Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνέταιρο στο real estate ψάχνει η Alpha Bank

Τι προβλέπει το project Skyline. Η εισφορά ανακτηθέντων και πιθανώς ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων αξίας 500-550 εκατ. ευρώ από τον όμιλο Alpha σε SPV, η πώληση πλειοψηφικού ποσοστού και τα άμεσα και έμμεσα οφέλη.

Συνέταιρο στο real estate ψάχνει η Alpha Bank

Έτοιμη να ξεκινήσει τη διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή, ο οποίος θα αποτελέσει τον συνέταιρό της σε χαρτοφυλάκιο ανακτηθέντων ακινήτων της τάξης των 500-550 εκατ. ευρώ είναι η Alpha Bank, υλοποιώντας μια από τις δράσεις του επικαιροποιημένου στρατηγικού πλάνου, που παρουσιάστηκε προ μηνός.

Το project Skyline προβλέπει τη σύναψη στρατηγικής συνεργασίας της Alpha με ξένο όμιλο στην αγορά ακινήτων, μέσω της οποίας θα προκύψει όφελος σε επίπεδο αποτελεσμάτων και έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση καθώς θα μειωθεί το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό κατά τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα έχει έρθει σε επαφή με ολιγάριθμα private equity και real estate funds, ενημερώνοντας ότι προτίθεται να συμπεριλάβει στην περίμετρο του project ακίνητα αξίας περίπου 500-550 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, ακίνητα αξίας 250 εκατ. ευρώ θα είναι πρώτης κατηγορίας (σ.σ. ακίνητα υψηλής προβολής), περίπου 150 εκατ. ευρώ θα είναι από το «μεσαίο ράφι», ενώ τα υπόλοιπα θα ανήκουν στην κατηγορία χαμηλής προβολής.

Το συντριπτικό μέρος των παραπάνω ακινήτων προέρχεται από αυτά που έχει ανακτήσει ο όμιλος μέσω πλειστηριασμών, ενώ αναμένεται να δοθούν και κάποια από τα ιδιοχρησιμοποιούμενα, που σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θα σταματήσουν να χρησιμοποιούνται από την Alpha.

Ο όμιλος Alpha θα εισφέρει τα ακίνητα σε όχημα ειδικού σκοπού (SPV) και εν συνεχεία θα πωλήσει στον προτιμητέο επενδυτή τουλάχιστον το 50% συν μία μετοχή, με στόχο να σταματήσει να ενοποιεί την εταιρεία. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτύχει μείωση του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού, ενώ αν η αποτίμηση στην οποία πωλήσει τις μετοχές είναι υψηλότερη της λογιστικής αξίας των ακινήτων, θα εγγράψει κεφαλαιακό κέρδος.

Στο παρελθόν είχε εξετασθεί το ενδεχόμενο να αποτελέσει «όχημα» για το project Skyline η εισηγμένη θυγατρική της Alpha, Alpha Αστικά Ακίνητα, κάτι όμως που εγκαταλείφθηκε νωρίς, καθώς οι εξαρχής ενδιαφερόμενοι επενδυτές έχουν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν να διαθέτουν εισηγμένη εταιρεία. To project αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος της φετινής χρονιάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v