Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναστολή λειτουργίας για τη Mouzenidis Travel Greece

Σε «κενά αέρος» ο μεγαλύτερος tour operator στην Ελλάδα για επισκέπτες από Ρωσία και Ανατολική Ευρώπη. Αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών στην Ελλάδα και αίτηση προστασίας από πιστωτές. Τα ρωσικά δημοσιεύματα και πώς τοποθετείται η εταιρεία απέναντι στις εξελίξεις.

Αναστολή λειτουργίας για τη Mouzenidis Travel Greece
  • του απεσταλμένου μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Σοβαρές αναταράξεις στην τουριστική αγορά προκαλεί η αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών του ταξιδιωτικού ομίλου Μουζενίδη στην Ελλάδα από την περασμένη Πέμπτη, αλλά και οι πληροφορίες πως την Τρίτη υπέβαλε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές, στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

Η παρατεταμένη υγειονομική κρίση και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις τουριστών που επέφερε για δεύτερη συνεχόμενη τουριστική σεζόν τραυμάτισε καίρια τον τουριστικό όμιλο, τον μεγαλύτερο οργανωτή-διαχειριστή τουριστικών πακέτων από τη Ρωσία και πολλές άλλες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ προς την Ελλάδα.

Η εταιρεία, θέλοντας να καθησυχάσει τις ανησυχίες της τουριστικής αγοράς, δήλωσε πως η αναστολή είναι προσωρινή, διάρκειας μιας εβδομάδας και αφορά μόνο την Ελλάδα, ενώ την απέδωσε σε τεχνικές και νομικές διαδικασίες που σχετίζονται με τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας του Ομίλου από τον ιδρυτή του Μπόρις Μουζενίδη, που έφυγε από τη ζωή τον Μάρτιο από κορωνοϊό, στον γιο του εκλιπόντος, Ιωάννη Μουζενίδη.

Ωστόσο, οι διαβεβαιώσεις δεν φαίνεται να έφεραν την προσδοκώμενη ηρεμία και η ανησυχία εντείνεται στους πιστωτές του ομίλου, καθώς τα «ανοίγματα» που συσσωρεύτηκαν λόγω της πρωτοφανούς ύφεσης φέρεται να φτάνουν τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Παράγοντες της αγοράς, με τους οποίους μίλησε το Euro2day.gr, προσδιορίζουν τα χρέη στο ύψος των 70 εκατομμυρίων ευρώ και αφορούν κυρίως ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ορισμένες εξ αυτών αντιμετωπίζουν με τη σειρά τους πρόβλημα βιωσιμότητας, λόγω των συγκεκριμένων οφειλών σε αυτές.

Άγνωστο παραμένει ακόμα αν οι όποιες συνέπειες της κρίσης θα αφορούν μόνο την ταξιδιωτική εταιρεία ή θα συμπαρασύρουν -και σε ποιο βαθμό- και άλλους κλάδους στο πλέγμα εταιρειών του Mouzenidis Group, που περιλαμβάνει επίσης την αεροπορική εταιρεία Elinair, ένα δίκτυο δεκάδων ξενοδοχειακών μονάδων στην Ελλάδα και άλλες 7 χώρες, καθώς και εταιρείες μεταφορών, διαχείρισης ακινήτων, εμπορίου, επενδύσεων κ.ά.

Τα ρωσικά δημοσιεύματα

Η είδηση για την αναστολή λειτουργίας της Mouzenidis Travel Greece διέρρευσε μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο στον εξειδικευμένο ρωσικό ενημερωτικό ιστότοπο TourDom.rus, ο οποίος μετέδωσε πως αυτό ειπώθηκε από στέλεχος του ομίλου στην κλειστή διαδικτυακή ομάδα Luxury Travel Club στο Facebook. Η ίδια ιστοσελίδα μετέδωσε, επίσης, ανακοίνωση του επικεφαλής του ομίλου Μουζενίδη στην Ουκρανία Αλμπερτ Οβανέσοφ, με την οποία ενημέρωνε για τα προβλήματα, που έχουν ως συνέπεια την αδυναμία εκπλήρωσης υποχρεώσεων της εταιρείας προς τους τουρίστες που είχαν κλείσει τη διαμονή τους σε ξενοδοχεία του ομίλου στην Ελλάδα.

Η ρωσική ιστοσελίδα αναφέρει πως η διοίκηση του ομίλου βρίσκεται σε συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας οικονομική στήριξη που θα της επιτρέψει να συνεχίσει τις δραστηριότητές της.

Η δήλωση της εταιρείας

Η tour operator «Mouzenidis Travel Greece» τοποθετήθηκε με επίσημη δήλωση που ανάρτησε στον λογαριασμό της στο Facebook. 

