Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mega project 480 εκατ. ευρώ για τις οπτικές ίνες

Οπτικές ίνες σε στεριά και θάλασσα, δίκτυο 5G σε αυτοκινητόδρομους. Το σχέδιο της Κοινωνία της Πληροφορίας με στόχο την αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών. Tρεις δράσεις που αναμένεται να αλλάξουν το τοπίο.

Mega project 480 εκατ. ευρώ για τις οπτικές ίνες

Ένα mega project που περιλαμβάνει την υλοποίηση τριών μεγάλων έργων συνολικού προϋπολογισμού 480 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών της χώρας προγραμματίζει να υλοποιήσει η «Κοινωνία της Πληροφορίας», μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, για λογαριασμό του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πρόκειται για δράσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του Άξονα 2.1 – «Συνδεσιμότητα για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, το κράτος» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η χρηματοδότησή τους εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης. Στοχεύουν να βοηθήσουν τη χώρα να καλύψει τα κενά στις συνδέσεις υψηλής ευρυζωνικής ταχύτητας, να επιτύχει τους ευρωπαϊκούς στόχους για συνδέσεις gigabit και να βελτιώσει συνολικά τη ψηφιακή της εικόνα και ανταγωνιστικότητα.

Με την υλοποίηση αυτών των έργων θα επιτευχθεί η εγκατάσταση υποδομών οπτικών ινών ως το σπίτι, Fiber to the Home (FTTH), η διασύνδεση νησιών με οπτικές ίνες και η ανάπτυξη δικτύων 5G καλύπτοντας μεγάλους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους, ενώ συνολικά οι μεταρρυθμίσεις διασφαλίζουν τη μετάβαση σε γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις και τεχνολογίες 5G, καθιστώντας την χώρα πιο προηγμένη ψηφιακά και ωθώντας την να πλησιάσει περισσότερο τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς δείκτες.

Συγκεκριμένα προβλέπεται να υλοποιηθούν:

  • Δίκτυο οπτικών ινών (“Fiber readiness”), με αντικείμενο την προ-εγκατάσταση δομημένων καλωδιώσεων σε κτίρια προκειμένου να διευκολυνθεί η εγκατάσταση οπτικών ινών σε κάθε σπίτι (Fiber to the Home – FTTH)
  • Διάδρομοι 5G (“5G Corridors”), με αντικείμενο την ανάπτυξη ενός συνεργατικού δικτύου διασυνοριακών «διαδρόμων» μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών, το οποίο θα υποστηρίξει τη δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλοντος για τη δοκιμή, περαιτέρω ανάπτυξη και χρήση της τεχνολογίας 5G
  • Νησιωτική Διασυνδεσιμότητα, με αντικείμενο τη διασύνδεση των νησιών με υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών

Ο Γενικός Διευθυντής Έργων της ΚτΠ Μ.Α.Ε Δημήτρης Γιάντσης τόνισε για αυτό το πολυσύνθετο έργο, το οποίο θα αλλάξει το τοπίο των τηλεπικοινωνιών.

«Έχουμε υπογράψει ήδη τη σχετική προγραμματική συμφωνία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και έχουν εκκινήσει οι διαδικασίες προετοιμασίας για τους σχετικούς διαγωνισμούς. Η υλοποίηση αυτών των δράσεων αναμένεται να έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την κοινωνία και την οικονομία, όπως δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, νέες και καλύτερες ευκαιρίες για κάθε οικονομικό κλάδο τόσο τοπικά όσο και κεντρικά, καθώς και υψηλότερη αποδοτικότητα και παραγωγικότητα για ιδιώτες και για επιχειρήσεις», ανέφερε.

«Είναι πέρα από κάθε αμφιβολία ένα έργο το οποίο αναβαθμίζει την δικτυακή διασυνδεσιμότητα της χώρας και εξασφαλίζει την παροχή προηγμένων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών για τους πολίτες. Είμαστε πολύ χαρούμενοι όλοι εδώ στην ΚτΠ, που καλούμαστε να υλοποιήσουμε ένα τόσο σημαντικό έργο και θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια με “όπλο” την τεχνογνωσία των στελεχών μας για την επιτυχία του»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v