Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ταξί Βeat: Ηλεκτρικά αυτοκίνητα και νέες εφαρμογές

Αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας της εφαρμογής, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών. Παράλληλα η εταιρεία θέτει στόχο για μηδενικό αποτύπωμα ρύπων έως το 2025, με προτεραιότητα στα ηλεκτρικά ταξί.

Ταξί Βeat: Ηλεκτρικά αυτοκίνητα και νέες εφαρμογές

Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Βασίλης Ντάνιας, σε ειδική εκδήλωση με αφορμή τα 10 χρόνια λειτουργίας της εταιρείας, τόνισε ότι αλλάζει τον τρόπο που αποδίδονται οι διαδρομές, ώστε οι οδηγοί ταξί που τις ώρες αιχμής επιλέγουν πελάτες μέσω της εφαρμογής και όχι από τον δρόμο να επιβραβεύονται με προτεραιότητα στις κούρσες τις ώρες μη αιχμής.

Η κίνηση έχει επιστρέψει για τα καλά στους δρόμους, με αποτέλεσμα τις ώρες αιχμής οι χρήστες του Beat να δυσκολεύονται να βρουν ταξί, λόγω της περιορισμένης προσφοράς.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Ντάνιας, «στο εξωτερικό, το πρόβλημα αυτό έχει λυθεί με την αναπροσαρμογή του τιμολογίου τις ώρες αιχμής. Όταν υπάρχει μεγάλη ζήτηση, η τιμή αυξάνεται και αυτό λειτουργεί ως κίνητρο για τους οδηγούς. Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο για κάτι τέτοιο αλλά και εμείς από τη μεριά μας δεν θα θέλαμε να επιβαρύνουμε τον πελάτη.

Έτσι, επιλέχθηκε η λύση της προτεραιότητας των οδηγών σε άλλες ώρες της ημέρας, όπου οι κλήσεις είναι λίγες και τα διαθέσιμα οχήματα που τις διεκδικούν, είναι πολλά.

Για παράδειγμα από τις 7 έως τις 9 απόγευμα καθημερινής, όπου μπορεί να βρει εύκολα πελάτη από τον δρόμο, θα λαμβάνει με προτεραιότητα κλήσεις που διεκδικεί το βράδυ μετά τις 10, όπου η ζήτηση για κούρσες μειώνεται αισθητά.

Επίσης, πλέον η εφαρμογή θα δίνει την κούρσα στον διαθέσιμο οδηγό με την καλύτερη βαθμολογία που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Αν για παράδειγμα βρίσκονται δύο οδηγοί, ο ένας με βαθμολογία 5 και ο άλλος με βαθμολογία 4,5, σε μια απόσταση 5 χιλιομέτρων από το σημείο παραλαβής, την κούρσα θα την πάρει ο πρώτος οδηγός».

Μηδενικό αποτύπωμα ρύπων έως το 2025

Η ΒΕΑΤ φιλοδοξεί να εκμηδενίσει μέχρι το 2025 το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των διαδρομών της, στις ελληνικές πόλεις που δραστηριοποιείται.

Ξεκινά να δίνει προτεραιότητα μέσω της εφαρμογής της στα οχήματα μηδενικών ρύπων, ως βασικό κίνητρο προς τους συνεργάτες οδηγούς της, προκειμένου να αντικαταστήσουν τα θερμικής καύσης οχήματά τους με ηλεκτρικά.

Παράλληλα, από 2025 και μετά, και εφόσον το νομοθετικό πλαίσιο το επιτρέψει, η BEAT στοχεύει να εγγράφει στην πλατφόρμα της μόνο οχήματα μηδενικών ρύπων.

Τα οχήματα μηδενικών ρύπων θα λαμβάνουν διαδρομές κατά προτεραιότητα σε σχέση με τα οχήματα θερμικής καύσης, μέσω ενός νέου, καινοτόμου συστήματος Έξυπνης Ανάθεσης Διαδρομών, το οποίο έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα και θα δοκιμαστεί από τον όμιλο της FREE NOW, μέλος του οποίου είναι η ΒΕΑΤ, για πρώτη φορά στην ελληνική αγορά.

