Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

REDS: Νέα σχέδια για την αξιοποίηση των ακινήτων στη Ρουμανία

Επαφές για την αξιοποίηση του οικοπέδου στο Βουκουρέστι όσο και του παραλίμνιου οικιστικού project, που πάγωσε το 2011, διενεργεί η νέα διοίκηση της Reds. Πώς προχωρά ο σχεδιασμός για τη Μαρίνα Αλίμου και την πλήρη μίσθωση του Smart Park.

REDS: Νέα σχέδια για την αξιοποίηση των ακινήτων στη Ρουμανία

Διαπραγματεύσεις για την αξιοποίηση των ακινήτων που διαθέτει στη Ρουμανία διεξάγει το τελευταίο διάστημα η νέα διοίκηση της Reds, προσπερνώντας το προσύμφωνο πώλησης για ένα εξ αυτών, που είχε συνάψει η προηγούμενη διοίκηση της εταιρείας.

Στο περιθώριο της τακτικής γενικής συνέλευσης της εταιρείας, ο πρόεδρός της και μέτοχος ποσοστού της τάξης του 11,5% Χρήστος Παναγιωτόπουλος ανάφερε πως επίκειται εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου επαφή με τους ίδιους υποψήφιους αγοραστές του εν λόγω οικοπέδου για τη βελτίωση του τιμήματος.

Υπενθυμίζεται ότι αφορά σε ακίνητο της θυγατρικής της Reds Profit Construct SRL, συνολικής επιφάνειας 7.974 τετραγωνικών μέτρων στο Βουκουρέστι, για το οποίο η προηγούμενη διοίκηση της Reds είχε αποφασίσει την πώλησή του στην τιμή των 11,4 εκατ. ευρώ, έχοντας μάλιστα και έκθεση αποτίμησης από ανεξάρτητο οίκο (Deloitte) που τοποθετούσε την αξία του στα 6,5 εκατ. ευρώ.

Η εν λόγω πώληση αποτέλεσε σημείο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ της προηγούμενης διοίκησης της Reds και του μετόχου και νυν εκτελεστικού προέδρου της Άκτωρ και προέδρου της Reds Χρήστου Παναγιωτόπουλου, αναφορικά με το τίμημα πώλησης του ακινήτου, το οποίο κρίθηκε χαμηλό.

Χθες ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στη διαπραγμάτευση με τον υποψήφιο αγοραστή, που διαθέτει όμορη ιδιοκτησία με το ακίνητο της Reds, υπογραμμίζοντας πως παραμένουν ανοιχτά διάφορα ενδεχόμενα, όπως η από κοινού ανάπτυξη του ακινήτου ή ένα αυτόνομο επενδυτικό πρόγραμμα για την αξιοποίησή τους, εάν δεν υπάρξει ικανοποιητική αντιπροσφορά.

Πέραν των παραπάνω, αναφέρθηκε πως η εταιρεία είναι σε προχωρημένες συζητήσεις για την αξιοποίηση του οικιστικού project που διαθέτει σε παραλίμνια περιοχή της Ρουμανίας. Όπως ανάφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος, πρόκειται για ακίνητο που αποκτήθηκε το 2009 και στο οποίο προβλεπόταν να δημιουργηθούν 88 κατοικίες. Η ανέγερση σταμάτησε το 2011, αφήνοντας την κατασκευή ουσιαστικά «στα μπετά», με τη νέα διοίκηση της Reds να κινείται πλέον προς την ανανέωση των οικοδομικών αδειών. Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, ήδη έχει υπάρξει ενδιαφέρον από επενδυτές για συνεπένδυση, ενώ έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ιδιώτες για την απόκτηση κατοικιών στο εν λόγω συγκρότημα.

Πέραν των παραπάνω, ο διευθύνων σύμβουλος της Reds Γ. Κωνσταντινίδης ανάφερε πως χθες κατατέθηκε προς έγκριση το Στρατηγικό Σχέδιο (Master Plan) για την ανάπτυξη της μαρίνας Αλίμου, που αποτελεί τη μεγαλύτερη υφιστάμενη επένδυση της εταιρείας, ώστε να εκδοθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Το έργο ανάπλασης είναι σε πλήρη εξέλιξη και θα υλοποιηθεί εντός τετραετίας, με βάση τον σχεδιασμό της Reds.

Υπενθυμίζεται ότι το παραπάνω έργο παραχώρησης ανέλαβε η Άκτωρ Παραχωρήσεις στην εκπνοή του 2020, με τη Reds να αναλαμβάνει την μελέτη - κατασκευή και διαχείριση έναντι συμβατικού τιμήματος 48,3 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος Άκτωρ θα επενδύσει στην ανάπλαση της μαρίνας περί τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό που θα καταβάλει στο δημόσιο είναι 57,5 εκατ. ευρώ (30 εκατ. ευρώ άμεσα και τα υπόλοιπα 27,5 σε βάθος χρόνου ως καθαρή παρούσα αξία).

Πέρα από το παραπάνω συμβασιοποιημένο έργο, η εταιρεία στις αρχές Απριλίου 2021 έλαβε έγκριση με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα της πολεοδομικής μελέτης για το project στο ακίνητο Καμπά που διαθέτει στην Παλλήνη. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, μετά τη θεσμική απεμπλοκή, η εταιρεία επανεξετάζει το master plan αξιοποίησης του εν λόγω ακινήτου, το οποίο περιλαμβάνει μικτές χρήσεις (γραφεία, εμπορικό κέντρο, κατοικίες, αλλά και κοινόχρηστοι χώροι), με ορίζοντα ολοκλήρωσης του σχεδιασμού τους προσεχείς 4-5 μήνες.

Εφόσον επανακαθοριστεί το project, εκτίμησε ότι απαιτείται περίπου ένα έτος για την έκδοση των οικονομικών αδειών και περίπου 4 χρόνια κατασκευαστικών εργασιών. Η εταιρεία βρίσκεται επίσης σε διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Πολιτισμού, για οικόπεδό της, το οποίο βρίσκεται στην Ακαδημία Πλάτωνος και είναι δεσμευμένο προς απαλλοτρίωση.

Σε ό,τι αφορά την απόδοση του Smart Park στα Σπάτα -το οποίο αποτελεί εξάλλου και την κύρια πηγή εσόδων της εταιρείας-, ο κ. Κωνσταντινίδης ανάφερε πως δρομολογούνται νέες συμβάσεις μίσθωσης για 7 καταστήματα του εμπορικού κέντρου, που έμειναν αδιάθετα κατά τους μήνες της πανδημίας. Έτσι έως το τέλος Αυγούστου, η κάλυψη των εμπορικών χώρων θα φτάσει το 100% από 78% τον Μάρτιο του 2021.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v