Οπως αναφέρει η εταιρία, «από την εξάπλωση της πανδημίας του Covid-19 από τον Μάρτιο του 2020 πριν την έναρξη της θερινής περιόδου μέχρι και σήμερα, η επιχείρησή μας παλεύει να επαναφέρει σε μία ομαλότητα τη λειτουργία της, έχοντας υποστεί αποδεδειγμένα μία πτώση του κύκλου εργασιών της σε ποσοστό 95%.

Η Mouzenidis Travel αποτελεί τον μοναδικό Tour Operator στην Ελλάδα, που ασχολείται αποκλειστικά με τον εισερχόμενο προς την Ελλάδα τουρισμό, γεγονός που σημαίνει ότι η πανδημία έπληξε το σύνολο της δραστηριότητάς μας, με αποτέλεσμα επί ένα συνεχόμενο έτος και πλέον, να μην σημειώνεται καμία ουσιαστική εισροή κεφαλαίων. Η μόνη οικονομική στήριξη που λάβαμε μέχρι σήμερα, προέρχεται από το οριζόντιο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ βοήθημα αποτέλεσε σαφώς και η αναστολή των προθεσμιών εμφάνισης των επιταγών αλλά και η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού, δεδομένου του περιορισμένου κύκλου εργασιών μας. Ωστόσο στους κύκλους εργασιών μας, τα συνολικά ποσά που σημειώθηκαν δεν ήταν επαρκή να καλύψουν ούτε τις βασικές λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης μας.

Σημειωτέον ότι οι αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε σε ποσοστό 90% παρέμειναν κλειστές για ολόκληρη τη θερινή σεζόν του 2020. Ενόψει των ανωτέρω, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την κανονική λειτουργία της επιχείρησής μας, εδώ και ένα έτος βρισκόμαστε σε συνεχείς συζητήσεις με την Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία στο πλαίσιο ανεύρεσης λύσης, με πρώτιστο στόχο την κάλυψη των πελατών και προμηθευτών μας, όπως αντίστοιχα μέτρα υιοθετήθηκαν και σε άλλα Κράτη-Μέλη σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία της Ε.Ε. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, και ενώ συχνά φαινόταν ότι είμαστε κοντά στη λύση του προβλήματος, δεν κατέστη εφικτό να ολοκληρωθεί ορισμένο σχέδιο.

Ο αγώνας για ανεύρεση λύσης, όπως ξεκίνησε από τον ιδρυτή της επιχείρησής μας και εκλιπόντα τον περασμένο Μάρτιο, Μπόρις Μουζενίδη, συνεχίζεται με την ίδια αγάπη, αφοσίωση και αίσθημα ευθύνης και υπευθυνότητας από την οικογένειά του και στελέχη του. Η αποκατάσταση του brand Mouzenidis Travel έναντι των συνεργατών μας, των πελατών και του προσωπικού μας και η αποκατάσταση της φερεγγυότητας που πάντα χαρακτήριζε το όνομα αυτό, είναι πρώτιστο μέλημα όλων μας.

Για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας και να επικεντρωθούμε στα οφειλόμενα και με στόχους και πρόγραμμα να επανεκκινήσουμε μία ομαλή λειτουργία, οφείλουμε άμεσα να διακόψουμε την εξυπηρέτηση των πελατών μας, να αναπροσαρμόσουμε τον τρόπο της λειτουργίας μας και να ξεκινήσουμε τη διαδικασία εξυγιάνσεως της επιχείρησης. Σε αυτή τη λήψη αποφάσεως συνέβαλε ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι και φέτος, τη θερινή περίοδο 2021, οι αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε σε ποσοστό 90% και κυρίως η αγορά της Ρωσίας, συνεχίζει να εφαρμόζει περιοριστικά μέτρα, μη απελευθερώνοντας το σύνολο των εμπορικών πτήσεων από και προς Ρωσία.

Στοχεύοντας στην επαναφορά μας και την τακτοποίηση του συνόλου των οφειλών μας και όντας αποκλειστικά μόνοι στον αγώνα αυτό, δυστυχώς δεν μας απομένει άλλη από την ανωτέρω επιλογή.

Την υπόσχεση προς τον εκλιπόντα Πρόεδρό μας θα την τηρήσουμε εξαντλώντας κάθε προσπάθεια τακτοποίησης των υποχρεώσεών μας, ενώ σύντομα η επιχείρησή μας θα απευθυνθεί σε όλους τους πιστωτές με πρόγραμμα εξόφλησης.

Τέλος, θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι οι υπόλοιπες εταιρείες του ομίλου Mouzenidis και το δίκτυο του εξωτερικού λειτουργούν κανονικά, συνεχίζοντας αδιάκοπα το έργο τους, ενώ παρά τη δύσκολη χρονική συγκυρία, στοχεύουν στην ενδυνάμωση του Ομίλου».

