Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ικτίνος Μάρμαρα: Υπερδιπλάσιο EBITDA στο 1ο πεντάμηνο

Τι δήλωσε η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας, στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων. Ανοδική ζήτηση και προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Σχεδιάζεται να δοθεί προμέρισμα από τα κέρδη του 2021.

Ικτίνος Μάρμαρα: Υπερδιπλάσιο EBITDA στο 1ο πεντάμηνο

Μεγάλη αύξηση κύκλου εργασιών και υπερδιπλασιασμό λειτουργικών κερδών εμφανίζει στο πρώτο φετινό πεντάμηνο η Ικτίνος Μάρμαρα σε επίπεδο μητρικής εταιρείας, ενώ παράλληλα η διοίκηση της εισηγμένης αισιοδοξεί για επιστροφή της κατάστασης στα προ πανδημίας επίπεδα.

Ειδικότερα, κατά το πρώτο φετινό πεντάμηνο, ο κύκλος εργασιών της μητρικής εταιρείας ανέβηκε από τα 11,1 στα 15,2 εκατ. ευρώ (+37%) και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν από τα 2,3 στα 5 εκατ. ευρώ.

«Έχει ανακάμψει η ζήτηση από την Κίνα (το 60% των συνολικών πωλήσεων), από τις ΗΠΑ και τις αραβικές χώρες, ενώ παρατηρείται μια γενικότερη βελτίωση του κλίματος. Τμήμα των έργων που είχαν παγώσει λόγω της πανδημίας ξεκινούν και άλλα ελπίζεται πως θα επανεκκινήσουν και αυτά στο μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρεία Ιουλία Χαΐδά.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που υπάρχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα, η διοίκηση της εταιρείας αναφέρθηκε σε δυσκολίες που παρατηρούνται με την αύξηση των ναύλων (συνήθως τα επιβαρύνονται οι πελάτες) και την έλλειψη containers, ωστόσο μέσα από συντονισμένες κινήσεις η Ικτίνoς καταφέρνει μέχρι σήμερα να μην έχει σημαντικές καθυστερήσεις παραδόσεων-πωλήσεων τουλάχιστον προς την Κίνα (μένουν λίγο πίσω κάποιες πωλήσεις προς άλλες χώρες). Ωστόσο, μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν μπορεί κάποιος να προβλέψει με ασφάλεια το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο μέλλον.

Η διοίκηση της εταιρείας απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μετόχων, μεταξύ άλλων σημείωσε:

  • Το θυγατρικό αιολικό πάρκο λειτουργεί επιτυγχάνοντας κερδοφόρο αποτέλεσμα, με την εισηγμένη να μη συζητά το ενδεχόμενο πώλησής του.
  • Δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη εξέλιξη σε ό,τι αφορά την έκταση στην Κρήτη που προορίζεται για τουριστική αξιοποίηση. «Παρατηρείται σημαντικό ενδιαφέρον για τη δημιουργία νέων τουριστικών μονάδων στην Κρήτη τα επόμενα χρόνια και εμείς από την πλευρά μας έχουμε τις επαφές μας, οι οποίες ελπίζουμε ότι θα καταλήξουν», ανέφερε ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Ευάγγελος Χαϊδάς.
  • Η εταιρεία δεν προχώρησε στην καταβολή μερίσματος για τα αποτελέσματα του 2020, καθώς υπήρξε σχετική πρόβλεψη όταν ελάμβανε πέρυσι δάνειο ύψους 5,5 εκατ. ευρώ από την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Ωστόσο, φέτος οι μέτοχοι θα εισπράξουν προμέρισμα από τα κέρδη της τρέχουσας οικονομικής χρήσης.
  • Το επενδυτικό πρόγραμμα των επόμενων ετών ανέρχεται σε 8,3 εκατ. ευρώ και είναι ενταγμένο σε αναπτυξιακό πρόγραμμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v