Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Λευκός καπνός» για τη Μαλαματίνα

Το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης άναψε το «πράσινο φως» στο σχέδιο εξυγίανσης της Μαλαματίνα. Νέος ιδιοκτήτης ο όμιλος Mantis.

«Λευκός καπνός» για τη Μαλαματίνα

Ήταν παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2020, όταν στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης κατατέθηκε το σχέδιο εξυγίανσης της οινοποιίας Μαλαματίνα. Ένα χρόνο μετά, το Πρωτοδικείο, όπως αναφέρουν στο Euro2day.gr πηγές με γνώση, ενέκρινε το σχέδιο, βάσει του οποίου η οινοποιία Μαλαματίνα περνά στον έλεγχο του ομίλου Mantis.

Υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, η οινοποιία, από τους βασικούς παίκτες στην αγορά της ρετσίνας, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο business plan του επενδυτή, θα εμφανίσει καθαρά κέρδη από τον δεύτερο χρόνο ενώ ο κύκλος εργασιών της προβλέπεται να αυξάνεται σταδιακά με μέσο ετήσιο ρυθμό 3%, για να ανέλθει σε 14,7 εκατ. ευρώ από το ενδέκατο έτος. Δηλαδή σε επίπεδα όμοια του 2017 αλλά χαμηλότερα από τα επίπεδα πωλήσεων προ κρίσης και πολύ χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό των 29,2 εκατ. ευρώ που είχε εμφανίσει το 2007.

Η νέα Μαλαματίνα προβλέπεται να παράγει 5,6 εκ. λίτρα τελικού προϊόντος το πρώτο έτος λειτουργίας της, όγκος ο οποίος θα αυξηθεί στα 7,5 εκ. λίτρα από το έβδομο έτος, δηλαδή θα πιάσει τα επίπεδα της περιόδου 2017-2018.

Αναφορικά με τη διαχείριση των χρεών που βαρύνουν τη Μαλαματίνα, στη νέα εταιρεία μεταφέρεται το 23,7% ή 8,5 εκατ. ευρώ, της συνολικής οφειλής, ύψους 35,916 εκατ. ευρώ που είχε η οινοποιία σε τράπεζες και λοιπά ιδρύματα-φορείς, δηλαδή σε Piraeus SNF DAC, doValue, Εθνική Τράπεζα και ABS Metexelixis (Qquant).

Διαγράφεται το 56,6% των χρεών προς το Ελληνικό Δημόσιο και το υπόλοιπο 43,4%, ήτοι το 1,121 εκατ. ευρώ, θα αποπληρωθεί σε 240 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, χωρίς σε αυτές να επιβάλλονται τόκοι, προσαυξήσεις ή λοιπές άλλες επιβαρύνσεις. Αντίστοιχα, οι οφειλές προς τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς διαγράφονται σε ποσοστό 51,02% και το υπόλοιπο 48,8% της συνολικής οφειλής, δηλαδή οι 539 χιλ. ευρώ, θα αποπληρωθούν σε 240 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, χωρίς σε αυτές να επιβάλλονται τόκοι, προσαυξήσεις ή λοιπές άλλες επιβαρύνσεις.

Εκτός από τη διευθέτηση των «κουρεμένων» οφειλών προς τράπεζες, δημόσιο και προμηθευτές, το σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει αξιοποίηση των τριών μονάδων παραγωγής, δηλαδή των Οινοποιείων Φάρου και Ασωπίας και του Εμφιαλωτηρίου Καλοχωρίου και από τον επενδυτή και νέο ιδιοκτήτη, τον όμιλο Mantis, υλοποίηση επενδύσεων 9 εκατ. ευρώ εντός των επόμενων 21 ετών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v