Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρα στη Βουλή για την τροποποίηση της σύμβασης με τον ΟΛΠ

Επίθεση στην κυβέρνηση για την τροποποίηση της Σύμβασης Δημοσίου - ΟΛΠ εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Είμαστε συνηθισμένοι στις κυβιστήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, βρείτε τα μεταξύ σας», σχολίασε ο Χρ. Σταϊκούρας.

Κόντρα στη Βουλή για την τροποποίηση της σύμβασης με τον ΟΛΠ

Με εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις, μεταξύ της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης, ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την «Κύρωση συμφωνίας τροποποίησης της από 24.6.2016 Σύμβασης Παραχώρησης που τιτλοφορείται «Σύμβαση Παραχώρησης σχετικά με τη χρήση και την εκμετάλλευση ορισμένων χώρων και περιουσιακών στοιχείων εντός του Λιμένος Πειραιώς» μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της "Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε."».

Το νομοσχέδιο εισάγεται στην Ολομέλεια μετά τη θετική ψήφο που έλαβε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου από τη ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης το καταψήφισαν.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός, κατά την έναρξη της συνεδρίαση στην Ολομέλεια, ενημέρωσε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, «προκειμένου ο κάθε βουλευτής να λάβει προσωπικά την ευθύνη ψήφισης μια τέτοιας κατάπτυστης Συμφωνίας»

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την τροποποίηση της σύμβασης μεταξύ Δημοσίου - ΟΛΠ ΑΕ, απάντησε στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «δεν θα απαντήσω για την κυβίστησή σας σήμερα σε σχέση με όσα λέγατε το 2016 και όσα λέτε σήμερα, συνηθισμένη». Κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να τα βρουν μεταξύ τους για την επιχειρηματολογία τους αναφορικά με τις αιτίες στις οποίες οφείλονται οι καθυστερήσεις υλοποίησης των επενδυτικών έργων από την Cosco.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, επίσης, απαντώντας και σε σχόλια του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφωνα Αλεξιάδη περί υπερφορολόγησης των πολιτών, του είπε: «Δεν θα σας απαντήσω αναλυτικά σήμερα αλλά είναι πολύ εύκολο να δείτε τη φορολογική σας δήλωση εφέτος και πριν δύο χρόνια και μετά ελάτε να συζητήσουμε».

Ραγκούσης: Παραδίδετε το μοναδικό όπλο που έχουμε έναντι της COSCO

«Είστε άξιοι της μοίρας σας» ανέφερε προς τους υπουργούς ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης για την επιμονή στην κύρωση τροποποίησης της Σύμβασης Δημοσίου - OΛΠ ΑΕ καθώς όπως σημείωσε και «χωρίς ίχνος διάθεσης ποινικοποίησης», φέρνετε «μια Σύμβαση απάτης για το Δημόσιο, την πειραϊκή κοινωνία, για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις».

Ο Γ. Ραγκούσης τόνισε πως «δεν θέλουμε την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου, γι’ αυτό και σας καταθέσαμε έγγραφα για να σας προλάβουμε από την οριστική διάπραξη ποινικών αδικημάτων» αλλά πλέον «με την επιμονή σας, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως στη Σύμβαση του 2016, υπήρχε ένας και μόνο καθαρός και διαυγής όρος ότι για να πάρει και το 16% των μετοχών, o επενδυτής θα έπρεπε εντός 5ετίας να έχει εκτελέσει 11 υποχρεωτικά έργα υποδομής. Επικαλούμενος εκθέσεις του ανεξάρτητου μηχανικού, ανέφερε σε ανύποπτο χρόνο, αυτές, καταγράφουν πως η ευθύνη για τα επενδυτικά έργα που είχε δεσμευτεί να πραγματοποιήσει η COSCO και δεν τα υλοποίησε, ήταν αποκλειστική ευθύνη της εταιρείας και όχι του Δημοσίου ή των προσφυγών που έκαναν πολίτες. Χαρακτήρισε ως «αθλιότητα» το «ψευτο-επιχείρημα» της κυβέρνησης ότι απαιτείται να δοθεί παράταση εκτέλεσης των έργων εξαιτίας των καθυστερήσεων από δικαστικές προσφυγές. Καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «εξαπάτησε το Ελεγκτικό Συνέδριο, την κοινωνία και σήμερα προσπαθείτε να εξαπατήσετε τη Βουλή και τους βουλευτές» πως η ευθύνη των έργων που δεν πραγματοποίησε η COSCO δεν προήλθε από υπαιτιότητά της αλλά από εξωγενείς παράγοντες, παρότι υπάρχει αντίθετη σχετική απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου.

