Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλίμα αισιοδοξίας στην Q&R, καταλύτης το Ταμείο Ανάκαμψης

Τι δήλωσε η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας στα πλαίσια της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων. Η φετινή πορεία των οικονομικών της αποτελεσμάτων και ο καταλύτης των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης

Κλίμα αισιοδοξίας στην Q&R, καταλύτης το Ταμείο Ανάκαμψης

Την αισιοδοξία της για πολύ καλύτερες επιδόσεις της Q&R κατά τα επόμενα χρόνια λόγω των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης εξέφρασε η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας, στα πλαίσια της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της.

Ειδικότερα, τόσο ο πρόεδρος της εταιρείας Νικόλαος Χαριτάκης, όσο και ο διευθύνων σύμβουλός της Παναγιώτης Πασχαλάκης αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και σε άλλα στοιχεία που δημιουργούν θετικές προσδοκίες για τις οικονομικές επιδόσεις της εισηγμένης κατά τα επόμενα χρόνια, όπως ότι:

• Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης επικεντρώνονται στο χώρο του ΙΤ (και όχι σε hardware) τομέα στον οποίον δραστηριοποιείται η εταιρεία.

• Ήδη ξεκίνησαν να προκηρύσσονται διαγωνισμοί για τέτοια έργα, εξέλιξη που αναμένεται να κλιμακωθεί έως το τέλος τους έτους.

• Τα κονδύλια είναι πολύ μεγάλα και θα πρέπει να απορροφηθούν μέσα στην επόμενη τετραετία. Επιπλέον, στο τέλος του 2023 θα αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση το κατά πόσο κάθε χώρα τηρεί το χρονοδιάγραμμά της στην απορρόφηση των κονδυλίων και με βάση τη συγκεκριμένη αξιολόγηση θα προχωρήσει σε ανακατανομές πόρων, αποδεσμεύοντας κονδύλια από χώρες που έχουν καθυστερήσει και ενισχύοντας περαιτέρω άλλες που κατάφεραν να «τρέξουν».

Άρα η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να επισπεύσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα την δημοπράτηση και την υλοποίηση των έργων. Αντίθετα, τα έργα του νέου ΕΣΠΑ έχουν μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια υλοποίησης (έως το 2027) και εκτιμάται ότι θα έχουν «ωριμάσει» μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι συμβάσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

• Ο μεγάλος αριθμός των έργων, ο τρόπος ανάθεσής τους (περισσότερα σχήματα θα μπορούν να αναλαμβάνουν επιμέρους τμήματα), αλλά και η διεκδίκηση των projects μέσα από κοινοπρακτικά σχήματα, δημιουργούν τις προϋποθέσεις προκειμένου οι εταιρείες πληροφορικής να είναι επιλεκτικές στα έργα που θα διεκδικήσουν (σε εκείνα που διαθέτουν τεχνογνωσία και συγκριτικά πλεονεκτήματα) και να μην «στριμωχτούν» όλες στην διεκδίκηση του συνόλου των δημοπρατήσεων.

• Η δομή των έργων που θα προκηρυχθούν επιτρέπει στην Q&R να διεκδικήσει μεγαλύτερο αριθμό συμβάσεων σε σχέση με το παρελθόν. Επιπλέον, θετικά θα λειτουργήσει το γεγονός ότι στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν ενταχθεί επεκτάσεις έργων, τα οποία έχει ήδη υλοποιήσει η Q&R κατά το παρελθόν, γεγονός που προσφέρει συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Επίσης, η διοίκηση της εταιρείας απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα μετόχων, σημείωσε μεταξύ άλλων:

• Οι οικονομικές επιδόσεις της φετινής χρονιάς κινούνται σε καλύτερα επίπεδα σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περυσινές, ωστόσο δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις σχετικά με την πορεία ολόκληρης της χρήσης, λόγω αστάθμητων παραγόντων.

• Περίπου το 70%-80% του κύκλου εργασιών της Q&R προέρχεται από συμβάσεις του δημόσιου τομέα και το 20%-30% από δουλειές ιδιωτών. Η εταιρεία αναμένεται να λανσάρει το επόμενο χρονικό διάστημα κάποιες νέες λύσεις προς τον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον, η αναμενόμενη τόνωση των εργασιών από τα δημόσια έργα κατά τα επόμενα χρόνια, θα αφήσει μεγαλύτερα περιθώρια χρηματοδότησης επενδύσεων για λύσεις-προϊόντα που θα προσφέρονται σε ιδιώτες.

Το 2020 η Q&R σημείωσε κύκλο εργασιών 2,92 εκατ. (έναντι 2,27 εκατ. το 2019), EBITDA +92 χιλ. ευρώ (140 χιλ. ευρώ) και ζημία 668 χιλ. ευρώ (-693 χιλ. ευρώ).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v