Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέκταση της αμερικανικής eΧp Realty στην ελληνική κτηματαγορά

Εκπρόσωπος μιας νέας γενιάς μεσιτικών υπηρεσιών εμφανίζεται η εισηγμένη στο Nasdaq εταιρεία. Αξιοποιεί καινοτομικά εργαλεία υψηλής τεχνολογίας. Πρώτος στόχος τα οικιστικά ακίνητα.

Επέκταση της αμερικανικής eΧp Realty στην ελληνική κτηματαγορά

Την είσοδο της στην ελληνική αγορά ακινήτων προγραμματίζει για το α’ τρίμηνο του 2022, η αμερικανική εταιρεία real estate eXp Realty, συνεχίζοντας ένα επιθετικό πλάνο επέκτασης στις διεθνείς αγορές.

Μόλις το 2021, η εταιρεία δημιούργησε βάσεις σε εννέα αγορές παγκοσμίως ενώ μόνο στο α’ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς προγραμματίζει την είσοδο της – πέραν της Ελλάδας- και στις αγορές της Νέας Ζηλανδίας και της Δομινικανής Δημοκρατίας, διαθέτοντας πλέον επιχειρησιακή βάση σε 21 αγορές ανά τον πλανήτη.

Η εταιρεία ειδικεύεται στη μεσιτεία οικιστικών ακινήτων, ωστόσο έχει υιοθετήσει ένα προηγμένο τεχνολογικό μοντέλο λειτουργίας, που εν πολλοίς την κατατάσσει στις «νέας γενιάς» κτηματομεσιτικές, εξ ου και είναι εισηγμένη στο Nasdaq στη Νέα Υόρκη.

Το μοντέλο της δεν σχετίζεται με τη λογική των ηλεκτρονικών πλατφορμών για την προώθηση ακινήτων, αλλά σε ένα προηγμένο σύστημα επικοινωνίας τόσο των στελεχών της, όσο και των πελατών της. Συγκεκριμένα, η eXp World Holdings, η μητρική εταιρεία Συμμετοχών eXp Realty, εξαγόρασε το 2018 την εταιρεία Vibrela, η οποία πρόκειται για start up, που έχει δημιουργήσει ένα τρισδιάστατο εικονικό περιβάλλον γραφείου. Μέσω αυτή της δυνατότητας, η η eXp Realty παρέχει 24 ώρες το 24ωρο και 7 μέρες την εβδομάδα, πρόσβαση σε συνεργατικά εργαλεία, εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση σε περισσότερους από 70.000 μεσίτες ακινήτων που εντάσσονται στο δίκτυο της.

Το 2021, η eXp Realty αναδείχθηκε ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεσιτική εταιρεία αυξάνοντας τα έσοδα της κατά 97%, τα οποία ανήλθαν στα 1,1 δισ. δολάρια.

Πέραν των οικιστικών ακινήτων, ο όμιλος της eXp World Holdings, έχει λανσάρει και την eXp Commercial, που ασχολείται με τη μεσιτεία εμπορικών και επενδυτικών ακινήτων, η οποία στην παρούσα φάση δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον επέκτασης στην Ελλάδα. Το μοντέλο της, ωστόσο, αξιοποιεί επίσης την τεχνολογία, και ειδικότερα ένα ειδικό cloud που αναπτύσσει και πάλι η Vibrela. Πρόκειται για μια εικονική πλατφόρμα, που διασυνδέει επενδυτικά funds με την προσφορά και ζήτηση στον τομέα των εμπορικών ακινήτων.

Επιπλέον, οι μεσίτες που εντάσσονται στο συγκεκριμένο δίκτυο μεσιτείας έχουν ως ανταμοιβή την παροχή stock options της εταιρείας, αλλά και διεύρυνση του χαρτοφυλακίου ακινήτων, πέρα από το φυσικό κόσμο, στην εικονική πραγματικότητα του Metaverse.

Στην Ελλάδα πάντως, η προσέγγιση της eXp Realty μοιάζει πιο «παραδοσιακή», καθώς εδώ και τρεις εβδομάδες έχει ξεκινήσει τη στελέχωση του δικτύου της, προσφέροντας ως μισθό στάνταρ αμοιβή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v