Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλάνο δεκαετίας από ΕΥΔΑΠ για νέες επενδύσεις και μετασχηματισμό

Έργα 700 εκατ. ευρώ σε νέες υποδομές προωθεί η εταιρεία. Νέες αγορές αλλά και διεκδίκηση έργων ΣΔΙΤ στις στρατηγικές της επιλογές. Το κλείσιμο του διαγωνισμού για την Ψυτάλλεια και η επιλογή μετεγκατάστασης.

Πλάνο δεκαετίας από ΕΥΔΑΠ για νέες επενδύσεις και μετασχηματισμό

Στην προώθηση του δεκαετούς επενδυτικού της πλάνου αλλά και στον μετασχηματισμό της εταιρείας με επεκτάσεις σε έργα ΣΔΙΤ και νέες αγορές και υπηρεσίες προχωρά η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ

Μετά την κατάληξη της συμφωνίας με το ελληνικό Δημόσιο όσον αφορά το κόστος αδιύλιστου νερού έως το 2040 (η οποία πρόκειται να τεθεί προς τελική έγκριση σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων στις 24 Δεκεμβρίου), σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Χ. Σαχίνη κλείνει μια σημαντική εκκρεμότητα, η οποία θα επιτρέψει τη μείωση λειτουργικού κόστους αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη συμφωνία, η τιμή πώλησης του αδιύλιστου νερού από το ελληνικό Δημόσιο προς την ΕΥΔAΠ για τα επόμενα 20 έτη θα είναι χαμηλότερη κατά 40% σε σύγκριση με την τιμή που πλήρωνε η ΕΥΔAΠ από το 2004 έως το 2013. Η  ΕΥΔAΠ επίσης  δύναται να ανακτήσει το καταβλητέο ποσό των 157,2 εκατ. ευρώ που αφορά στο διάστημα 2013-2020 εντός της περιόδου ισχύος της νέας σύμβασης. 

Το επενδυτικό πλάνο της ΕYΔΑΠ περιλαμβάνει έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,1 δισ. ευρώ για την προσεχή 10ετία, τα οποία αφορούν σε δράσεις εταιρικού μετασχηματισμού (175 εκατ. ευρώ), σε έργα αποχέτευσης και ανακυκλωμένου νερού στην Ανατολική Αττική (700 εκατ. ευρώ) και στην αντικατάσταση των δικτύων νερού για τη μείωση των διαρροών (200 εκατ. ευρώ).

Στην Ανατολική Αττική, η εταιρεία ήδη προχωρά στην κατασκευή αγωγών και δικτύων αποχέτευσης στην Παιανία, την Παλλήνη, τη Ραφήνα, και το Πικέρμι, ενώ εντός του Φεβρουαρίου του 2022 αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης για έργα  στη Νέα Μάκρη και στον Μαραθώνα.

Ταυτόχρονα, προωθείται ο διαγωνισμός για την οριστική μελέτη του δικτύου αποχέτευσης στη νότια Παλλήνη, ενώ αναμένεται και η προκήρυξη νέων διαγωνισμών για τα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων (ΚΕΛ) Ραφήνας-Πικερμίου-Σπάτων Αρτέμιδας και ΚΕΛ Μαραθώνα, καθώς και το δίκτυο αποχέτευσης περιοχών Καπανδριτίου & Αφιδνών Δήμου Ωρωπού, συνολικής αξίας 171 εκατ. ευρώ.

Για την υποστήριξη του επενδυτικού της πλάνου μάλιστα η εταιρεία συνήψε σύμβαση με χρηματοοικονομικό σύμβουλο, προκειμένου να εξετάσει τόσο τις δυνατότητες αξιοποίησης πόρων από ευρωπαϊκά κεφάλαια και συγχρηματοδοτήσεις, όσο και την πιθανότητα άντλησης κεφαλαίων μέσω ενός εταιρικού ομολόγου.

Πέραν των παραπάνω, η διοίκηση της ΕYΔΑΠ επαναδιατύπωσε την πρόθεσή της να συμμετάσχει σε έργα ΣΔΙΤ της προσεχούς περιόδου και ειδικότερα για τον διαγωνισμό για τη συντήρηση και λειτουργία του δικτύου μεταφοράς νερού από τον Εύηνο, τον Μόρνο, την Υλίκη και τον Μαραθώνα που προκήρυξε ήδη το Υπουργείο Υποδομών. Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Σαχίνη, η εταιρεία θα διεκδικήσει και έργα ΣΔΙΤ του προγράμματος ΥΔΩΡ 2.0, που έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και περιλαμβάνει 21 αρδευτικά έργα συνολικής αξίας 4,2 δισ. ευρώ, που θα δημοπρατηθούν σταδιακά και σε τρία «πακέτα». 

Η  ΕΥΔAΠ στοχεύει σε σύμπραξη με κατασκευαστικούς ομίλους προκειμένου να παράσχει τεχνογνωσία όσον αφορά τη διεκδίκηση των συγκεκριμένων έργων, ωστόσο νωρίτερα αναμένει την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την αναθεώρηση του ιδρυτικού νόμου της, η οποία αναμένεται να εκδοθεί και να προωθηθεί στη Βουλή στις αρχές του επόμενου έτους από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Εκτός των έργων ΣΔΙΤ, η ΕYΔΑΠ έχει αναθέσει στη McKinsey τη διενέργεια μελέτης για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων επέκτασης σε νέες αγορές και υπηρεσίες, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του α’ τριμήνου του 2022. Παράλληλα, η εταιρεία επενδύει σε έργα ΑΠΕ, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός της αλλά και τη μείωση του λειτουργικού κόστους από τις δαπάνες ενέργειας.

Με βάση αυτό τον στόχο, το ΚΕΛ στην Ψυττάλεια αναμένεται να αποτελέσει την πρώτη εγκατάσταση που θα αξιοποιεί πλήρως βιοαέριο. Σημειώνεται δε ότι κατά τον κ. Σαχίνη, η σύμβαση με την ανάδοχη κοινοπραξία (Αβαξ, Ακτωρ, ΕΡΓΟΤΕΜ) για τον εν λόγω ΚΕΛ αναμένεται να υπογραφεί τον Φεβρουάριο, εάν και εφόσον δεν υπάρξουν νέες προσφυγές έως την κατακύρωση του διαγωνισμού από το δ.σ. της ΕYΔΑΠ.

Πέραν των παραπάνω, η εταιρεία προωθεί και τη μετεγκατάσταση των κεντρικών της υπηρεσιών σε νέο βιοκλιματικό κτίριο στο Γαλάτσι, εκτιμώντας ότι θα εξοικονομεί 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως, από την αποδέσμευση των 7 σημερινών κτιρίων που χρησιμοποιεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v