Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επταετές ομόλογο έχει στα σκαριά η ΔΕΗ

Την επόμενη έξοδο στις διεθνείς αγορές ετοιμάζει η επιχείρηση, έχοντας ως στόχο την άντληση ποσού της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. Το φιλόδοξο σχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η αναζήτηση του κατάλληλου μομέντουμ.

Επταετές ομόλογο έχει στα σκαριά η ΔΕΗ

Τρεις μήνες μετά την έκδοση του πρώτου της ομολόγου με ρήτρα αειφορίας, η ΔΕΗ επιδιώκει να προχωρήσει και σε δεύτερο και μάλιστα αν συντρέξουν οι συνθήκες και εντός του Ιουλίου.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το νέο, παρόμοιο ομόλογο θα είναι της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ, με 7ετή διάρκεια. Μάλιστα, όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, η ΔEΗ προτίθεται με τη νέα έκδοση να δεσμευθεί σε ακόμη υψηλότερους στόχους για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, συγκριτικά με αυτούς της προηγούμενης του Μαρτίου.

Πιο συγκεκριμένα, η Επιχείρηση είχε αναλάβει δέσμευση για μείωση των εκπομπών CO2 κατά 40% έως το 2022 σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, με βάση το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης που έχει σε εξέλιξη και την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ. Στην περίπτωση δε που δεν επιτευχθεί ο στόχος αυτός, συμφώνησε το επιτόκιο να αυξηθεί κατά 50 μονάδες βάσης.

Με το φιλόδοξο πρόγραμμα που ανακοίνωσε στην ετήσια γενική συνέλευση για την αλλαγή του μείγματος παραγωγής της με ΑΠΕ, τον στόχο για 1,5 GW ως το 2023 και το pipeline νέων έργων πάνω από 7 GW στα επόμενα χρόνια, εκτιμάται ότι διαθέτει τις προϋποθέσεις για αναπροσαρμογή των ορίων μείωσης των εκπομπών CO2.

Ένας ακόμη σημαντικός λόγος που ωθεί τη ΔΕH στην έκδοση αυτή τη στιγμή και δεύτερου ομολόγου με ρήτρα αειφορίας είναι τα πολύ ελκυστικά επιτόκια που ισχύουν στις αγορές. Ωστόσο, εξαιτίας αυτής της συγκυρίας υπάρχουν πάρα πολλές εκδόσεις που βιάζονται να κλείσουν τις διαδικασίες μέσα στον Ιούλιο, λόγω της θερινής ραστώνης που ακολουθεί τον επόμενο μήνα.

Σε κάθε περίπτωση, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Επιχείρηση παρακολουθεί τα τεκταινόμενα, αναζητώντας το κατάλληλο μομέντουμ για να εκμεταλλευθεί το θετικό κλίμα για τα επιτόκια.

Τα έσοδα από τη νέα έκδοση προορίζονται για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού της ΔEΗ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v