Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβάζει ταχύτητες η ΕΛΤΟΝ Χημικά

Με επάρκεια αποθεμάτων σε «καλές» τιμές κτήσης ξεκινά το 2022 η εισηγμένη εταιρεία. Στόχος για περαιτέρω βελτίωση επιδόσεων, μετά το περυσινό +15%. Εντείνονται οι προσπάθειες για εξαγορές εταιρειών στην Ευρώπη.

Ανεβάζει ταχύτητες η ΕΛΤΟΝ Χημικά

Η ανοδική πορεία του 2021 συνεχίστηκε για την ΕΛΤΟΝ Χημικά και κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021 με τον κύκλο εργασιών του ομίλου να προσεγγίζει τα 145 εκατ. ευρώ (έναντι 126 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά) σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 15%. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η περυσινή κατάσταση βελτιωνόταν από τρίμηνο σε τρίμηνο, καθώς το πρώτο τέταρτο του 2021 είχε κλείσει με υποχώρηση κύκλου εργασιών, για να φτάσουμε στο +13% στο εννεάμηνο και στο +15% στο σύνολο της χρονιάς.

Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στην εισηγμένη, ικανοποιητική πορεία εμφάνισαν τόσο η μητρική εταιρεία της Ελλάδας (γύρω στο +20%) όσο και οι θυγατρικές του εξωτερικού. Χαρακτηριστικό άλλωστε στοιχείο είναι ότι παρά τη μεγάλη διολίσθηση της τοπικής λίρας, κερδοφόρο σε όρους ευρώ υπήρξε και το αποτέλεσμα της τουρκικής θυγατρικής.

Η έντονη περυσινή άνοδος του κύκλου εργασιών συνοδεύτηκε και από ανάλογη κίνηση της κερδοφορίας. Ενδεικτική άλλωστε ήταν η επίδοση του εννεαμήνου, όταν τα προ φόρων κέρδη της ΕΛΤΟΝ Χημικά είχαν εμφανίσει αύξηση από τα 4,56 στα 7,35 εκατ. ευρώ.

Στόχος του εισηγμένου ομίλου για το 2022 είναι η εκ νέου βελτίωση των οικονομικών του επιδόσεων, παρά την υψηλή βάση σύγκρισης του προηγούμενου έτους και κόντρα στις αβεβαιότητες που χαρακτηρίζουν την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία.

Στα θετικά στοιχεία της φετινής πορείας μπορεί κάποιος να συμπεριλάβει την ύπαρξη επαρκών αποθεμάτων και μάλιστα με μέσο κόστος κτήσης χαμηλότερο από την τρέχουσα τιμή τους, καθώς και τις προσδοκίες για τόνωση της εγχώριας οικονομίας και ειδικότερα της τουριστικής κίνησης.

Παράλληλα, εντείνονται οι προσπάθειες της ΕΛΤΟΝ Χημικά για εξαγορές άλλων εταιρειών στο εξωτερικό και δεν φαίνεται να αποκλείεται το ενδεχόμενο κάποιας ανακοίνωσης μέσα στο πρώτο μισό της φετινής χρονιάς.

Το 2020, η ΕΛΤΟΝ Χημικά είχε εμφανίσει καθαρά κέρδη 3,5 εκατ. ευρώ (λιγότερα σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2021) και είχε διανείμει στους μετόχους της μέρισμα ύψους 0,08 ευρώ ανά μετοχή. Στις 30 Ιουνίου του 2021, τα ίδια κεφάλαια της εισηγμένης είχαν διαμορφωθεί στα 55 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v