Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προοπτικές vs αποτιμήσεων στις μετοχές πληροφορικής

Πώς βλέπουν τη φετινή πορεία των αποτελεσμάτων και τις περαιτέρω προοπτικές τους οι εισηγμένες εταιρείες πληροφορικής. Οι αυξημένες αποτιμήσεις, οι χρηματιστηριακοί δείκτες και οι προσδοκίες από τη ζήτηση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Προοπτικές vs αποτιμήσεων στις μετοχές πληροφορικής

Κανείς δεν περίμενε πριν από μερικά χρόνια το πόσο πολύ θα μπορούσαν να ανεβούν οι τιμές των μετοχών πληροφορικής στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα για την τελευταία πενταετία). Οι σημερινές αποτιμήσεις των εισηγμένων εταιρειών δεν θυμίζουν σε τίποτε τις αντίστοιχες του 2016, με τμήμα των επενδυτών να τις θεωρεί ιδιαίτερα απαιτητικές και με παράγοντες της αγοράς να επιμένουν πως δεν θα πρέπει να μιλάμε για «φούσκες», γιατί κατά τα τελευταία χρόνια οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες και θετικές.

«Πρώτα απ’ όλα η οικονομία μας ξέφυγε από τις περιπέτειες των κλειστών τραπεζών και των capital controls, τα επιτόκια συρρικνώθηκαν και η αξιοπιστία της χώρας αναβαθμίστηκε. Παράλληλα, τα κέρδη των εταιρειών πληροφορικής αυξήθηκαν δραστικά στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα και το κυριότερο, υπάρχουν σήμερα βάσιμες προσδοκίες ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ καλύτερα για τον κλάδο κατά τα επόμενα χρόνια», σημειώνει διευθύνων σύμβουλος εισηγμένης εταιρείας προσθέτοντας:

«Δεν είναι μόνο τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που αναμένεται να φέρουν πρόσθετες δουλειές στον κλάδο, αλλά και ο πολύ πιο παραγωγικός τρόπος με τον οποίο η Πολιτεία αντιλαμβάνεται πλέον και χειρίζεται το όλο ζήτημα του εκσυγχρονισμού του δημόσιου τομέα. Η ουσία είναι πως τα κέρδη των εταιρειών αυξάνονται πριν καλά καλά αρχίσουν τα έργα, ενώ οι δουλειές είναι τόσο πολλές που δεν θα υλοποιηθούν, αν δεν επαναπατριστούν πολλοί Έλληνες που αναζήτησαν κατά το παρελθόν εργασία στο εξωτερικό. Η λοκομοτίβα θα είναι σίγουρα τα δημόσια έργα, πλην όμως κανείς δεν θα πρέπει να υποτιμήσει την αυξημένη ζήτηση που θα προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα.

Αυτό που θέλω να τονίσω στους επενδυτές του χρηματιστηρίου είναι ότι όλες οι εταιρείες πληροφορικής δεν κάνουν την ίδια δουλειά, δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες, ούτε τα αποτελέσματά τους θα επηρεαστούν κατά τον ίδιο τρόπο στο μέλλον, οπότε -όπως θα έπρεπε να ισχύει για κάθε μετοχή οποιουδήποτε κλάδου- θα πρέπει να ελέγχουν το τι αγοράζουν και σε ποια τιμή. Πάντως, ο κλάδος φαίνεται να έχει πολύ καλές προοπτικές και δεν είναι τυχαίο ότι στον χώρο σπεύδουν να διεκδικήσουν μερίδια και εταιρείες από τον χώρο των τηλεπικοινωνιών».

Η φετινή πορεία των εισηγμένων

Τα περυσινά κέρδη της Quest Holdings επηρεάστηκαν κατά περισσότερο από 10 εκατ. ευρώ από έκτακτη φορολογική επιβάρυνση, οπότε ο δείκτης P/E που αναγράφεται στον παρατιθέμενο πίνακα δείχνει συγκυριακά αυξημένος. Κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο (αύξηση εσόδων από τα 147,7 στα 216 εκατ. και προ φόρων κερδών από τα 6,76 στα 13,9 εκατ. ευρώ) η βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων ήταν εντυπωσιακή, ωστόσο σε επίπεδο δωδεκαμήνου ο ρυθμός ανόδου των μεγεθών θα είναι χαμηλότερος, καθώς:

α) Από ένα σημείο και μετά θα σταματήσουν να επηρεάζουν τα αποτελέσματα οι επιδόσεις της Cardlink (βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης).

