Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλίμα αισιοδοξίας στην Byte Computer

Τι δήλωσε ο πρόεδρος της εισηγμένης εταιρείας Σπύρος Βυζάντιος, στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων. Το υψηλότερο ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων, ο ρόλος Πιερρακάκη, οι προοπτικές και οι προκλήσεις για τον κλάδο πληροφορικής.

Κλίμα αισιοδοξίας στην Byte Computer

Μετά τον πολλαπλασιασμό των κερδών που σημειώθηκε το 2020, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Byte Computer Σπύρος Βυζάντιος εξέφρασε την αισιοδοξία του τόσο για τις φετινές επιδόσεις της εισηγμένης εταιρείας όσο και για τις ευρύτερες προοπτικές του κλάδου, χωρίς ωστόσο να αποφύγει να αναφερθεί και σε ενδεχόμενες μελλοντικές προκλήσεις.

Ειδικότερα, η Βyte Computer μετά τη μεγάλη άνοδο των περυσινών κερδών (έσοδα 31,7 από 29,7 εκατ., EBITDA 3,45 από 1,98 εκατ., καθαρό αποτέλεσμα 1,66 εκατ. από 599 χιλ. ευρώ και αρνητικό καθαρό δανεισμό) προχώρησε φέτος στη διανομή μερίσματος ύψους 0,032 ευρώ ανά μετοχή.

«Φροντίσαμε πρώτα να εξαλείψουμε το λογιστικό υπόλοιπο των συσσωρευμένων ζημιών και μετά να ανταμείψουμε τους μετόχους μας, για πρώτη φορά μετά το 2009». σημείωσε ο κ. Βυζάντιος, συμπληρώνοντας πως «όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης στην οικονομία, η εταιρεία πορεύτηκε αξιοπρεπώς. χωρίς οποιαδήποτε ληξιπρόθεσμη υποχρέωση και με σεβασμό στους εργαζόμενούς της. Είμαστε ευτυχείς που από φέτος επιστρέφουμε σε διανομή μερίσματος».

Αναφερόμενη στο μέλλον, η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

  • Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεών της κυμαίνεται φέτος στα 20 εκατ. ευρώ έναντι αντίστοιχου περυσινού ποσού 14 εκατ. ευρώ.
  • Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση των κερδών σε σχέση με την αντίστοιχη άνοδο του κύκλου εργασιών αποτελεί σύνηθες γνώρισμα σε εταιρείες του κλάδου πληροφορικής.
  • Η εταιρεία βρίσκεται στη φάση της διεκδίκησης πολλών έργων του δημοσίου, συνολικού ποσού 100 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και αυτό της έκδοσης των ταυτοτήτων-διαβατηρίων.
  • Τα έργα του δημόσιου τομέα δεν έχουν καλά καλά ξεκινήσει, με το 75% του κύκλου εργασιών του 2020 να προέρχεται για την Byte από τον ιδιωτικό τομέα.
  • Παρατηρείται κάποια τόνωση της ζήτησης και στα έργα του ιδιωτικού τομέα.

Σε ό,τι αφορά την πορεία και τις προοπτικές του κλάδου, ο κ. Βυζάντιος αναφέρθηκε στα πολύ μεγάλα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, στις πολύ μεγάλες ανάγκες του δημοσίου για έργα πληροφορικής, αλλά και στη μεγάλη συμβολή του σημερινού υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη στην προώθηση των έργων που θα συμβάλουν στην ψηφιακή λειτουργία του δημοσίου.

«Δυστυχώς, πολλές φορές τα πράγματα στην Ελλάδα εξαρτώνται από μεμονωμένα άτομα και είναι ευτύχημα που αυτή την περίοδο βρίσκεται ο κ. Πιερρακάκης στην κατάλληλη θέση. Τι θα γίνει όμως αν αλλάξει θέση το συγκεκριμένο άτομο; Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί».

Πέραν τούτου, ο κ. Βυζάντιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως «η υλοποίηση των έργων δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πριν καλά καλά αρχίσουν τα έργα, έχουμε ελλείψεις σε εξειδικευμένο προσωπικό. Θα πρέπει να επαναπατριστούν στελέχη και να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση και τα πανεπιστήμια», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v