Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΜΑΞΙ: Ανάχωμα στην κρίση επενδύσεις 40 εκατ. ευρώ

Στις 75.000 τόνους η δυναμικότητα με τη νέα επένδυση. Οι πιέσεις στην κερδοφορία από τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες.

ΜΑΞΙ: Ανάχωμα στην κρίση επενδύσεις 40 εκατ. ευρώ

Με μια νέα επένδυση στις εγκαταστάσεις της στην Κατερίνη, η χαρτοβιομηχανία ΜΑΞΙ, μια καθετοποιημένη βιομηχανία με δύο πλέον εργοστάσια παραγωγής χαρτοπολτού και ένα εργοστάσιο επεξεργασίας, χτίζει σημαντική θέση στην αγορά σε μια συγκυρία που οι ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες ασκούν πιέσεις στην κερδοφορία.

Η εταιρεία έχει επενδύσει πάνω από 40 εκατ. ευρώ την τελευταία δεκαετία ενώ ο δεύτερος μύλος (Paper Mill 2) παραγωγής χαρτοπολτού που μπήκε στην παραγωγή πέρυσι τον Δεκέμβριο αποτελεί μια νέας τεχνολογίας σύγχρονη μονάδα για ανεπεξέργαστο χαρτί υγιεινής (Jumbο Rolls) δυναμικότητας 45.000 τόνων ετησίως. Αυτή η παραγωγή ανεβάζει τη δυναμικότητα της εταιρείας στις 75.000 από τις 170.000 τόνους των αναγκών σε επίπεδο χώρας.

Η ΜΑΞΙ παράγει και επεξεργάζεται προϊόντα χάρτου (tissue) όπως χαρτί υγείας και κουζίνας οικιακής και επαγγελματικής χρήσης, χαρτοπετσέτες, χαρτομάντηλα κ.α. Ο κύριος όγκος των προϊόντων της (70%) παράγεται και διανέμεται με το ομώνυμο brand maxi και το υπόλοιπο 30% είναι προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, ενώ οι εξαγωγές συνεισφέρουν το 17% του κύκλου εργασιών. Ο τελευταίος, το 2020, ανήλθε σε 40,5 εκατ. ευρώ από 41,4 εκατ. ευρώ το 2019, λόγω των μειώσεων στις τιμές χαρτιού υγιεινής σε διεθνές επίπεδο.

Ας σημειωθεί ότι μετά τις δύο συνεχόμενες ζημιογόνες χρήσεις, 2018 και 2019, το 2020 ήταν κερδοφόρο για την εταιρεία. Τα αποτελέσματα μετά από φόρους ανήλθαν σε κέρδη 2,155 εκατ. ευρώ από ζημιές 0,5 εκατ. ευρώ το 2019. Η θετική πορεία συνεχίστηκε, τουλάχιστον με βάση την εικόνα στο εννεάμηνο του 2021 όπου τα αποτελέσματα ήταν θετικά και κερδοφόρα, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας. Το ανησυχητικό είναι ωστόσο ότι από τα τέλη του 2020 οι τιμές χαρτοπολτού ανεβαίνουν συνεχώς και με σχετικά μεγάλη ταχύτητα. Αυτό παρατηρείται διεθνώς για όλες τις πρώτες ύλες, συμπεριλαμβανομένων και των ενεργειακών. Η ΜΑΞΙ μετακυλίει τις αυξήσεις αυτές στην πελατεία της, σε ότι αφορά την χαρτοποιητική μονάδα παραγωγής jumbo rolls. Αντίθετα, για τα προϊόντα επεξεργασίας η μετακύλιση είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Για τον λόγο αυτό η διοίκηση της ΜΑΞΙ ΑΒΕΕ αναμένει συμπίεση της κερδοφορίας της στον συγκεκριμένο κλάδο.

Η επένδυση έφερε νέους πελάτες

Σημειώνεται ότι το 2021, που η θεσσαλονικιώτικη εταιρεία αριθμούσε 250 εργαζόμενους, θεωρείται έτος ορόσημο λόγω της ενεργοποίησης στις εγκαταστάσεις της νέας χαρτοποιητικής μονάδας, κίνηση που η διοίκηση εκτιμά ότι θα καθιερώσει τη ΜΑΞΙ ηγέτιδα χαρτοποιία στη χώρα.

Σημειώνεται ότι ενόψει της νέας επένδυσης το επιτελείο της εταιρείας έκλεισε νέους πελάτες, εντός και εκτός συνόρων, επιχειρώντας έτσι να διαχειριστεί την πτώση εσόδων στην δραστηριότητα παραγωγής jumbo rolls (η πτώση ανήλθε σε 3,58% το 2020) λόγω των χαμηλών τιμών και παρά την αύξηση σε ποσοτική βάση. Στα προϊόντα επαγγελματικής χρήσης ho.re.ca. η ζήτηση ανακάμπτει μετά την πτώση στο πρώτο έτος πανδημίας, η οποία υπολογίζεται για την εταιρεία σε περίπου δέκα ποσοστιαίες μονάδες σε αξία.

Αναφορικά με τις πωλήσεις προϊόντων private label σημειώνεται αύξηση, ως αποτέλεσμα της προσέλκυσης νέων πελατών, κυρίως μικρών αλυσίδων super market. Σημειώνεται επίσης ότι η εταιρεία παρουσίασε στην αγορά πολλά νέα προϊόντα ενώ διευρύνει σταθερά το αποτύπωμά της στο εξωτερικό χάρη στους νέους πελάτες, κυρίως αλυσίδες λιανικής και μικρές βιομηχανίες στις βαλκανικές χώρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v