Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί προέκυψε... αλαλούμ με τα ραβασάκια της ΕΥΔΑΠ

Σε πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης έχουν μετατραπεί οι διαγωνισμοί για την αποστολή λογαριασμών. Αποτέλεσμα, τις τελευταίες εβδομάδες να μην έχουν επιδοθεί στους πελάτες. Ως απάντηση προετοιμάζεται διαγωνισμός για τον ηλεκτρονικό λογαριασμό.

Γιατί προέκυψε... αλαλούμ με τα ραβασάκια της ΕΥΔΑΠ

Τον σχεδιασμό ενός νέου διαγωνισμού που ο ανάδοχός του θα αναλάβει συνολικά την έκδοση, εκτύπωση, εμφακέλωση και επίδοση των λογαριασμών, αλλά και τη μετάβαση στην επόμενη ημέρα της ΕΥΔΑΠ, όπου όλα θα αντικατασταθούν από τον ηλεκτρονικό λογαριασμό, προετοιμάζει η διοίκηση της εταιρείας, προκειμένου να πάψει να αντιμετωπίζει προβλήματα παράδοσης λογαριασμών.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η ΕYΔΑΠ έχει μείνει χωρίς διανομέα, καθώς η προηγούμενη σύμβαση έληξε, με αποτέλεσμα χιλιάδες λογαριασμοί να έχουν συσσωρευτεί στην εταιρεία. Από το 2013 όλοι οι διαγωνισμοί για διανομή λογαριασμών αντιμετωπίζουν σημαντικές καθυστερήσεις στην ανάθεση, με προσφυγές ανάμεσα στους συμμετέχοντες και με σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο στα ΕΛΤΑ.

Μιλώντας στο Euro2day.gr, ο διευθύνων σύμβουλος  της ΕYΔΑΠ Χάρης Σαχίνης τόνισε ότι παρά τις καθυστερήσεις στην επίδοση λογαριασμών, δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα θέμα με τους καταναλωτές καθώς έχει προβλεφθεί στην εκτύπωση μεγαλύτερος χρόνος εξόφλησης, ώστε να μην υπάρχει πίεση ή ληξιπρόθεσμη οφειλή.

Μάλιστα επεσήμανε ότι προκειμένου να δοθεί οριστικό τέλος στις καθυστερήσεις των λογαριασμών και την ταλαιπωρία των καταναλωτών, ήδη η εταιρεία προχώρησε σε δύο κινήσεις:

  • Σε μίνι διαγωνισμό, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των επόμενων εβδομάδων μέχρι να βγει οριστικός ανάδοχος του μεγάλου διαγωνισμού που είχε προκηρυχτεί τον Μάρτιο και καθυστερεί λόγω ενστάσεων.
  • Στην προετοιμασία ενός mega διαγωνισμού, ο ανάδοχος του οποίου θα απεγκλωβίσει την ΕYΔΑΠ από όλη τη διαδικασία του λογαριασμού, από την εκτύπωση έως την παράδοση, ενώ παράλληλα θα οργανώσουν τη μετάβαση από το χαρτί στον ηλεκτρονικό λογαριασμό.

Παράλληλα η ΕYΔΑΠ έχει προχωρήσει  σε νέα κινητή εφαρμογή «ΕydΑpp», η οποία είναι συμβατή για λειτουργικά συστήματα iOS και Android και επιτρέπει στον χρήστη της να εξοφλεί άμεσα και γρήγορα τον λογαριασμό του, χωρίς να περιμένει σε ουρές, αλλά και να ενημερώνεται αναλυτικά για τις χρεώσεις του.

Όπως ανέφερε ο κ. Σαχίνης, στόχος είναι η μείωση της ταλαιπωρίας των καταναλωτών, οι οποίοι μπορούν ηλεκτρονικά από την άνεση του σπιτιού τους εκτός από την πληρωμή του λογαριασμού να κάνουν ακόμα και διακανονισμό των χρεών τους.

Σε «σίριαλ» μετατρέπονται οι διαγωνισμοί

Στην τελευταία διαγωνιστική διαδικασία για τη διανομή των λογαριασμών της ΕYΔΑΠ, νικητής αναδείχθηκαν τα ΕΛΤΑ, τα οποία ορίστηκαν προσωρινός ανάδοχος στις 6/5/2021. Αμέσως μετά, η ACS κατέθεσε προσφυγή στην ΑΕΠΠ σταματώντας τη διαδικασία και δεσμεύοντας την ΕYΔΑΠ από την οριστική ανάθεση του έργου.

Υπενθυμίζεται ότι το 2013, η ΕYΔΑΠ είχε προκηρύξει διαγωνισμό για διανομή των λογαριασμών για 2+1 έτη.  Τα ΕΛΤΑ, τότ, είχαν ανακηρυχθεί προσωρινός ανάδοχος, αλλά η ACS προσέφυγε δικαστικά. Τελικά μετά από δικαστικές διενέξεις, ο διαγωνισμός ανατέθηκε στην ACS, το 2016. Μάλιστα, μέσω της διαδικασίας των παρατάσεων στον διαγωνισμό, η διανομή των λογαριασμών υλοποιήθηκε από την ACS μέχρι το 2018.

Τα ΕΛΤΑ προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικράτειας, θεωρώντας ότι η ανάθεση ήταν άδικη και το καλοκαίρι του 2021 δικαιώθηκαν, διατηρώντας το δικαίωμα να διεκδικήσουν αποζημίωση από την ΕYΔΑΠ.

Τον Αύγουστο του 2018, η ΕYΔΑΠ προχώρησε σε νέο διαγωνισμό. Στη διαδικασία συμμετείχαν τέσσερις εταιρείες. Μετά από δικαστικές διενέξεις και προσφυγές 3 ετών, αυτός κατακυρώθηκε στα ΕΛΤΑ (προσωρινός ανάδοχος), που είχαν τη χαμηλότερη τιμή και το καλοκαίρι του 2021, το σχέδιο σύμβασης στάλθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο. Η ΕYΔΑΠ έκανε αίτηση ανάκλησης κατά της απόφασης αυτής, η οποία και εκκρεμεί...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v