Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικό 1ο εξάμηνο περιμένει ο Μουσικός Οίκος Νάκα

Ανοδικές οι οικονομικές επιδόσεις το πρώτο μισό της τρέχουσας χρήσης. Πώς η εισηγμένη αντιμετωπίζει τις προκλήσεις των αυξημένων τιμών των προϊόντων και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. «Γενναιόδωρη» πολιτική προς τους μετόχους.

Ανοδικό 1ο εξάμηνο περιμένει ο Μουσικός Οίκος Νάκα

Τη συνολική χρηματική διανομή ύψους 0,24 ευρώ ανά μετοχή μέσω καταβολής μερίσματος (0,17 ευρώ) και επιστροφής κεφαλαίου αποφάσισε η χθεσινή τακτική γενική συνέλευση της Μουσικός Οίκος Νάκας, μοιράζοντας ποσά (1,521 εκατ. ευρώ) που υπερέβησαν τα κέρδη της χρήσης που έληξε στις 30 Ιουνίου του 2021 (1,033 εκατ. ευρώ).

Η «γενναιόδωρη» αυτή πολιτική χρηματικών διανομών αποδίδεται αφενός στην πολύ ισχυρή ρευστότητα της εισηγμένης (καθαρός δανεισμός στις 30/9/2021 μόλις 62 χιλ. ευρώ, με ίδια κεφάλαια στα 17,9 εκατ. ευρώ) και αφ’ ετέρου στο γεγονός ότι η εταιρεία δεν προγραμματίζει επενδύσεις που απαιτούν μεγάλες κεφαλαιακές δαπάνες.

Κατά το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης (από 1/7 έως 30/9/2021) η εισηγμένη ανακοίνωσε αυξημένο κύκλο εργασιών (από 4,2 σε 4,59 εκατ. ευρώ), προ φόρων κέρδη ύψους 192 χιλ. (από 212 χιλ.) και καθαρά κέρδη 154 χιλ. ευρώ (από 212 χιλ. ευρώ).

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Μουσικός Οίκος Νάκα, η μείωση του περιθωρίου κέρδους αποτελεί συγκυριακό φαινόμενο, καθώς έχει λάβει χώρα σε ένα τρίμηνο που χαρακτηρίζεται από χαμηλή εποχικότητα.

Αντίθετα, μέχρι σήμερα συνεχίζεται η αυξητική πορεία του κύκλου εργασιών, με το περιθώριο κέρδους να ανακάμπτει, στο βαθμό που ανεβάζουν τον όγκο των εργασιών τους δραστηριότητες όπως αυτή του Nakas Concept (νέα αναπτυσσόμενη δραστηριότητα που αφορά είδη σπιτικού και διακόσμησης) και οι πωλήσεις των brands που η ίδια η εταιρεία έχει δημιουργήσει.

Η διοίκηση της εταιρείας δεν μένει αδιάφορη απέναντι στην ανοδική πορεία των τιμών που παρουσιάζεται στις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων της και του κόστους μεταφοράς, αλλά και στα γενικότερα ζητήματα που αφορούν την εφοδιαστική αλυσίδα. Ωστόσο:

  • Μέχρι σήμερα το αυξημένο κόστος των αγορών δεν έχει επηρεάσει τα αποτελέσματα της εταιρείας, καθώς η εισηγμένη είχε φροντίσει να αποκτήσει έγκαιρα σημαντικού ύψους αποθέματα τα οποία είχαν αγοραστεί σε χαμηλότερες τιμές από τις τρέχουσες. Είναι ενδεχόμενο να υπάρξει επηρεασμός κατά το δεύτερο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης, δηλαδή από τον Ιανουάριο και μετά.
  • Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν ελλείψεις ορισμένων ειδών μέσα στο 2022 λόγω των ζητημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, πλην, όμως, η εισηγμένη προετοιμάζεται προκειμένου σε μια τέτοια περίπτωση, να μπορέσει να εξυπηρετήσει τη ζήτηση με εναλλακτικά προϊόντα.

Παρά το γεγονός ότι η μέχρι τώρα πορεία του κύκλου εργασιών είναι ανοδική (σαφώς ικανοποιητικά εξελίσσονται και οι πωλήσεις μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου) δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για την πορεία του δεύτερου εξαμήνου της τρέχουσας χρήσης, ιδίως όταν υπάρχει η τρέχουσα αβεβαιότητα γύρω από την εξέλιξη που θα λάβουν τα πράγματα στο υγειονομικό μέτωπο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v