Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρά τζαρτζαρίσματα στη συνδρομητική τηλεόραση

Με την υπογραφή της συμφωνίας Nova - ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης, παίχτηκε άλλο ένα... ημίχρονο στο παιχνίδι της Super League. Οι συμφωνίες και το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στη συνδρομητική τηλεόραση. Αστεγος παραμένει ο ΠΑΟΚ.

Σκληρά τζαρτζαρίσματα στη συνδρομητική τηλεόραση

Μετά από 20 τουλάχιστον χρόνια, η Super League «χωρίστηκε» σε δύο πλατφόρμες συνδρομητικής τηλεόρασης, δείχνοντας τη δυναμική της και προδιαγράφοντας την αλλαγή σκηνικού της αγοράς στην Ελλάδα.

H Cosmote, δαπανώντας λίγο λιγότερα από 20 εκατ. ευρώ, «κατέκτησε» το 60% της Super League παίζοντας για πρώτη φορά σε… ελληνικά γήπεδα. Η ανακοίνωση της Nova για ανανέωση της συμφωνίας με την ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης δίνει στο μέλος του United Group μία ακόμα ομάδα, αφήνοντας πλέον μοναδικό… «άστεγο» την ομάδα του ΠΑΟΚ.

Η Cosmote TV φαίνεται να έχει τεθεί εκτός της διεκδίκησης του ΠΑΟΚ, με τη NOVA να… κάνει παιχνίδι, χωρίς ωστόσο να έχει καταλήξει ακόμα σε συμφωνία. Σημειώνεται ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, ο ΠΑΟΚ θα είναι η μοναδική ομάδα που θα μείνει εκτός συνδρομητικής τηλεόρασης.

Την ίδια στιγμή, η εξαγορά της Wind από τη United Group θα επιφέρει αλλαγές στη συνδρομητική τηλεόραση, όπου υπάρχει σκληρός ανταγωνισμός τόσο με τον όμιλο ΟΤΕ (ΚΟ) - ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΟΧΗΣ" href="http://www.euro2day.gr/QuotesDetail.aspx?q=298">ΟΤΕ όσο και με τις διεθνείς δυνάμεις του streaming και, κυρίως, το Netflix, όπου εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των συνδρομητών του στη χώρα μας αρκετά πάνω από το μισό εκατομμύριο. Αυτό αναμένεται να γίνει με ένα ενιαίο πακέτο σταθερής-κινητής τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης που θα προσπαθήσει να το κάνει ελκυστικό προς τους συνδρομητές.

Η εξαγορά παράλληλα εκτιμάται ότι θα επηρεάσει και την πορεία των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της Nova και της Vodafone Ελλάδος, αφενός, για την είσοδο της πρώτης στην κινητή τηλεφωνία ως εικονικού παρόχου (MVNO) όσο και για την ενσωμάτωση των καναλιών Novasports στο «μπουκέτο» της Vodafone TV. Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα η διοίκηση της United Group είχε διαπιστώσει ότι η συμφωνία με Vodafone αλλά και Wind είχε γίνει «πολύ φθηνά», ουσιαστικά προαναγγέλλοντας αύξηση στο κόστος ενσωμάτωσης του περιεχομένου της από άλλες πλατφόρμες.

Η συμφωνία με τον Αστέρας Τρίπολης

Η Nova και η ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης ανακοίνωσαν την ανανέωση της συνεργασίας τους όσον αφορά στην αποκλειστική μετάδοση των εντός έδρας αγώνων του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου για τη σεζόν 2021-2022. Οι φίλοι του ποδοσφαίρου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν, για 13η συνεχόμενη σεζόν, τους εντός έδρας αγώνες του Αστέρα Τρίπολης στο ελληνικό πρωτάθλημα, μέσα από τα Novasports.

Έτσι, οι συνδρομητές Novasports θα βλέπουν τους εντός έδρας αγώνες του Ολυμπιακού, του Άρη, του Ατρόμητου, του ΠΑΣ Γιάννινα και του Αστέρα Τρίπολης για το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, με La Liga Ισπανίας, Bundesliga Γερμανίας, Ligue 1 Γαλλίας, Eredivisie Ολλανδίας, Jupiler Pro League Βελγίου, Championship Αγγλίας, DFB Pokal Γερμανίας, Coppa Italia, Coupe de France, με τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές διασυλλογικές και εθνικές διοργανώσεις στο μπάσκετ, EuroLeague, EuroCup, FIBA, Lega Basket Serie A και άλλα πολλά σπορ.

Cosmote TV: Συμβόλαιο με 8 ομάδες της Super League!

