Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σαράντης: Υπάρχουν αποθέματα, stand by μονάδες σε Ρουμανία, Πολωνία

Σε αναστολή λειτουργίας το ουκρανικό εργοστάσιο. Προτεραιότητα η ασφάλεια των 600 εργαζόμενων. Το αποτύπωμα του ομίλου σε Ουκρανία και Ρωσία.  

Σαράντης: Υπάρχουν αποθέματα, stand by μονάδες σε Ρουμανία, Πολωνία

Εναλλακτικά σχέδια μελετά η διοίκηση του ομίλου Σαράντη, προκειμένου να διαχειριστεί τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στα οικονομικά μεγέθη του αλλά και στην τιμή της μετοχής του, που βρέθηκε να κατρακυλά χθες στο Χρηματιστήριο κάτω από τα 7 ευρώ, με απώλειες 12,82%.

Ρόλο σε αυτό έπαιξε η κακή ψυχολογία των επενδυτών λόγω του πολεμικού κλίματος, αλλά και η επιβάρυνση που δυνητικά θα προκύψει για τον όμιλο από τις αγνώστου διάρκειας πληθωριστικές πιέσεις που έπονται του πολέμου. 

Με θυγατρικές εταιρείες και στις δύο χώρες, ο ελληνικός όμιλος έχει έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις, παρά το μικρό σχετικά αποτύπωμα αυτής της δραστηριότητας στον συνολικό τζίρο (περίπου 7,2% του τζίρου του 2021 αθροιστικά) και στην κερδοφορία του (περίπου 3% των EBIT 2020).

Οι εταιρείες είναι η Ergopack LLC στην Ουκρανία, που εξαγοράστηκε το 2018 και η Hoztorg LLC στη Ρωσία, που προσαρτήθηκε τότε στον όμιλο Σαράντη ως συνδεδεμένη εταιρεία με την Ergopack, η οποία παράγει είδη οικιακής χρήσης.

Με βάση προσωρινά στοιχεία του 2021, οι πωλήσεις των δύο εταιρειών διαμορφώνονται σε 27 εκατ. ευρώ για την Ergopack και σε 2 εκατ. ευρώ για τη Hoztorg. Η πρώτη διαθέσει γραφεία στο Κίεβο και παραγωγικό κέντρο κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα. Πρόκειται για το εργοστάσιο στην πόλη Καμίν, περιοχή που βομβαρδίζεται, με αποτέλεσμα να ανασταλεί η λειτουργία της μονάδας. Με 600 εργαζόμενους στο εργοστάσιο και τα γραφεία της η Ergopack προτεραιοποιεί, όπως είναι φυσικό, την ασφάλεια των ανθρώπων της που διατρέχουν κίνδυνο όσο παραμένουν στην εμπόλεμη ζώνη. Η απόφαση ελήφθη χθες, την ώρα που οι πολίτες μέσα στην ουκρανική πρωτεύουσα αναζητούσαν καταφύγιο στους σταθμούς του μετρό.

Τα διευθυντικά στελέχη της ουκρανικής θυγατρικής δεν φαίνεται να περίμεναν την κλιμάκωση της κρίσης, όπως άλλωστε μεταφέρουν και άλλα επιχειρηματικά στελέχη της τοπικής αγοράς αλλά και το επιτελείο του ομίλου Σαράντη στην Αθήνα, αν και δηλώνει ότι είχε προετοιμαστεί για το κακό σενάριο. Είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον γενικό διευθυντή της θυγατρικής στο Κίεβο, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις προκειμένου να ενεργοποιήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης. Αυτά περιλαμβάνουν ακόμη και κάλυψη της προσωρινής παύσης της Ergopack μέσω γειτονικών θυγατρικών όπως σε Ρουμανία, Πολωνία κ.ά.

Υπάρχουν διάφορα σενάρια για τις εξαγωγές, όπως σημειώνουν στελέχη του ομίλου Σαράντη που παρακολουθούν πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Σημειώνεται ότι σχεδόν 50% των πωλήσεων της Ergopack προέρχεται από εξαγωγές προς γειτονικές χώρες οι οποίες βασίζονται στο δολάριο, περιορίζοντας δυνητικές απώλειες από διαταραχές στην αγορά συναλλάγματος. Στελέχη του ομίλου διαμηνύουν ότι υπάρχουν αποθέματα και σε πρώτες ύλες, ενώ ο όμιλος έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει την εφοδιαστική αλυσίδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v