Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha Bank: Στο 13% ο δείκτης NPEs στο τέλος του 2021

Τα σχέδια της διοίκησης της Alpha Bank για την έκδοση ομολόγου ΑΤ1. Πως τοποθετήθηκε απέναντι στην προοπτική διανομής μερίσματος και τις χορηγήσεις. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τα νέα NPEs. Αμεσα η πώληση της Alpha Bank Albania.

Alpha Bank: Στο 13% ο δείκτης NPEs στο τέλος του 2021

Τους βασικούς στόχους της Alpha Bank τόσο σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, όσο και σε μεσοπρόθεσμο περιέγραψαν στους αναλυτές κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων τα στελέχη της διοίκησης. Για την πιθανότητα έκδοσης ομολόγου AT1 ανέφεραν ότι η τράπεζα έχει περιθώριο άντλησης τέτοιου τύπου κεφαλαίων ύψους 800 εκατ ευρώ. «Ο προγραμματισμός μας προβλέπει ότι η έκδοση ομολόγου αυτής της κατηγορίας θα γίνει το 2023, ωστόσο αν υπάρξει παράθυρο ευνοϊκών συνθηκών στις αγορές θα το πράξουμε νωρίτερα», τόνισε ο Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου.

Το μέρισμα

«Εργαζόμαστε στην τράπεζα προχωρώντας σε μια σειρά από παράλληλες κινήσεις από την μείωση των NPEs μέχρι την ενίσχυση της κερδοφορίας με σκοπό την διανομή μερίσματος. Ωστόσο, πρέπει να προηγηθεί μια συζήτηση με τις εποπτικές αρχές, την οποία θα ξεκινήσουμε όταν είμαστε σίγουροι», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης (φωτ). Σε ό,τι αφορά τον δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων αναμένεται να διαμορφωθεί στο 10% το 2024.

Οι χορηγήσεις

Η τράπεζα προχωρά με επιτυχία την επίτευξη των στόχων της στο μέτωπο των χορηγήσεων. Ήδη, έχει προχωρήσει στην εκταμίευση 3,5 δισ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις και έως το τέλος του 2021 θα χορηγήσει επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ.

«Το 2022 αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση για χρηματοδοτήσεις», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Β. Ψάλτης αναφερόμενος και στα οφέλη από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Σημείωσε ότι δε ότι υπάρχουν «αρκετά ώριμα business plan από τις επιχειρήσεις και οι συζητήσεις συνεχίζονται». Όσο για τα νοικοκυριά ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι η βελτίωση του οικονομικού κλίματος και η μείωση της ανεργίας βοηθούν στην επιστροφή των retail πελατών στον δανεισμό. Βέβαια, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην επιβάρυνση των νοικοκυριών από την ενεργειακή κρίση τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση έχει λάβει τα σωστά μέτρα».

Η μείωση NPEs

Στο τέλος του Δεκεμβρίου 2021 ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αναμένεται να περιορισθεί στο 13% από 16,6% που ήταν στο τέλος του εννεαμήνου. Η Alpha Bank αναμένεται να κλείσει σύντομα δύο πακέτα πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ (1,3 δισ. ευρώ πακέτο Sky, 2,2 δισ. ευρώ πακέτο Orbit) ενώ στις αρχές του 2022 θα προχωρήσει σε πωλήσεις NPEs συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ (πακέτο Solar ύψους 400 εκατ ευρώ και άλλα 800 εκατ ευρώ).

ΤΑ νέα NPEs

Η Alpha Bank αναμένει στο τέλος του έτους πως τα νέα NPEs δεν θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ ενώ στο εννεάμηνο διαμορφώθηκαν στα 61 εκατ ευρώ. Για τα δάνεια του Γέφυρα Ι και τους Γέφυρα ΙΙ τα στελέχη της τράπεζας τόνισαν ότι «εμφανίζουν καλή συμπεριφορά και δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια επιβάρυνση και δυσάρεστη έκπληξη το 2022 όπως επίσης και με τα δάνεια που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα step ups». Τα δάνεια που έχουν ενταχθεί στο Γέφυρα Ι και Γέφυρα ΙΙ ανέρχονται σε περίπου 2 δισ ευρώ και στις ρυθμίσεις step up στα 600 εκατ ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ο όμιλος προχωρά άμεσα σε πώληση της Alpha Bank Albania, κίνηση που θα μειώσει κατά 400 εκατ. ευρώ το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό και ταυτόχρονα εξετάζει προσφορές για την πώληση της Alpha Bank London, υπόθεση που αναμένεται να κλείσει το πρώτο εξάμηνο του 2022.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v