Η Cosmote TV απείχε από το ελληνικό πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια, ωστόσο νωρίτερα φέτος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟTΕ Μιχάλης Τσαμάζ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διεκδίκησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Super League. Έτσι η Cosmote TV θα δείχνει από φέτος τους αγώνες περίπου του 60% των ομάδων της SuperLeague.

Σήμερα ανακοινώθηκαν οι συμφωνίες με Απόλλωνα Σμύρνης, Βόλο, Ιωνικό, Λαμία και Παναιτωλικό. Υπενθυμίζεται ότι επίσημη έχει γίνει η συμφωνία της Cosmote TV με τον Παναθηναϊκό, την ΑΕΚ και τον ΟΦΗ σε ό,τι αφορά την κάλυψη των εντός έδρας αγώνων τους στη Super League Interwetten της επόμενης σεζόν. Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Cosmote TV έχει πλέον στην πλατφόρμα της τις 8 από τις 14 ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος. 

Η αλλαγή σκηνικού στα τηλεοπτικά δικαιώματα της Super League θα έχει ως αποτέλεσμα μετακινήσεις συνδρομητών από τη μια πλατφόρμα στην άλλη και μένει να φανεί αν θα είναι σε βαθμό που θα διαφοροποιήσει τα μερίδια αγοράς.

Έως και την αγωνιστική περίοδο 2023-24, η COSMOTE TV έχει εξασφαλίσει και τους 137 αγώνες του UEFA Champions League και 141 αγώνες του UEFA Europa League. Ακόμη έχει εξασφαλίσει τους 141 αγώνες της UEFA Europa Conference League, το UEFA Super Cup, τους αγώνες του UEFA Youth League.

Από την ερχόμενη σεζόν και έως τη σεζόν 2023-24 θα μεταδίδει τους αγώνες του ιταλικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου (Lega Serie A). Στην Αγγλία θα μεταδίδει τους αγώνες της Premier League και το FA Cup για τη σεζόν 2021-2022. Στην Πορτογαλία τους αγώνες της Liga Portugal Bwin έως τη σεζόν 2022-2023, στη Ρωσία τους αγώνες της Russian Premier League έως το 2021-2022, στην Ισπανία το Copa del Rey έως το 2021-2022.

Έρχεται το ΗΒΟ Max

Πραγματικότητα φαίνεται ότι γίνεται το λανσάρισμα της συνδρομητικής πλατφόρμας HBO Max στην Ελλάδα. Μία αγγελία εργασίας στο LinkedIn από τη Warner Media έδωσε υπόσταση στις πληροφορίες που ήθελαν τη συγκεκριμένη πλατφόρμα να έρχεται στην Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη αγγελία αναφέρεται ότι στα καθήκοντά της είναι «η αύξηση της αναγνωρισημότητας και της εμπιστοσύνης της συνδρομητικής πλατφόρμας της Warner Media και η αύξηση των συνδρομητών». Η αγγελία έχει σταματήσει ήδη να δέχεται αιτήσεις, μετά την κατάθεση συνολικά 44.

Παράλληλα, το λανσάρισμα (όποτε και αν συμβεί τελικά) δημιουργεί και ερωτήματα για τη συνέχιση ή όχι της συνεργασίας της HBO με τη συνδρομητική τηλεοπτική πλατφόρμα της Vodafone.

Η αγορά της συνδρομητικής

Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία, η Cosmote TV έχει 577.846 συνδρομητές (πρώτο τρίμηνο 2021) ενώ η Nova στο τέλος του 2020 είχε 318.629 συνδρομητές λιανικής και 144.865 χονδρικής (περιλαμβάνονται και αυτοί στην Κύπρο), σύνολο 463.494. Το σκηνικό της συνδρομητικής τηλεόρασης είναι σίγουρο ότι θα αλλάξει αλλά σημαντικό ρόλο θα παίξει και η απόφαση της κυβέρνησης αν θα επιστρέψει ο φόρος στη συνδρομητική TV.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει αν από την 1η Οκτωβρίου 2021 θα επιστρέψει το ειδικό τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης (10%). Η εφαρμογή του μέτρου, το οποίο αποφέρει 18 εκατ. ευρώ στα ταμεία του Δημοσίου, επιβαρύνει τον κλάδο της συνδρομητικής και είχε ανασταλεί για ένα έτος, με απόφαση της σημερινής κυβέρνησης. Πρόκειται για ένα μνημονιακό μέτρο, το οποίο επιβλήθηκε στο πλαίσιο του τρίτου ελληνικού προγράμματος, ύστερα από πρόταση της ΕΙΤΗΣΕΕ, και εφαρμόστηκε από την 1η Ιουνίου 2016.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v