Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμερα στο Πρωτοδικείο η υπόθεση της Καλλιμάνης

Συζητείται σήμερα Τρίτη στο Πρωτοδικείο Αιγίου η αίτηση εξυγίανσης της Καλλιμάνης. Τι προβλέπει το business plan του Τούρκου της Dardanel.

Σήμερα στο Πρωτοδικείο η υπόθεση της Καλλιμάνης

Συζητείται σήμερα Τρίτη 18 Ιανουαρίου στο Πρωτοδικείο Αιγίου η αίτηση εξυγίανσης της Καλλιμάνης, μέσω της οποίας η ελληνική βιομηχανία, στην περίπτωση που εγκριθεί το σχέδιο, θα περάσει στον Τούρκο της Dardanel.

Στην παρούσα συμφωνία εξυγίανσης συναινεί ποσοστό 100% επί των ειδικών προνομίων και 89,05% επί του συνόλου των υποχρεώσεων, δηλαδή ο μεγαλύτερος πιστωτής που είναι η Dardanel Greece, που έχει αποκτήσει τα δάνεια της Καλλιμάνης, εν αντιθέσει με το Δημόσιο και τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, που κατά πάγια τακτική αναμένεται να ταχθούν κατά του σχεδίου. Πάντως η τεκμαρτή συναίνεση του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Φορέων, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, προκύπτει από το γεγονός ότι η βεβαιωμένη βασική οφειλή του οφειλέτη προς το αντίστοιχο πρόσωπο ή φορέα κατά τον χρόνο υπογραφής της συμφωνίας εξυγίανσης δεν υπερβαίνει το ποσό των 15 εκατ. ευρώ.

Οι συνολικές οφειλές προς το Δημόσιο και τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς είναι 9.569.925,53 ευρώ και υπολείπονται από το σύνολο των απαιτήσεων προς τους ιδιώτες πιστωτές, όπου οι οφειλές υπερβαίνουν τα 78,78 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρεται στο σχέδιο εξυγίανσης, ο φορέας δεν θα περιέλθει λόγω της εφαρμογής της συμφωνίας εξυγίανσης σε χειρότερη θέση ως προς τις βεβαιωμένες απαιτήσεις του κατά τον χρόνο υπογραφής της συμφωνίας εξυγίανσης, από τη θέση στην οποία θα περιέλθει σε περίπτωση πτώχευσης. [Αποπληρωμή από Συμφωνία Εξυγίανσης: 1,2 εκατ. ευρώ (12,5%) έναντι αποπληρωμής από ρευστοποίηση στο 1,141 εκατ. ευρώ (11,9%)].

Το πλάνο αποπληρωμής των «κουρεμένων» οφειλών προβλέπει πως από τα 5,5 εκατ. ευρώ που χρωστά η εταιρεία σε φόρους και τέλη, θα πληρώσει 693.641 ευρώ εφάπαξ. Αντίστοιχη διαγραφή προβλέπεται και για το άνοιγμα που έχει προς τους Οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, που με βάση το ισοζύγιο ανέρχεται στα 4,038 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο -μετά το «κούρεμα»- 506.358 ευρώ θα πληρωθεί εφάπαξ σε μία δόση. Τα χρέη της προς τους εργαζόμενους θα αποπληρωθούν στο ακέραιο.

Οι υποχρεώσεις προς τους μη ουσιώδεις πιστωτές -το άνοιγμα προς αυτούς είναι 5,9 εκατ. ευρώ- διαγράφονται κατά 97% και το υπόλοιπο που παραμένει στην εταιρεία, δηλαδή οι 169.798,98 ευρώ, θα αποπληρωθεί απευθείας με μια εφάπαξ τοις μετρητοίς. Οι υποχρεώσεις προς τους ανέγγυους πιστωτές που κρίνονται αναγκαίοι για τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας, συνολικού ποσού 1,1 εκατ. ευρώ, διαγράφονται κατά 75% και το υπόλοιπο 25% θα αποπληρωθεί εφάπαξ εντός 10 ημερών. Ενώ οι οφειλές της εταιρείας προς μέλη της οικογένειας Καλλιμάνη, υπό την ιδιότητά τους ως ανέγγυων πιστωτών, διαγράφονται κατά 100%.

