Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς στήθηκε η είσοδος Θεοδωρόπουλου στη Μεβγάλ, οι ανατροπές στον κλάδο

Νέα δεδομένα στη γαλακτοβιομηχανία, με το deal Χατζάκου-Θεοδωρόπουλου και την εξαγορά του ποσοστού της Vivartia. Η προϊστορία στις σχέσεις των δύο πλευρών. Οι δρομολογημένες επενδύσεις και η τάση συγκέντρωσης στον κλάδο.

Πώς στήθηκε η είσοδος Θεοδωρόπουλου στη Μεβγάλ, οι ανατροπές στον κλάδο

Σε αμοιβαία οφέλη προσβλέπουν η Μαίρη Χατζάκου και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, με τη μετοχική συνεργασία τους στη Μεβγάλ και την απόκτηση του 43% της εταιρείας που κατέχει το CVC μέσω της Vivartia.

Πρακτικά η Μεβγάλ αποκτά έναν ισχυρό μέτοχο, με σημαντική ρευστότητα, μετά το πρόσφατο deal Mondelez-Chipita και άρα διαπραγματευτική ισχύ με τράπεζες και δυνητικούς επενδυτές.

Η εταιρεία έχει σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια σε τροχιά ανάπτυξης, μετά και την αναδιοργάνωση του δανεισμού της (την οποία ολοκλήρωσε με σύμβαση ομολογιακού το 2017, οπότε υποχρεώσεις 54,3 εκατ. ευρώ κατέστησαν μακροπρόθεσμες). Ενισχύει την ανταγωνιστικότητά της και αποκτά νέες δυνατότητες για να υποστηρίξει τα αναπτυξιακά της σχέδια, την εξαγωγική της δραστηριότητα (αντιστοιχεί σχεδόν στο 35% του τζίρου της, ενώ εκτείνεται σε 35 χώρες) και το επενδυτικό της πλάνο.

Η Μεβγάλ υλοποιεί επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ με ορίζοντα πενταετίας, με έμφαση στις προϊοντικές κατηγορίες γάλα, γιαούρτι και τυροκομικά, ενισχύοντας επίσης τη δυναμικότητα των εγκαταστάσεών της.

Καθώς η αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων εμφανίζει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η σύμπραξη προοιωνίζεται αποδόσεις. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν στη Συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ που γίνεται στην Τρίπολη, η ζήτηση για τα ποιοτικά τυροκομικά προϊόντα με αιχμή τη φέτα αυξάνεται. Το 2020 οι εξαγωγές ελληνικών τυριών ανήλθαν σε 805 εκατ. ευρώ, με αύξηση 14,2% συγκριτικά με το 2019 και με αύξηση σχεδόν 300% σε μία 10ετία. Ειδικότερα οι εξαγωγές φέτας ανήλθαν σε 420 εκατ. ευρώ.

Η Μεβγάλ αποκτά επίσης δυναμική απέναντι στις τάσεις συγκέντρωσης της αγοράς. Ας σημειωθεί ότι η CVC Capital Partners, έχοντας προσαρτήσει δύο γαλακτοβιομηχανίες, μετά την εξαγορά της Vivartia - Δέλτα και τη Δωδώνη, πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις και αθροιστικά διαθέτει πλέον πωλήσεις και μερίδια που την τοποθετούν απέναντι στον πρώτο παίκτη της κατάταξης, την Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος).

Η επένδυση του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου στον κλάδο δημιουργεί νέα δεδομένα. Ο ίδιος ενισχύει περαιτέρω την παρουσία του στον κλάδο των τροφίμων, όπου ήδη δραστηριοποιείται μέσω της Wonderplant και της Νίκας και αποκτά δυνατότητες συνεργιών με τη γαλακτοβιομηχανία. Εξάλλου η Μεβγάλ, η οποία μετρά πάνω από 70 χρόνια παρουσίας στην αγορά, πέρα από το ισχυρό προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο μέσω του οποίου διατηρεί παρουσία σε όλες τις κατηγορίες γαλατοκομικών προϊόντων διαθέτει κι ένα διευρυμένο οργανωμένο δίκτυο διανομής με σύγχρονο στόλο φορτηγών ψυγείων, που δυνητικά θα αξιοποιηθεί και από τη Νίκας.

Από την άλλη μεριά, ο κ. Θεοδωρόπουλος έχει αποδείξει ότι είναι καινοτόμος και ευρηματικός, έχοντας πρόσφατα προχωρήσει σε εμπορική συνεργασία για την παραγωγή μικτών συσκευασιών με την ΟΠΤΙΜΑ, εταιρεία παραγωγής και διανομής τυροκομικών προϊόντων της οικογένειας Παντελιάδη.