Ο Γ. Ραγκούσης υποστήριξε πως το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν έχει κυρώσει την τροποποίηση αυτή κατά τον προ-συμβατικό έλεγχο αλλά το μόνο που έχει εγκρίνει είναι η σύμβαση μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ-OΛΠ ΑΕ. Αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να προδικάζει και να αποφασίζει αυθαίρετα πως ο επενδυτής δεν έχει ευθύνη για τη μη τήρηση της συμφωνίας, όταν αυτό θα ήταν αρμοδιότητα ενός επιδιαιτητικού δικαστηρίου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε πως υπάρχει ένας τρίτος δρόμος, «να δείτε με φιλική διάθεση τις καθυστερήσεις, να διαπραγματευτείτε μια ενδεχόμενη παράταση για την υλοποίηση των υποχρεωτικών επενδύσεων που θα μπορούσαν να είχαν προχωρήσει και δεν είναι υπαιτιότητα της COSCO, αλλά να μην εκχωρήσετε το 16% των μετοχών. Αυτό θα υπηρετούσε το δημόσιο συμφέρον».

Σημείωσε επίσης ότι «το 16% είναι κρίσιμο για την COSCO καθώς μετά το 2016 εκδήλωσε κάποιες πολύ σοβαρές επεκτατικές διαθέσεις που είναι βλαπτικές για το δημόσιο κοινωνικό και οικονομικό συμφέρον και δεν είχαν κανένα έρεισμα στη Σύμβαση και τις οποίες πάλευε, τις παλεύει και θα τις παλεύει συνέχεια». Εμφάνισε είπε «τη διάθεση να κατασκευάσει ναυπηγείο, να φτιάξει Mall, τέταρτο προβλήτα στο Κερατσίνι, έδειξε παντελή αδιαφορία σε περιβαλλοντικούς όρους, αρχαιότητες και στην ανταγωνιστικότητα στήνοντας μονοπώλια».

Το 16%, είπε ο κ. Ραγκούσης, ήταν «η ασπίδα για την κοινωνία και την οικονομία» αλλά εσείς «παραδίδετε το τελευταίο πυρηνικό όπλο που είχε στα χέρια της η κοινωνία και η Πολιτεία. Παραδίδετε και το τελευταίο όπλο που είχαμε και αυτή την ύστατη ώρα έχετε τη δυνατότητα να αποσύρετε αυτή τη σύμβαση-απάτη, να επαναδιαπραγματευθείτε με την COSCO και να διασφαλίσετε νομικά ότι για να της δοθεί το 16% δεν θα κατασκευάσει ναυπηγείο, ότι δεν θα διεκδικήσει την κατασκευή Mall, δεν θα προχωρήσει σε τέταρτο προβλήτα, θα σεβαστεί τους αρχαιολογικούς χώρους, το περιβάλλον και θα πάψει να στήνει μονοπώλια». Αντιθέτως για ό,τι συμβεί, «αποκλειστικά υπεύθυνη θα είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η κύρωση αυτής της συγκεκριμένης συμφωνίας, που ξεπουλάει κυριολεκτικά το ένα και μοναδικό όπλο που είχαμε στα χέρια μας για να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον».

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v