Τι προβλέπει το business plan

Σε ό,τι αφορά το business plan του Τούρκου της Dardanel, οι πωλήσεις της Καλλιμάνης θα διαμορφωθούν στα 20,968 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στις 263.000 ευρώ το πρώτο κιόλας έτος μετά την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης. Το δεύτερο έτος, ο τζίρος εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στα 26,240 εκατ. ευρώ, τα κέρδη στις 830.000 ευρώ, για να ξεπεράσει ο τζίρος τα 31,3 εκατ. ευρώ και τα κέρδη το 1,57 εκατ. ευρώ το τρίτο έτος. 

Το τέταρτο έτος, ο κύκλος εργασιών θα διαμορφωθεί στα 36 εκατ. ευρώ και τα κέρδη στα 2,3 εκατ. ευρώ και το πέμπτο έτος, οι πωλήσεις της θα ξεπεράσουν τα 40,1 εκατ. ευρώ και τα κέρδη τα 2,8 εκατ. ευρώ.

Αυτό θα επιτευχθεί, σύμφωνα με τον επενδυτή, από τρεις πηγές.

  1. Από την αύξηση των λιανικών πωλήσεων κατά 35% στο δεύτερο έτος, που αναμένεται να αγγίξουν τα 26 εκατ. ευρώ στο πέμπτο έτος του επιχειρηματικού σχεδίου.
  2. Από τις πωλήσεις στο κλάδο του HORECA (Hotel, Restaurant & Catering), οι οποίες εκτιμάται ότι θα καταγράψουν μέση ετήσια αύξηση άνω του 14% μετά το δεύτερο έτος, ξεπερνώντας τα 20 εκατ. ευρώ στο πέμπτο έτος του Επιχειρηματικού Σχεδίου.
  3. Και από τις εξαγωγές, στις οποίες ποντάρει η Dardanel. Αυτές αναμένεται να καταγράψουν μέση ετήσια αύξηση 25%, προερχόμενη κυρίως από το δίκτυο διανομής στη γερμανική αγορά.

Η Dardanel αποκτά μεταξύ άλλων το εργοστάσιο της Γ. Καλλιμάνης Α.Ε. στο Αίγιο, εμπορικής αξίας 4,6 εκατ. ευρώ, μηχανολογικό εξοπλισμό εμπορικής αξίας 2,3 εκατ. ευρώ, δικαιώματα χρήσης παγίων που αφορά μισθωμένο εξοπλισμό από την Oceana Frozen Food ΙΚΕ, βιομηχανικό κτήριο στα Μεσογειακά Γεύματα εμπορικής αξίας 605 χιλ. ευρώ και βιομηχανικό κτήριο στο Βουνί, στη Λευκάδα, εμπορικής αξίας 155 χιλ. ευρώ.

Τα κεφάλαια που θα επενδύσει η Dardanel στην Καλλιμάνης ανέρχονται στα 9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,747 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή υποχρεώσεων της ελληνικής βιομηχανίας και 6,05 εκατ. ευρώ τα κεφάλαια που έδωσε για να αγοράσει στο 10% της αξίας τους τα δάνεια της Καλλιμάνης.

Επίσης θα χορηγήσει ενδιάμεση χρηματοδότηση, περίπου 50 χιλ. ευρώ μηνιαίως, προκειμένου να καλύπτεται η μισθοδοσία των εργαζομένων, οι ασφαλιστικές εισφορές και οι παρακρατούμενοι φόροι που σχετίζονται με τη μισθοδοσία των εργαζομένων καθώς και άλλα λειτουργικά έξοδα, αν απαιτηθούν για τη συνέχιση λειτουργίας της εταιρείας. Μέχρι την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης, μισθώνει τις εγκαταστάσεις της Καλλιμάνης στην Ελίκη, έναντι μηνιαίου μισθώματος 25 χιλ. ευρώ, ενώ έχει χορηγήσει από τις 13.08.2021 και έως τις 30.11.2021 πρόσθετη χρηματοδότηση προς κάλυψη λειτουργικών αναγκών ύψους 331,5 χιλ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v