Πρόκειται για ένα σύστημα προτεραιότητας, με πολλαπλούς στόχους:

  • Καλύτερη εμπειρία μετακίνησης για τον επιβάτη
  • Επιβράβευση με περισσότερα έσοδα για τον επαγγελματία οδηγό ταξί
  • Βιωσιμότητα

Το σύστημα αυτό, μέσω του αλγόριθμού του, θα επιλέγει το όχημα που θα στέλνει σε κάθε διαδρομή υπολογίζοντας παραμέτρους, όπως την ηλικία και τους ρύπους του οχήματος, το χρόνο αναμονής του επιβάτη, αλλά και τη βαθμολογία που έχουν συγκεντρώσει οι οδηγοί από τους επιβάτες του BEAT. Έτσι, μεταξύ των κοντινών στον επιβάτη οχημάτων, θα επιλέγεται από την εφαρμογή εκείνο με τους μηδενικούς ή τους λιγότερους δυνατούς ρύπους.

Aξίζει να σημειωθεί το εξής: Σήμερα, για να αντισταθμιστεί η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλούν οι 13.500 ταξί της Αττικής ετησίως, απαιτείται να φυτευτεί έκταση δάσους ίση με 1,5 φορά τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας.

Η ΒΕΑΤ έχει το μεγαλύτερο συνεργαζόμενο στόλο ταξί στην Ελλάδα, με πάνω από 8.000 οδηγούς. Η νέα αυτή τεχνολογία μπορεί να μεγιστοποιεί το utilisation (βέλτιστη οικονομική απόδοση & πληρότητα) των οχημάτων, το οποίο αποτελεί κλειδί για τη βιωσιμότητα.

Η στρατηγική αυτή στο σύνολό της, εκτός από τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα και την ολοένα μεγαλύτερη βελτίωση της ποιότητας των διαδρομών, θα οδηγήσει ταυτόχρονα σε όφελος για τους συνεργαζόμενους οδηγούς, με αύξηση των εσόδων τους. Υπολογίζεται, ότι ένας οδηγός ηλεκτρικού οχήματος, συνεργαζόμενος με την ΒΕΑΤ και έχοντας τη δυνατότητα να φορτίσει στο σπίτι του, θα κέρδιζε 2.000-6.000 ευρώ περισσότερα ανά έτος σε σχέση με το μέσο ταξί, παύοντας παράλληλα να επιβαρύνει το περιβάλλον με 13 τόνους CO2 ετησίως.

Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στους οδηγούς ταξί που συνεργάζονται με την Beat, 8 στους 10 ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ηλεκτρικό όχημα, ενώ 5 στους 10 ενδιαφέρονται και για απόκτηση νέου οχήματος μέσω leasing. Οι μισοί οδηγοί (5 στους 10) ορίζουν το κόστος αγοράς ως το βασικό αντικίνητρο. Επόμενα αντικίνητρα είναι η αυτονομία και η υστέρηση υποδομών.

Ο όμιλος της FREE NOW προσβλέπει στο αντιστάθμισμα των σημερινών εκπομπών, με τη σταδιακή μείωσή τους μέχρι την επίτευξη του στόχου των μηδενικών ρύπων. Σημειώνεται ότι, συνολικά η FREE NOW θα προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ στην Ευρώπη, με τη μορφή κινήτρων προς τους οδηγούς για να κάνουν τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.

Όπως σημειώθηκε κατά την εκδήλωση, συνολικά η πλατφόρμα κινητικότητας Free Now των Daimler - BMW στην οποία ανήκει και η Beat, θα προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ στην Ευρώπη, με τη μορφή κινήτρων προς τους οδηγούς για να κάνουν τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v