Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Prodea: Πώς ξετυλίγεται το… κουβάρι της συνεργασίας με Παπαλέκα

Τι πλήρωσε η Yoda Group για να αποκτήσει το 45% της MHV, που αποτελεί το όχημα του Joint Venture. Η ΑΜΚ των 143,45 εκατ. ευρώ της MHV, η εξαγορά της Parklane και η εισφορά της Aphrodite Hills. Οι επόμενες κινήσεις σε Ελλάδα και Ιταλία.

Prodea: Πώς ξετυλίγεται το… κουβάρι της συνεργασίας με Παπαλέκα

Στις αγορές της Μεσογείου, με έμφαση σε αυτές της Ελλάδας και Ιταλίας, θα επικεντρωθούν οι επόμενες επενδύσεις της Mediterranean Hospitality Venture Limited ( MHV), η οποία αποτελεί τη μικτή εταιρεία των Prodea (45%), Invel (10%) και YODA Group (45%) για επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Prodea και ο μέτοχός της Invel ανακοίνωσαν στρατηγική σύμπραξη με τον επιχειρηματία Ιωάννη Παπαλέκα και την εταιρεία του YODA Group, για από κοινού ανάπτυξη δραστηριοτήτων στον τομέα τουρισμού και ξενοδοχείων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, μέσω της Mediterranean Hospitality Venture (MHV).

Στο πλαίσιο υλοποίησης της συμφωνίας, την 1η Απριλίου της φετινής χρονιάς η Prodea μεταβίβασε το 45% της Mediterranean Hospitality Venture ( MHV) στη YODA Group έναντι τιμήματος 26,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν την ίδια ημέρα ενώ το υπόλοιπο ποσό θα εισπραχθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στη σύμβαση αγοραπωλησίας. Η MHV κατείχε και κατέχει το 100% της Cyprus Tourism Development Company (CTDC).

Μερικές ημέρες αργότερα (7 Απριλίου), οι μέτοχοι της MHV ενέκριναν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 143,45 εκατ. ευρώ και η Prodea κατέβαλε 64,5 εκατ. ευρώ, κατά αναλογία του ποσοστού συμμετοχής της. Το ίδιο ποσό (64,5 εκατ. ευρώ) έβαλε στην ΑΜΚ η Papabull του επιχειρηματία Παπαλέκα ενώ η Invel έβαλε 14,3 εκατ. ευρώ.

Σε συνέχεια της ΑΜΚ, η MHV απέκτησε το 100% των μετοχών της εταιρείας Parklane Hotels Limited, ιδιοκτήτριας του πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa Limassol, το οποίο είναι μέλος του Luxury Collection της Marriott, καθώς και του Park Tower, που αποτελείται από 20 πολυτελή διαμερίσματα στη Λεμεσό Κύπρου.

Στις 7 Απριλίου, η Prodea απέκτησε επιπλέον ποσοστό (36,22%) στη θυγατρική της εταιρεία Aphrodite Springs Public Limited, έναντι τιμήματος 4,7 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το ποσοστό της στο 96,22% της Aphrodite Springs. Το Aphrodite Springs εκτείνεται σε 1.472 χιλ. τ.μ. γης και διαθέτει άδεια για την ανάπτυξη γηπέδου γκολφ και 125 χιλ. τ.μ., κατοικιών και ακινήτων συμπληρωματικών χρήσεων.

Τέλος, την ίδια ημέρα, η Prodea υπέγραψε σύμβαση αγοραπωλησίας με την Papabull Investments Limited για την πώληση του 15% της συμμετοχής της στην εταιρεία Aphrodite Hills Resort Limited. Το τίμημα ανήλθε σε 8 εκατ. ευρώ. Η σχετική έγκριση από την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού της Κύπρου λήφθηκε την 23.06.2021. Η εν λόγω συναλλαγή εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του Ιουλίου του 2021.

Με την ολοκλήρωση της πώλησης, Prodea και Papabulll θα εισφέρουν στη MHV τις μετοχές που κατέχουν στην Aphrodite Hills Resort Limited και έτσι η ξενοδοχειακή μονάδα θα περάσει υπό τον έλεγχο της μικτής εταιρείας.

Σε συνέχεια υλοποίησης των σχετικών συμφωνιών, η MHV αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα του Ομίλου στον ξενοδοχειακό κλάδο σε Ελλάδα, Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Κατέχει ήδη το 100% της The Cyprus Tourism Development Company, η οποία έχει στην κυριότητά της το πεντάστερο ξενοδοχείο The Landmark Nicosia (πρώην Hilton) καθώς και το 100% των μετοχών της Parklane Hotels Limited. Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να εισφερθεί στην MHV και το 100% της Aphrodite Hills Resort Limited.
Εκτός από τη συμμετοχή σε ξενοδοχειακές μονάδες, μέσω της MHV, η Prodea κατέχει επτά ξενοδοχεία προς μίσθωση, συνολικής δυναμικότητας 750 δωματίων, από τα οποία δύο είναι υπό ανακατασκευή.

Από το σύνολο, τα τέσσερα λειτουργούν ή αναμένεται να λειτουργήσουν από τους μισθωτές υπό τη σημαία διεθνών ξενοδοχειακών αλυσίδων μέσω σύμβασης franchise. Σημειώνεται ότι εάν ληφθούν υπόψη και τα ξενοδοχεία The Landmark Nicosia (CTDC) και Aphrodite Hills (ΑΗ), η δυναμικότητα ανέρχεται σε 1.611 δωμάτια.

Το σύνολο των παραπάνω στοιχείων προέρχονται από το ενημερωτικό δελτίο της Prodea για την έκδοση και διάθεση, μέσω δημόσιας προσφοράς, 250 ως 300 χιλ. ομολογιών, ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ έκαστη. Πρόκειται για κοινό ομολογιακό 7ετούς διάρκειας, σταθερού επιτοκίου, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις ή προσωπικές/εταιρικές εγγυήσεις.

Η δημόσια προσφορά αναμένεται να ξεκινήσει στις 14 Ιουλίου και να ολοκληρωθεί στις 16 Ιουλίου. Τα καθαρά έσοδα, εφόσον αντληθεί το μέγιστο ποσό (300 εκατ. ευρώ), θα ανέλθουν σε 292 εκατ. ευρώ και τα 56 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για αποπληρωμή κοινοπρακτικού ομολογιακού, με ισόποσο ανεξόφλητο υπόλοιπο. Τα 28 εκατ. ευρώ εξ αυτών θα τα εισπράξει η Τράπεζα Πειραιώς και τα υπόλοιπα 28 η Alpha Bank. Αμφότερες αποτελούν συντονιστές και κύριους αναδόχους της έκδοσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v