Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί έχει λόγους να αισιοδοξεί η Μπήτρος Συμμετοχών

Τι δήλωσε ο πρόεδρος του εισηγμένου ομίλου Παναγιώτης Μπήτρος, στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων. Οι παράγοντες αισιοδοξίας και το ανοιχτό ζήτημα της αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων.

Γιατί έχει λόγους να αισιοδοξεί η Μπήτρος Συμμετοχών

Σε σαφώς καλύτερες συνθήκες σε σύγκριση με αυτές της τελευταίας δεκαετίας, διεξήχθη την Παρασκευή η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Μπήτρος Συμμετοχών, καθώς μετά από μια πολυετή περίοδο βαθιάς κρίσης για την εισηγμένη (και τον κλάδο χάλυβα γενικότερα), αυτή τη φορά τα πράγματα δείχνουν να είναι περισσότερο αισιόδοξα.

Το μόνο βέβαιο είναι πως μετά την εισφορά της λειτουργικής δραστηριότητας της θυγατρικής Μπήτρος Μεταλλουργικής στη ΣΙΔΜΑ, τα μεγέθη του ομίλου έχουν μειωθεί δραστικά και το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι η αναμενόμενη αναδιάρθρωση (απομείωση) των δανείων, στο πλαίσιο της συμφωνίας που είχε γίνει με τις τράπεζες κατά την υλοποίηση του deal ΣIΔΜΑ-Μπήτρου.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του εισηγμένου ομίλου Παναγιώτης Μπήτρος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων:

  • Στην περυσινή βελτίωση των αποτελεσμάτων της ΣIΔΜΑ (η Μπήτρος Συμμετοχών κατέχει το 25%), καθώς και στις αναφορές της διοίκησής της ότι το πρώτο φετινό εξάμηνο θα κλείσει με κερδοφόρο αποτέλεσμα και θετικά ίδια κεφάλαια σε ενοποιημένη βάση.
  • Στην αξιόλογη αύξηση μεγεθών που καταγράφει φέτος η Μπήτρος Οπλισμού Σκυροδέματος.
  • Στο γεγονός ότι η Μπήτρος Κατασκευαστική ρευστοποίησε μέσα στο πρώτο φετινό εξάμηνο μεγάλο μέρος των αποθεμάτων της.
  • Στις βελτιωμένες προοπτικές ανάπτυξης για την αξιοποίηση της -μη λειτουργικής πλέον- ακίνητης περιουσίας του ομίλου, λόγω και της έμφασης που δίδεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στον χώρο των logistics.

Ειδικότερα, ο κ. Μπήτρος, αναφερόμενος στο εξωτερικό περιβάλλον που διαμορφώνεται, σημείωσε: «Σε ό,τι αφορά στις εκτιμήσεις και τις προσδοκίες για το προβλεπτό μέλλον του ομίλου, θεωρώ ότι οι συνθήκες μου επιτρέπουν τόνους αισιοδοξίας (με την επιφύλαξη ασφαλώς της εξέλιξης της πανδημίας), για τους ακόλουθους λόγους:

  1. Η διεθνής αγορά του χάλυβα βρίσκεται από το 4ο τρίμηνο του περασμένου χρόνου σε μια φάση συνεχούς, κατακόρυφης αύξησης των τιμών, που τροφοδοτείται από την ταχεία ανάκαμψη της ζήτησης μετά το σοκ της πανδημίας. Η αύξηση των τιμών έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων του κλάδου ενώ η κλιμάκωσή της διευρύνει τα περιθώρια του κέρδους τους. Η ζήτηση ενισχύεται και από τα κολοσσιαίου μεγέθους προγράμματα κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, ιδιαίτερα καθόσον τα προγράμματα αυτά αφορούν σε υποδομές και πράσινη ενέργεια. Γι’ αυτό και αναμένεται να έχει διάρκεια, η οποία θα εκτείνεται πολύ πέραν του τρέχοντος έτους.
  2. Η εγχώρια αγορά των δομικών έργων και των έργων πολιτικού μηχανικού έχει ξυπνήσει από τον λήθαργο της προηγούμενης δεκαετίας και οι ρυθμοί ανάπτυξής της επιταχύνονται για να καλύψουν το χαμένο έδαφος. Στην ιδιωτική κατασκευαστική δραστηριότητα, που αποτελούσε τον βασικό παράγοντα της αφύπνισης της εν λόγω αγοράς τα τελευταία δύο χρόνια, έρχονται να προστεθούν και τα πολυαναμενόμενα μεγάλα projects του Ελληνικού και της Γραμμής 4 του μετρό καθώς και τα μικρότερου μεγέθους έργα υποδομών, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» και το νέο ΕΣΠΑ.
  3. Η αγορά ακινήτων της εφοδιαστικής αλυσίδας παρουσιάζει ιδιαίτερη κινητικότητα και ευοίωνες προοπτικές.
  4. Η αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας περιόδου οικονομικής ανάπτυξης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v