Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιntertrade Ηellas: Οι νέες επενδύσεις 46 εκατ. μετά τη Softex

Επένδυση 46 εκατ. ευρώ στα Οινόφυτα για καθετοποίηση παραγωγής α’ ύλης. Αύξηση πωλήσεων στα 84,4 εκατ. ευρώ και κέρδη 1,2 εκατ. ευρώ.

Ιntertrade Ηellas: Οι νέες επενδύσεις 46 εκατ. μετά τη Softex

Μια από τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις στη χώρα, συνολικού προϋπολογισμού 46 εκατ. ευρώ, προσθέτει φέτος στο δυναμικό της η χαρτοβιομηχανία Intertrade Hellas σε ιδιόκτητο οικόπεδο στα Οινόφυτα Βοιωτίας, θέτοντας τις βάσεις για ενίσχυση της παραγωγικής της δυναμικότητας αλλά και του κύκλου εργασιών της, που ξεπέρασε πέρυσι τα 84 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για την κατασκευή νέου υπερσύγχρονου εργοστασίου για την καθετοποίηση της παραγωγής α’ ύλης. Η εταιρεία της οικογένειας Ντεληδήμου, που από το 2016 έχει προσαρτήσει στη δραστηριότητά της και τη χαρτοβιομηχανία Softex, διαθέτει συνολικά 3 εργοστάσια στις Αχαρνές και τη Μεταμόρφωση και 1 εργοστάσιο στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

Έχει αρχίσει από το 2020 τις μελέτες για τη νέα επένδυση, με στόχο την απόκτηση νέας γραμμής παραγωγής προϊόντος πρώτης ύλης χαρτιού tissue (Paper Mill), έργο που θα δημιουργήσει 50 νέες θέσεις εργασίας. Η επένδυση ήταν η πρώτη στρατηγική επένδυση στον τομέα της βιομηχανίας που έλαβε φορολογικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένου του κινήτρου της ταχείας αδειοδότησης.

Εν τω μεταξύ, η επέκταση της παραγωγής της Intertrade Hellas στην πρώτη ύλη, η οποία εισαγόταν μέχρι πρόσφατα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ενίσχυση των πωλήσεων και αναβάθμιση του επιπέδου ανταπόκρισης της εταιρείας στην υψηλή διεθνή ζήτηση χαρτικών ειδών μετά την εμφάνιση της πανδημίας.

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι το 2020, ο κύκλος εργασιών του ομίλου Intertrade Hellas ανήλθε σε 84,4 εκατ. ευρώ από 79 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, ενισχυμένος κατά περίπου 7%. Πάνω από 20% των πωλήσεων γίνονται στο εξωτερικό, καθώς η εταιρεία εξάγει σε περίπου 28 χώρες προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας αλλά και προϊόντα SERVIN.

Ειδικότερα, στη βιομηχανική δραστηριότητα ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 82,5 εκατ. ευρώ το 2020 από 77 εκατ. ευρώ το 2019 και η εμπορική δραστηριότητα αντιστοιχεί σε 1,91 εκατ. ευρώ από 1,92 εκατ. ευρώ. Πάντως οι πωλήσεις στην Ελλάδα περιορίστηκαν σε 62,23 εκατ. ευρώ από 65,5 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση και οι πωλήσεις στο εξωτερικό ενισχύθηκαν σε 22,2 εκατ. ευρώ από 13,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,2 εκατ. ευρώ από 1,5 εκατ. ευρώ ενώ ο όμιλος απασχολεί συνολικά 179 εργαζόμενους (από 144 στο τέλος του 2019) και το 2020 κατέβαλε σε αμοιβές προσωπικού 2,92 εκατ. ευρώ από 2,69 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση. Η μέση ετήσια αύξηση των αποδοχών έχει εκτιμηθεί σε 2,40% για το 2021 και για τα ακόλουθα έτη.

Το σύνολο της αξίας των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων υπερβαίνει τη συνολική αξία των κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων του ομίλου κατά 13 εκατ. ευρώ περίπου, εξαιτίας των μεγάλων επενδύσεων που έγιναν τις τελευταίες χρήσεις όπως αγορά σήματος, οικοπέδων και παγίου εξοπλισμού μηχανημάτων που χρηματοδοτήθηκαν από τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας καθώς και από δανεισμό.

Ο μακροπρόθεσμος δανεισμός είναι στα 17,1 εκατ. ευρώ από 12,25 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση και τα βραχυπρόθεσμα δάνεια ανέρχονται σε 30,8 εκατ. ευρώ από 22,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα ενισχύθηκαν πέρυσι σε 1,87 εκατ. ευρώ από 0,564 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Σημειώνεται επίσης ότι στην παραγωγική διαδικασία της εταιρείας η συμμετοχή κόστους των α’, β’ υλών και υλικών συσκευασίας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το τελικό κόστος παραγωγής. Για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο από διακυμάνσεις των τιμών η Intertrade Hellas συνεργάζεται μακροχρόνια με προμηθευτές και διατηρεί ειδικές συμφωνίες, προσαρμόζοντας ανάλογα την τιμολογιακή και εμπορική πολιτική της, ώστε οποιαδήποτε τυχόν αύξηση να μην επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την κερδοφορία της και γενικότερα τις οικονομικές της επιδόσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v