Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρονιά ρεκόρ το 2021 για τη Γενική Εμπορίου

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το 2022 μιλούν για καλή χρονιά σε όγκο πωλήσεων για την εισηγμένη, χωρίς ωστόσο από την άλλη πλευρά να απουσιάζουν οι προκλήσεις. Τι αναμένεται για το μέρισμα.

Χρονιά ρεκόρ το 2021 για τη Γενική Εμπορίου

Επιδόσεις που θυμίζουν ή και υπερβαίνουν τα μεγέθη που εμφάνιζε η εισηγμένη εταιρεία κατά τις… παλιές καλές ημέρες της ελληνικής οικονομίας σημείωσε το 2021 η Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε έναν κλάδο (υδραυλικός εξοπλισμός) που δοκιμάστηκε έντονα κατά την προηγούμενη δεκαετία της οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα η ζήτηση να βυθιστεί και να καταποντιστούν πολλές από τις επιχειρήσεις του χώρου.

Αντίθετα, η περυσινή χρονιά συνοδεύτηκε από τόνωση της ζήτησης, αλλά και από την έντονα ανοδική πορεία της τιμής του χάλυβα, με αποτέλεσμα τόσο την άνοδο των τιμών πώλησης, όσο και τη διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους (διάθεση προϊόντων που είχαν αποκτηθεί σε χαμηλότερες τιμές κτήσης).

Αποτέλεσμα ήταν ο κύκλος εργασιών να κλείσει πέρυσι για τη Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας κοντά ή λίγο πάνω από το επίπεδο των 40 εκατ. ευρώ και όχι μόνο να είναι ο υψηλότερος των τελευταίων δέκα χρήσεων (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα), αλλά και πιάνει τις αντίστοιχες επιδόσεις ετών πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

Ακόμη καλύτερα εξελίχθηκαν πέρυσι τα πράγμα στο μέτωπο της κερδοφορίας, λόγω και της πορείας της τιμής του χάλυβα. Χαρακτηριστικό είναι το ότι στο εννεάμηνο του 2021 η Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας είχε εμφανίσει προ φόρων κέρδη 3,34 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα η επίδοση του περυσινού δωδεκαμήνου να εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε πολλαπλάσια επίπεδα σε σύγκριση με τις αντίστοιχες της προηγούμενης δεκαετίας (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα).

Κάτω από αυτές τις συνθήκες -και με δεδομένη την ισχυρή ρευστότητα της εισηγμένης εταιρείας- υπάρχουν οι προϋποθέσεις για φετινή διανομή μερίσματος που θα ξεπεράσει την περυσινή επίδοση των 0,035 ευρώ ανά μετοχή.

Οι προοπτικές τη εταιρείας -όπως και του κλάδου- είναι συνδεδεμένες με την ευρύτερη πορεία των επενδύσεων στη χώρα, ενώ η εισηγμένη δραστηριοποιείται και στο μέτωπο των εξαγωγών (και δευτερευόντως καρπώνεται έσοδα από δύο φωτοβολταϊκά πάρκα).

Με βάση λοιπόν την προβλεπόμενη εισροή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά την υλοποίηση σημαντικών ιδιωτικών projects, το μεσομακροπρόθεσμο περιβάλλον αναμένεται σαφώς ευνοϊκό.

Σε ότι αφορά το 2022 οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για μια επίσης καλή χρονιά σε όγκο πωλήσεων, χωρίς ωστόσο από την άλλη πλευρά να απουσιάζουν οι προκλήσεις (πέραν των γενικότερων αβεβαιοτήτων στο υγειονομικό μέτωπο στο ουκρανικό ζήτημα) που θα κληθεί φέτος να αντιμετωπίσει η εταιρεία, αλλά και ο κλάδος γενικότερα:

  • Πρώτον, τα περιθώρια κέρδους δεν αναμένεται να ξαναπιάσουν τα τόσο υψηλά περυσινά επίπεδα, καθώς τα φτηνά αποθέματα αντικαθίστανται με πολύ ακριβότερα. Παράλληλα, με δεδομένο ότι λόγω των ζητημάτων στη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα ο χρόνος παραλαβής των εμπορευμάτων έχει διευρυνθεί, υπάρχει αβεβαιότητα για το πώς τελικά θα κυμανθεί το περιθώριο κέρδους ανάλογα και με την πορεία της τιμής του χάλυβα.
  • Δεύτερον, υπάρχουν δημόσια και ιδιωτικά projects που αναλήφθηκαν χωρίς ρήτρες προσαρμογής του κόστους των υλικών και τώρα κινδυνεύουν να μπλοκάρουν, καθώς οι εργολάβοι δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν τα έργα αν δεν υπάρξει αύξηση του καταβαλλόμενου τιμήματος προς αυτούς.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v