Ο μηχανικός αυτοκινήτων από τη Γεωργία

Ο ομογενής από τη Γεωργία Μπόρις Μουζενίδης ήρθε στην Ελλάδα το 1992, σε ηλικία 31 ετών, με αρχικό σκοπό να ασκήσει εδώ το επάγγελμα του μηχανικού αυτοκινήτου, το οποίο είχε σπουδάσει. Η ζωή όμως τα έφερε αλλιώς και στράφηκε στον τουριστικό τομέα. Το 1995 άνοιξε το πρώτο μικρό τουριστικό γραφείο στην οδό Μοναστηρίου, πουλώντας ελληνικό «ήλιο και θάλασσα» σε επισκέπτες κυρίως από τη Ρωσία.

Η γνώση της γλώσσας και της νοοτροπίας τον βοήθησε σημαντικά στα πρώτα του βήματα, ενώ η οξυδέρκεια και το επιχειρηματικό του πνεύμα γιγάντωσε την εταιρεία μέσα σε λίγα χρόνια, καθιστώντας την έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες της αγοράς. Το 2013, έφερε στην Ελλάδα 500.000 Ρώσους επισκέπτες.

Η Mouzenidis Travel, μετεξέλιξη της Mouzenidis Tours της δεκαετίας του ’90, αποτελεί σήμερα έναν όμιλο 18 εταιρειών με έδρα την Ελλάδα, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ιδιωτική αεροπορική εταιρεία, δίκτυο δεκάδων ξενοδοχειακών μονάδων σε Ελλάδα και 7 χώρες του εξωτερικού, εταιρεία real estate, εμπορικό κέντρο, cargo, εμπόριο γούνας, επενδυτικό κατασκευαστικό project στη Χαλκιδική, παιδικές κατασκηνώσεις και πολλά άλλα.

Έδρα του ομίλου, από τα πρώτα της βήματα μέχρι και σήμερα, είναι η Θεσσαλονίκη, ενώ λειτουργούν υποκαταστήματα σε Αθήνα, Πιερία, Χαλκιδική, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδο, Θάσο, Ζάκυνθο και άλλες περιοχές.

Το δίκτυο αποκλειστικών συνεργατών - διανομέων προϊόντων του ομίλου στο εξωτερικό περιλαμβάνει δεκάδες επιχειρήσεις σε πόλης της Ρωσίας, Ουκρανίας, Λευκορωσίας, Μολδαβίας, Καζακστάν, Σερβίας, Ρουμανίας, Λετονίας, Βουλγαρίας, Πολωνίας, Γεωργίας και Τουρκίας.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο ιδρυτής του ομίλου Μπόρις Μουζενίδης ασθένησε από κορωνοϊό, στη Μόσχα, όπου είχε μεταβεί για τουριστική έκθεση. Στις 27 Μαρτίου έφυγε από τη ζωή από επιπλοκές του κορωνοϊού, σε ηλικία 60 ετών, σκορπώντας θλίψη στους οικείους, στους συνεργάτες του και στον τουριστικό κλάδο.

Μόλις δύο μέρες μετά, η Mouzenidis Group ανακοίνωσε πως επικεφαλής του ομίλου αναλαμβάνει ο γιος του εκλιπόντος, Ιωάννης Μουζενίδης, ο οποίος θα συνεχίσει το όραμα και το έργο που υπηρετούσε ο πατέρας του.

Οι εταιρείες του ομίλου

Mouzenidis Travel (tour operator), Elinair (αεροπορική εταιρία), Grekodom (διαχείριση ακινήτων real estate), Kriaritsi (επενδυτικό έργο στην ομώνυμη περιοχή της Σιθωνίας Χαλκιδικής, με κατασκευή τουριστικών κατοικιών, μαρίνας, καταστημάτων κ.λπ.), MBG Consulting (συμβουλευτικές υπηρεσίες), Cargo CSR (εταιρεία αερομεταφορών και οδικών μεταφορών), Bomo Hotels (διαχείριση δικτύου δεκάδων ξενοδοχειακών μονάδων στην Ελλάδα και άλλες επτά χώρες), Enigma Shopping Center (εμπορικό κέντρο γούνας, κοσμημάτων κ.ά. στα Ν. Μουδανιά Χαλκιδικής), Greek Furs (διαδικτυακή πύλη για την ελληνική γούνα), Active Mice (συνέδρια, εκδηλώσεις, εταιρικά προγράμματα), Elion Club (VIP υπηρεσίες), Elin Camp (παιδική κατασκήνωση στη Χαλκιδική), Mouzenidis Intour (διοργάνωση ταξιδιών στη Ρωσία), Grekoleto family club (δημιουργική απασχόληση - εκπαίδευση παιδιών), Solun (Ελληνικό ορθόδοξο προσκυνηματικό κέντρο), Perseus (υπηρεσίες ασφάλειας και ιδιωτικής φύλαξης), Parking Airport (υπηρεσίες στάθμευσης στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»), Igen Young travelers club (ολοκληρωμένα τουριστικά projects για τη νεολαία).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v