα, με το ΥΠΕΝ θα υπογραφεί ένα νέο μνημόνιο-ορόσημο, όπως το χαρακτηρίζει η ΕΤΕπ, που θα οριοθετεί την πολιτική ενεργειακού δανεισμού για τις περιοχές υπό απολιγνιτοποίηση. Η συμφωνία αυτή είναι η πρώτη του είδους στην Ευρώπη, αναφέρει η ΕΤΕπ.

Σε πρώτη φάση, θα περιλαμβάνει δανειοδότηση 325 εκατ. ευρώ από μια ανοιχτή γραμμή που μπορεί να φθάσει τα 2 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά προορίζονται για την κάλυψη ενός μέρους του κόστους των δημόσιων επενδύσεων, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης της Δυτικής Μακεδονίας, της Αρκαδίας και των νησιών.

Πρόκειται για έργα υποδομών, τα οποία θεωρούνται αναγκαία για την υποδοχή και υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων στις περιοχές υπό απολιγνιτοποίηση.

Η δανειακή διευκόλυνση θα επιδιωχθεί να συνοδευθεί και με επιδότηση απευθείας από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. έως το 25% του κόστους της επένδυσης, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης Κωστής Μουσουρούλης, από το βήμα του οικονομικού φόρουμ των Δελφών.

Για τη ΔEΗ, η ΕΤΕπ έχει εγκρίνει από πέρυσι τον Οκτώβριο νέα γραμμή χρηματοδότησης, ύψους 330 εκατ. ευρώ, για επενδύσεις της περιόδου 2021-2023, που αφορούν στον εκσυγχρονισμό και στην ενίσχυση του δικτύου διανομής του ΔΕΔΔΗΕ, τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της διοίκησης της ΕΤΕπ με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔEΗ Γιώργο Στάσση, θα υπογραφεί η σύμβαση για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης από την αρχική, συνολική, γραμμή, που ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v