β) Οι τόσο έντονοι ρυθμοί ανάκαμψης του α’ τριμήνου δεν είναι διατηρήσιμοι. Από την άλλη πλευρά, η πώληση της Cardlink αποτελεί ένδειξη για ύπαρξη πολύ σημαντικών υπεραξιών και σε άλλες θυγατρικές του εισηγμένου Ομίλου, ενώ παράλληλα η Quest θα ενισχύσει με 93 εκατ. το ταμείο της, τμήμα των οποίων αναμένεται να δοθεί σε μελλοντικό χρόνο στους μετόχους.

Entersoft και Epsilon Net εμφάνισαν εντυπωσιακά ποσοστά ανόδου στα κέρδη του πρώτου φετινού τριμήνου με την πρώτη να σημειώνει προ φόρων θετικό αποτέλεσμα 2,59 εκατ. ευρώ (από 1,22 εκατ.) και τη δεύτερη 2,235 εκατ. (από 396 χιλ. ευρώ). Οι διοικήσεις των δύο εισηγμένων εταιρειών μιλούν για σαφή ανοδική πορεία οικονομικών επιδόσεων κατά τα επόμενα χρόνια (τόσο λειτουργικά όσο και μέσα από τη διαδικασία των εξαγορών).

Σύμφωνα με τον CEO της Profile κ. Ευάγγελο Αγγελίδη, το πρώτο φετινό εξάμηνο η εταιρεία αναμένεται να εμφανίσει διψήφιο ποσοστό αύξησης στον κύκλο εργασιών της και υπερδιπλάσια κέρδη (πέρυσι τα τελικά αποτελέσματα είχαν επηρεαστεί αρνητικά από έκτακτους παράγοντες). Οι πολύ καλές ανοδικές επιδόσεις θα συνεχιστούν και κατά το δεύτερο φετινό εξάμηνο (αναμένονται οικονομικά αποτελέσματα που θα αποτελέσουν ιστορικό ρεκόρ για την εισηγμένη εταιρεία), ενώ επίσης από το 2022 η Prοfile προβλέπει ότι τα αποτελέσματά της θα ξεκινήσουν να ενισχύονται και από συμβάσεις του δημόσιου τομέα.

Ο CEO της Space Hellas κ. Γιάννης Μερτζάνης δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία της εταιρείας τόσο μέσα στο 2021 (αναφέρθηκε σε δυναμικό ξεκίνημα) όσο κατά τα επόμενα χρόνια, εστιάζοντας στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων (της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ), στα σημαντικά διεκδικούμενα projects, αλλά και στην αυξημένη ζήτηση από πελάτες του ιδιωτικού τομέα, στο πλαίσιο της ανάγκης περαιτέρω ψηφιοποίησης του τρόπου λειτουργίας τους.

Από την πλευρά της η Byte Computer διαθέτει ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων αυξημένο κατά 40% σε σχέση με πέρυσι, αναμένοντας παράλληλα σημαντική διεύρυνση στο καθαρό περιθώριο κέρδους της λόγω οικονομιών κλίμακας. Και αυτό -όπως δηλώνει ο πρόεδρός της κ. Σπύρος Βυζάντιος-, όταν «τα έργα του δημόσιου τομέα δεν έχουν καλά καλά ξεκινήσει», με το 75% του κύκλου εργασιών του 2020 να προέρχεται για την εισηγμένη από τον ιδιωτικό τομέα.

Η Ίλυδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλό της κ. Βασίλη Ανυφαντάκη, «τρέχει» φέτος με υψηλό διψήφιο ποσοστό κύκλου εργασιών, αναμένοντας θετικές προοπτικές λόγω του τρέχοντος ικανοποιητικού ανεκτέλεστου υπολοίπου έργων, αλλά και εξαιτίας του Ταμείου Ανάκαμψης (επικεντρώνεται σε έργα που σχετίζονται με την υγεία και την παιδεία). Η Ίλυδα θα ξεκινήσει να διανέμει και πάλι μέρισμα στους μετόχους της από το επόμενο έτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v