Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Hellas Sat: Σε… τροχιά κατασκευής ο πέμπτος ελληνικός δορυφόρος

Νέο ελληνικό δορυφόρο, τον Hellas Sat 5, προετοιμάζεται να στείλει στο Διάστημα η Hellas Sat, η οποία επεκτείνει τις δραστηριότητές της στο 5G και στα Data Centers. Παράλληλα δηλώνει ενδιαφέρον και για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Hellas Sat: Σε… τροχιά κατασκευής ο πέμπτος ελληνικός δορυφόρος

Επενδύσεις σε 5G και data centers, Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και νέος δορυφόρος περιλαμβάνονται στα σχέδια της Hellas Sat, η οποία κλείνει 20 χρόνια παρουσίας, παρέχοντας λύσεις επικοινωνίας και απευθείας δορυφορικής μετάδοσης σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Νότια Αφρική.

Ήδη έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός του νέου δορυφόρου Hellas Sat 5, που αναμένεται να εκτοξευθεί το 2025. Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat κ. Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς, κατά τη διάρκεια εορταστικής εκδήλωσης για τα εικοστά γενέθλια της εταιρείας, ο νέος δορυφόρος θα ενσωματώνει καινοτόμες τεχνολογίες και θα προσφέρει υψηλότερες συχνότητες αλλά και ταχύτητες. «Ο νέος δορυφόρος θα μπορεί να δώσει μισό gigabit στον χρήστη, όταν οι σημερινοί δορυφόροι μπορούν να δώσουν ως και 200 Mbps», ανέφερε ο κ. Πρωτοπαππάς.

Παράλληλα η Hellas Sat επεκτείνεται:

- Σε υβριδικά δίκτυα της νέας 5G εποχής
- Στην αγορά των Data Centers
- Σε έργο μικροδορυφόρων
- Σε υποθαλάσσια καλώδια που έχουν ενταχθεί στο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο Διάστημα παραμένει ο Hellas Sat 2, o οποίος βρίσκεται για 17,5 χρόνια στην ελληνική τροχιακή θέση, έχοντας ξεπεράσει το ανώτατο όριο ζωής που ήταν τα 15 χρόνια. Ο πιο παλιός δορυφόρος άλλαξε αποστολή και τη δική του ανέλαβαν ο Hellas Sat 3, που εκτοξεύθηκε τον Ιούνιο του 2017 και ο Hellas Sat 4, τον Φεβρουάριο του 2019.

Το 5G και οι δορυφόροι

«Το 5G είναι η επόμενη μεγάλη δραστηριότητα των δορυφόρων», είπε ο επικεφαλής της Hellas Sat καθώς μπορούν να διασφαλίσουν αδιάλειπτη παροχή σύνδεσης, ακόμα και όταν τα συμβατικά δίκτυα παρουσιάζουν «κενά» ή αστάθειες.

Όπως επισημάνθηκε, αυτό που θα έχει σημασία στο άμεσο μέλλον, δεδομένου ότι στο 5G θα είναι συνδεδεμένος ένας μεγάλος αριθμός συσκευών και, δεν θα είναι το δίκτυο, αλλά η συνέχεια της υπηρεσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με την Korea Telecom, η Hellas Sat δοκιμάζει μια λύση υβριδικού δικτύου, μέσω ενός ειδικού ρούτερ, όπου το 5G ή το wifi λειτουργούν παράλληλα και συμπληρωματικά με τη δορυφορική κάλυψη. Εάν προκύψει οποιαδήποτε αστάθεια ή το επίγειο δίκτυο 5G «πέσει», αντί η υπηρεσία να διακοπεί ή να καθυστερήσει, χάρη στον δορυφόρο συνεχίζει κανονικά. Η εν λόγω υπηρεσία θα απευθύνεται σε μεγάλες επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και για τη ναυτιλία.

Το νέο Data Center στο Κορωπί

Με μία νέα επένδυση 8 έως 10 εκατ. ευρώ, η εταιρεία θα επεκτείνει τη δραστηριότητά της στην αγορά των Data Centers. Σήμερα η εταιρεία έχει επιτύχει διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης στη συγκεκριμένη αγορά, έχοντας στο χαρτοφυλάκιό της 20 διεθνείς πελάτες και έσοδα περί τα 28 εκατ. ευρώ για το 2020. Οι εγκαταστάσεις Data Center της Hellas Sat έχουν έκταση περί τα 1.000 τ.μ. και με τη νέα επένδυση στην περιοχή του Κορωπίου θα επεκταθούν κατά 1.200 τ.μ. (300 racks). Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Πρωτοπαπάς εκτίμησε ότι σύντομα τα έσοδα από υπηρεσίες hosting servers και data centers θα πλησιάζουν τα έσοδα που δημιουργούνται από τη χωρητικότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v