Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουλάχιστον τέσσερις οι δεσμευτικές προσφορές για ΔΕΔΔΗΕ

Τα εννέα επιλέξιμα funds ολοκληρώνουν τις ζυμώσεις μεταξύ τους, ώστε μέσω συμπράξεων να προκύψουν μικρότερα σχήματα, που θα διεκδικήσουν το 49% του Διαχειριστή της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία.

Τουλάχιστον τέσσερις οι δεσμευτικές προσφορές για ΔΕΔΔΗΕ

Στην τελική ευθεία οδεύει η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, η πρώτη από τις κρατικές αποκρατικοποιήσεις που φαίνεται ότι θα κόψει το νήμα. Τα εννέα επιλέξιμα funds ολοκληρώνουν τις ζυμώσεις μεταξύ τους, ώστε μέσω συμπράξεων να προκύψουν μικρότερα σχήματα που θα διεκδικήσουν το 49% του Διαχειριστή της διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, η μητρική εταιρεία ΔΕΗ, που τρέχει τον διαγωνισμό, προσβλέπει στην κατάθεση εντός του Αυγούστου τουλάχιστον τεσσάρων δεσμευτικών οικονομικών προσφορών από ανάλογες συμπράξεις.

Σε αυτή τη φάση και τα εννέα υποψήφια funds είναι παρόντα στη διαγωνιστική διαδικασία και υποχρεούνται να ενημερώσουν τη ΔEΗ για τις τελικές συνεργασίες που θα προκύψουν, πριν από την οριστική αποδοχή της Συμφωνίας Μετόχων (SHA) και της Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών (SPA), που θα προηγηθεί της υποβολής των προσφορών. Καθώς οι συζητήσεις είναι σε πλήρη εξέλιξη, δεν έγινε γνωστό αν στα σχήματα που «μαγειρεύονται», περιλαμβάνονται και τρίτοι εταίροι.

Η ΔEΗ, όπως έχει μεταδώσει ήδη το Euro2day.gr, είχε αφήσει από την αρχή ελεύθερο το πεδίο για το ενδεχόμενο συμπράξεων όχι μόνο μεταξύ των εννέα επιλέξιμων funds αλλά και με τρίτους, αρκεί να ανταποκρίνονται στα κριτήρια της Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος και να καλύπτουν τις εξής προϋποθέσεις:

- Τη μεταφορά ή μεταβολή ποσοστού συμμετοχής σε υπάρχουσα σύμπραξη επιλέξιμων επενδυτών, εφόσον επικεφαλής της σύμπραξης παραμένει ένας από τους προεπιλεγέντες επενδυτές.
- Τη σύμπραξη έως δύο από τους υπάρχοντες προεπιλεγέντες επενδυτές.
- Τη σύμπραξη προεπιλεγέντων επενδυτών με τρίτα μέρη, σε ανοιχτή ατζέντα.

Η Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχών (SPA) θα είναι το πρώτο κείμενο που θα υπογραφεί, αμέσως μετά την επιλογή του πλειοδότη. Θα ορίζει ότι η απόσχιση του δικτύου διανομής από τη ΔEΗ, με την εισφορά των παγίων στον ΔΕΔΔΗΕ, θα γίνει μετά την υπογραφή του SPA και θα συνιστά αναβλητική αίρεση για τη συναλλαγή. Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του αναδόχου καθορίζονται στη Συμφωνία Μετόχων (SHA). Το κείμενο θα είναι μεν συμφωνημένο και έτοιμο κατά την υπογραφή του SPA, όμως, οι υπογραφές σε αυτό θα μπουν με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, δηλαδή, την απόσχιση του δικτύου διανομής από τη ΔEΗ με την εισφορά των παγίων στον ΔΕΔΔΗΕ και θα συνιστά αναβλητική αίρεση για τη συναλλαγή.

Ήδη η ΔEΗ έχει αναθέσει στην Grant Thornton την αποτίμηση των παγίων του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία προβλέπεται να παραδοθεί εντός του Αυγούστου και θα απαιτήσει και σχετική νομοθετική ρύθμιση, που εκκρεμεί.

Μετά την υποβολή των οικονομικών δεσμευτικών προσφορών, θα συγκληθεί γενική συνέλευση των μετόχων της ΔEΗ, που θα εγκρίνει την απόσχιση, ενώ η επιλογή του αναδόχου θα επικυρωθεί από το δ.σ. της Επιχείρησης. Ο ανάδοχος που θα πλειοδοτήσει, δεν θα μπορεί να διαθέσει τις μετοχές του για μία τριετία, ενώ μετά την παρέλευση αυτής της προθεσμίας, η ΔEΗ διατηρεί το δικαίωμα πρώτης προσφοράς για την επαναγορά των μετοχών της εταιρείας.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος της ΔEΗ, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, είναι να κλείσει οριστικά η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ μέσα στο δ' τρίμηνο του έτους. Τα έσοδα της πώλησης η ΔEΗ έχει ανακοινώσει ότι θα διατεθούν για την επέκτασή της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και για την απομείωση του τραπεζικού δανεισμού της.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v