Πρόκειται για ενδεικτικό παράδειγμα συνεργιών που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη μεταβίβαση του 43% περίπου της Μεβγάλ που κατέχει η CVC. Το ποσοστό θα αποκτήσουν από κοινού η οικογένεια Χατζάκου και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος -από 21,5% περίπου-, σύμφωνα με τις πληροφορίες που και οι δύο πλευρές επιβεβαιώνουν, αν και δεν έχουν ακόμη υπογράψει οριστική συμφωνία. Καθώς η οικογένεια της Μαίρης Χατζάκου διατηρεί ήδη ποσοστό 43% στην οικογενειακή επιχείρηση, με την ολοκλήρωση της συμφωνίας θα ελέγχει το 64,5%, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος 21,5% και 14% η Νίκη Χατζάκου- Συμεωνίδου.

Σημειώνεται ότι η Μαίρη Χατζάκου είχε δηλώσει ετοιμότητα να διεκδικήσει το ποσοστό της εταιρείας της, για το οποίο είχε δικαίωμα πρώτης προτίμησης. Είχε εκδηλώσει τις προθέσεις της όταν επέστρεψε το 2016 στο τιμόνι της Μεβγάλ και μετά από πολυετή περίοδο οικονομικών δοκιμασιών για την εταιρεία αλλά και διαφωνιών μεταξύ των μετόχων, με αιχμή και τη συμφωνία με τη Δέλτα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι βρέθηκε σε συζητήσεις και με τη CVC αλλά με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο και ότι η συμφωνία καλύπτει οικονομικές και ποιοτικές προδιαγραφές που είχε θέσει. Εξάλλου, τα δύο στελέχη διατηρούν φιλική σχέση αλλά και μετοχική, μιας και η Μαίρη Χατζάκου συμμετείχε στο επενδυτικό σχήμα της Chipita, εταιρείας που δημιούργησε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος και πρόσφατα συμφωνήθηκε η μεταβίβασή της στον όμιλο Mondelez έναντι τιμήματος-μαμούθ περίπου 2 δισ. ευρώ.

Αλλά η σχέση των δύο στελεχών αρχίζει από πιο παλιά. Οι επιχειρηματικές οικογένειες έχουν εμπειρία συνεργασίας από την προηγούμενη γενιά, όταν η οικογένεια Χατζάκου εξαγόρασε τη Recor, επιχείρηση της οικογένειας Θεοδωρόπουλου που παρήγαγε γαλακτοκομικά προϊόντα και από την οποία ξεκίνησε την καριέρα του το 1976 ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

Επιπλέον θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μετά τη συγχώνευση της Δέλτα με την Chipita το 2006 και τη δημιουργία της Vivartia, η οποία εξαγοράστηκε στη συνέχεια από τη ΜIG, διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της Vivartia μέχρι τον Απρίλιο του 2010. Το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς, όταν ο κ. Θεοδωρόπουλος μαζί με τον Όμιλο Olayan και Έλληνες επενδυτές αγόρασαν ξανά την Chipita, η Μαίρη Χατζάκου συμμετείχε στο επενδυτικό σχήμα.

Το φλερτ με τη Δέλτα

Υπενθυμίζεται ότι το 2010 εξαγοράστηκε από τη Δέλτα του ομίλου Vivartia το 14,8% της ΜΕΒΓΑΛ με υπογραφή προσυμφώνου για την εξαγορά επιπλέον 43%. Είχε προηγηθεί μια δεκαετία έντονου φλερτ αλλά και έντονων αντιθέσεων μεταξύ των μετόχων των εταιρειών Δέλτα και Μεβγάλ, των οποίων οι ιδρυτές Αριστείδης Δασκαλόπουλος και Κωνσταντίνος Χατζάκος αντίστοιχα οραματίζονταν συνεργασία, στην οποία όμως δεν υπήρχε ομοφωνία από τα μέλη της επόμενης γενιάς. To 2014, η Δέλτα απέκτησε το επιπλέον ποσοστό έναντι 4,5 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας τη συμμετοχή της σε 57,8%. Στο μεταξύ, η διάσταση μεταξύ των βασικών μετόχων της Μεβγάλ οδήγησε σε αποχώρηση της Μαίρης Χατζάκου από τη διοίκηση. Επέστρεψε το 2016, οπότε στο πλαίσιο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ενίσχυσε το ποσοστό της. Έφτασε να ελέγχει 43,18% όσο και η Vivartia, με το υπόλοιπο, κοντά στο 14%, να διατηρεί η Νίκη Χατζάκου-Συμεωνίδου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v