Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ElvalHalcor: Δυναμικό ξεκίνημα το 2022 αλλά και επιπτώσεις από Ουκρανία

Οι ενδεχόμενες μελλοντικές επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η νέα αύξηση των τιμών των μετάλλων που παρατηρείται φέτος. Πώς επιδρά η ζήτηση από το εξωτερικό. Τι έδειξαν τα αποτελέσματα του 2021.

ElvalHalcor: Δυναμικό ξεκίνημα το 2022 αλλά και επιπτώσεις από Ουκρανία

Μετά τα πολύ υψηλά κέρδη του 2021, σαφώς ικανοποιητικά κινείται η μέχρι τώρα φετινή πορεία της ElvalHalcor, κόντρα στην εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και σε μια σειρά από άλλες αβεβαιότητες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στον εισηγμένο Όμιλο, η ζήτηση από το εξωτερικό διατηρείται μέχρι σήμερα σε υψηλά επίπεδα (ακόμη και μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία) και παράλληλα επιτυγχάνεται μέχρι τώρα σε μεγάλο βαθμό η μετακύλιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους στις τιμές πώλησης.

Οι ενδεχόμενες μελλοντικές επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναμένεται να είναι κυρίως έμμεσες (μέσα από μια πιθανή αρνητική μεταβολή της ζήτησης στο εξωτερικό), καθώς οι πωλήσεις του Ομίλου προς τις δύο αυτές χώρες είναι περιορισμένες και οι προμήθειες από αυτές μπορούν να υποκατασταθούν.

Επίσης, όπως δείχνουν τα πράγματα, η νέα αύξηση των τιμών των μετάλλων που παρατηρείται φέτος αναμένεται να οδηγήσει και σε σημαντικά «κέρδη από αποτίμηση αποθεμάτων» κατά το πρώτο τρίμηνο, επίδοση όμως η οποία δεν θεωρείται λειτουργική και για τον λόγο αυτό η ElvalHalcor εστιάζει κάθε φορά την προσοχή της στο προσαρμοσμένο (adjusted) και όχι στο λογιστικό EBITDA.

Από την άλλη πλευρά, η εκτίναξη των τιμών των μετάλλων έχει ανεβάσει περαιτέρω τις ανάγκες για κεφάλαια κίνησης, με αποτέλεσμα την επιβάρυνση των αποτελεσμάτων με υψηλό χρηματοοικονομικό κόστος τόσο μέσα στο 2021 όσο και κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο. Ωστόσο, ο Όμιλος προχώρησε πέρυσι σε κινήσεις που αμβλύνουν τις προαναφερθείσες επιπτώσεις, όπως η έκδοση εταιρικού ομολόγου μέσω του Χρηματιστηρίου της Αθήνας με σταθερό επιτόκιο και η αναχρηματοδότηση άλλων ομολογιακών εκδόσεων.

Η μονάδα έλασης αλουμινίου στα Οινόφυτα δουλεύει πολύ κοντά στο επίπεδο της πλήρους παραγωγικής δυναμικότητας, η οποία έχει αυξηθεί στις 360.000 τόνους από το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Πάντως, το capacity της συγκεκριμένης μονάδας αναμένεται να εκτιναχθεί πάνω από τις 500.000 τόνους μέσα στη φετινή χρονιά, μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος επενδυτικού προγράμματος.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα του 2021, ο Όμιλος ElvalHalcor:

  • Αύξησε τον όγκο των πωλήσεών του κατά 16,3% (+21,3% στον κλάδο αλουμινίου και +7,9% στον κλάδο χαλκού) και τις πωλήσεις του από τα 2,028 στα 2,88 δισ. ευρώ (συνέβαλαν και οι αυξημένες τιμές των μετάλλων).
  • Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη (a-EBITDA) ανέβηκαν κατά 22,9% (στα 166,8 εκατ.).
  • Το καθαρό αποτέλεσμα -με τη βοήθεια και των κερδών από την αποτίμηση των αποθεμάτων- εκτινάχθηκε από τα 28,3 στα 111,7 εκατ. ευρώ.
  • Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου ενισχύθηκαν φτάνοντας στα 789,2 εκατ. ευρώ, σε επίπεδα δηλαδή αρκετά χαμηλότερα από την τρέχουσα αποτίμηση της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (675 εκατ. ευρώ).
  • Ο καθαρός δανεισμός διευρύνθηκε στα 787 εκατ. ευρώ, επηρεαζόμενος από την εκτίναξη των τιμών των μετάλλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v