Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ElvalHalcor: Διαπραγματεύσεις με Cosmos Aluminium για σύμπλευση με την ΕΤΕΜ

Τις συζητήσεις για τη συνεργασία με την Cosmos Aluminium επιβεβαίωσε η εισηγμένη. Η εταιρία - θετική έκπληξη των τελευταίων 15 ετών και το σκεπτικό μιας ενδεχόμενης συμφωνίας.

ElvalHalcor: Διαπραγματεύσεις με Cosmos Aluminium για σύμπλευση με την ΕΤΕΜ

Τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με στόχο τη στρατηγική συνεργασία της θυγατρικής της ΕΤΕΜ με τη Cosmos Aluminium επιβεβαίωσε μέσω χρηματιστηριακής ανακοίνωσης η ElvalHalcor.

Η ETEM αποτελεί μια από τις μεγάλες ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιείται στο χώρο του προφίλ αλουμινίου και ήταν εισηγμένη στο ΧΑ, μέχρις ότου κατά την προηγούμενη δεκαετία να απορροφηθεί από τη μητρική Elval, η οποία στη συνέχεια συγχωνεύθηκε με την ΧΑΛΚΟΡ, δημιουργώντας τον Όμιλο ElvalHalcor.

Παρά τη σημαντική της παρουσία και το διεθνοποιημένο της προσανατολισμό, η ΕΤΕΜ αποτελεί σχετικά μικρό κομμάτι της Elval, της οποίας ο όγκος των εργασιών προέρχεται κυρίως από τον τομέα της έλασης.

Ειδικότερα, η ΕΤΕΜ έκλεισε το 2020 με κύκλο εργασιών 38 εκατ. ευρώ, ζημίες προ φόρων 3 εκατ. ευρώ και αρνητικά ίδια κεφάλαια 6,4 εκατ. ευρώ. Μέσα στο 2021 ωστόσο, η ΕΤΕΜ ολοκλήρωσε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και εισφορά σε είδος συνολικού ποσού 24,3 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της, η Cosmos Aluminium αποτελεί τη θετική έκπληξη των τελευταίων 15 ετών. Ιδρύθηκε το 2007 από τον κ. Ξενοφώντα Καντώνια, ο οποίος είχε αποχωρήσει από το σχήμα της Βιοκαρπέτ-Exalco.

Παρά τη μικρή ιστορία της και κόντρα στη μεγάλη κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, η Cosmos Aluminium κατάφερε να εκτινάξει τις οικονομικές της επιδόσεις και να ανεβάσει το 2020 τον κύκλο εργασιών της στα 114 εκατ. ευρώ και τα καθαρά της κέρδη στα 6,6 εκατ. ευρώ.

Σήμερα απασχολεί περισσότερους από τριακόσιους εργαζόμενους. Αξιοσημείωτο είναι ότι το σύνολο σχεδόν της παραγωγής κατευθύνεται στις αγορές του εξωτερικού, σημειώνοντας μεγάλες πωλήσεις στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Το 2021 οι επιδόσεις της εταιρείας σημείωσαν νέα άνοδο και μάλιστα η διοίκηση προχώρησε στη διανομή μπόνους προς το προσωπικό.

Στο βαθμό που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο εταιρειών καταλήξουν σε συμφωνία, θα επιχειρηθεί η εκμετάλλευση συνεργειών και οικονομιών κλίμακας, καθώς και οι δύο Όμιλοι έχουν ισχυρή παρουσία σε δίκτυα και πελατολόγια στο εξωτερικό.

Η Cosmos Aluminium υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα με στόχο την περαιτέρω αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v